Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.03.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Beograd da zavrne slavinu Srbima

Poglavlje 35, s radnim nazivom "ostala pitanja" najteža je tačka u pregovorima o pristupanju Srbije EU, a prva tema je normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

A. Čukić
Sve pod kapu Prištine: Opština Severna Kosovska Mitrovica

"Vesti" donose detalje iz poslednjeg internog briselskog dokumenta za pregovore u kom se opisuje se situacija na terenu, predstavljaju zaključci na koje se Beograd obavezao potpisivanjem Prvog briselskog sporazuma (iz aprila 2013) kao i Sporazuma od energetici i telekomunikacijama. Od Beograda očekuje da obustavi finansiranje i podršku srpskim opštinama  (tj. privremenim opštinskim organima i službama )u cilju uskla­đivanja sa zakonima Kosova. Brisel zaključuje i da to nije učinjeno i da "Srbija nastavlja finansiranje i podršku srpskih struktura".

Bez srpskog pečata

Od vlade u Beogradu očekuje se i da "podstiče opštine na severu Kosova na puno poštovanje kosovskih zakona, posebno kada je reč nabavci i korišćenju opštinskih pečata i oznaka u skladu s kosovskim zakonima. Zaključuje se da Beograd "generalno ne obeshrabruje" taj proces i da se "uskla­đenost vlasti četiri srpske opštine na severu s kosovskim zakonima poboljšala u odnosu na 2014, kao i njihova saradnja s Prištinom."

- Kosovsko Ministarstvo za lokalnu samoupravu redovno prati rad skupština opština. Opštine moraju da poboljšaju učinak kada je reč o korišćenju opštinskih pečata i oznaka u skladu sa kosovkim zakonima - navodi se u internom dokumentu.

Ukidanje  srpskih sudova

Brisel u Beogradu očekuje i zakonodavno ukidanje srpskih sudova. Odnosno, usvajanje specijalnog zakona u vezi sa institucijama srpskog pravosuđa na Kosovu, a koje su predviđene Zakonom o sedištima i područjima nadležnosti sudova i tužilaštava. Takođe i da, prema potrebi, kvartalno dostavi informacije o plaćenim nadoknadama penzijsko osiguranja za sudsko osoblje, Kosovskim savetima sudija i tužilaca.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština (ZSO) od Srbije se očekuje da "doprinosi nastavku procesa izrade Statuta u okviru dogovorenih rokova i u skladu sa kosovskim zakonima, Prvog sporazuma i sporazuma od 25. agvusta 2015. gdoine", kao i da osigura "javnost finansiranja" ZSO. Brisel zaključuje i da "kosovska vlada još nije dala mandat timu imenovanom 30. juna prošle godine da pristupi izradi Statuta ZSO."

U Prištinu po licencu

EU smatra da je pred Srbijom da nastavi s procesom normalizacije odnosa kosovskog KOSTT-a i Elektromreža Srbije (EMS). Takođ­e, i da podrži članstvo KOSTT-a u evropske organizacije i Evropsku mrežu operatera prenosnog sistema za električnu energiju. EU podseća da se Srbija obavezala da na severu KiM osnuje kompaniju "Elektrosever" i zatraži od Prištine licencu za snabdevanje strujom, ali da to do sada nije učinila. Brisel traži i da Beograd reši pitanje menadžmenta elektrane na jezeru Gazovode koji je postavila država.

Brisel od Srbije očekuje i da kvartalno daje informacije nadležnima u Prištini o isplaćenim penzijama srpskim policajcima koji su integrisani u Kosovsku policiju, "po potrebi, nadležnim organima na Kosovu". Zaključuje se da to Srbija još nije učinila.

Ukidanje Civilne zaštite

Brisel navodi da je Srbija krajem prošle godine obavestila Evropsku službu za spoljne poslove da je pri kraju procesa da svo osoblje u pravosuđ­u i obezbeđ­ivanju prostorija bude integrisano u kosovski sistem u dogovorenom datumu, 10. januara 2017.

- Nakon zaključaka vezano za pravosuđe od 30. novembra 2016. godine Srbija se angažovala i obavestila Evropsku službu za spoljne poslove 9. decembar 2016. da je pri kraju procesa da svo osoblje bude integrisano sa efektom za dogovoreni datum, 10. januar 2017. godine. Srbija je obavestila Evropsku služba za spoljne poslove 9. novembra 2016. o prestanku mandata za svo sudsko osoblje koje želi da se integriše sa efektom na ugovoreni datum imenovanja, 10 januar 2017. Dogovorena procedura prekida ranih odnosa još nije završena. Dva strane moraju da dogovore novi krajnji rok za prestanak radnih mesta za službenike u pravosuđu i da podnesu dokaz o prestanku radnog odnosa - navodi se u zaključcima EU.

Brisel očekuje i ukidanje srpskih sudova i tužilaštava na Kosovu. Takođ­e i da Kosovskim savetima sudija i tužilaca, prema potrebi, kvartalno dostavi informacije o plaćenim nadoknadama penzijsko osiguranja za sudsko osoblje.

Dug za kiriju 37.243 evra

U radnom dokumentu je i poražavajući podatak da vlasti u Beogradu ne plaćaju zakup prostorija koje koristi srpski oficir za vezu, Dejan Pavićević.
- Srbija obezbeđuje službeniku za srpski vezu u Prištini neophodnu administrativnu podršku ali još platila kiriju za prostorije, (čiji je dug, zaključno sa decembrom 2016. godine bio 37,243.27 evra) uprkos jasnom sporazumu sa EU - navodi se u dokumentu. Od Beograda se očekuje da dosledno poštuje odredbe za razmenu zvaničnih poseta, a zaključuje da u nekim prilikama vlasti to ne poštuju. Dodaje se da oficiru  za vezu Prištine u Beogradu, srpske vlasti, obezbeđuju bezbedonosnu podršu i pristup srpskim sagovornicima.

Kada je reč o civlnoj zaštiti od Srbije se očekuje da usvoji neophodne propise o prestanku isplate plata i obezbeđivanje finansijskih sredstava za civilnu zaštite na Kosovu, takođe se zaključuje da to Srbija još nije učinila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online