Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.03.2019.
00:40
B92.net, Vestionline A

"EU trenutno nema rešenje za Kosovo"

Manje je važno ko je posrednik dijalogu Beograda i Prištine od toga da se dođe do dogovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

pixabay.com
 

To je rečeno iz Centra za evropsku politiku u Briselu.

- Smatram da je manje bitno ko će da uspe da dovede dve strane do rešenja, sve dok imamo rešenje - kaže za Tanjug analitičarka EPC Korina Stratulat.

Zadužena za Zapadni Balkan i proširenje, Stratulat ocenjuje da EU trenutno nema rešenje i da improvizuje u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine 

- Postoji želja i interes EU da dovede dve strane do rešenja ovog pitanja. Istovremeno, nivo iskustva, ekspertize i kreativnosti EU je na testu. Dijalog se video kao način za rešavanja problema, ali je pokazao i svoje limite - navodi Stratulat. 

Ona ovakav stav objašnjava činjenicom da, iako je tokom godina briselskih razgovora došlo do određenog napretka i sporazuma, ono čega i dalje nema jeste primena dogovorenog, kao ni zajedničke definicije cilja. 

- Pretpostavljam da je EU želela da posreduje u razgovorima koji bi doveli do dogovora dve strane o tome šta će biti njihov budući odnos. Tu još nismo. Trenutno imamo različite definicije cilja, a to je nešto što je u rukama Beograda i Prištine da definišu - kaže Stratulat. 

Korina Stratulat postavlja pitanje da li je dijalog, tačnije pokazana "konstruktivna dvosmislenost i netransparentnost kada su u pitanju ishodi", pravo i najbolje stredstvo za finalizaciju dogovora Beograda i Prištine. 

- Razumem razloge zbog kojih EU insistira na dijalogu i traži načine, jer je u pitanju važna tema, ali mislim da nema jasnu viziju i poruku o tome kako doći do rešenja. Ako predsednik Tramp reši ovo pitanje - bravo za njega. Verujem da bi on želeo da bude deo uspešne priče, ukoliko dve strane postignu sporazum - smatra Stratulat. 

Ona međutim insistira na stavu da je, bez obzira koliko se EU ili bilo ko sa strane trudio da pomogne, prvenstveno na Srbiji i Kosovu da nađu rešenje za svoje razlike i probleme. 

- A tu se postavlja pitanje volje, da li je pravo vreme za to, i mnoga druga pitanja imaju uticaj na to kako se dve strane ponašaju - ocenjuje Korina Stratulat. 

Na pitanje Tanjuga kako vidi izjave o mogućem skorom postizanju sporazuma i, gotovo istovremeno, da su dve strane "miljama daleko" od dogovora, analitičarka Centra za evropsku politiku kaže da dođaji govore u prilog tome da se dve strane "više udaljavaju, nego približavaju", a da se sa druge strane na zna šta se dešava "iza zavese". 

- Može biti da sutra saznamo da su sve dve strane dogovorile, a može biti da ćemo na to da čekamo još mnogo godina - kaže ona. 

- Lično smatram da je komplikovano za političare sa obe strane da trenutno napreduju ka dogovoru. Za Kosovo konačni dogovor bi otklonilo njihov najveći izgovor zašto se ne bave stvarnom reformskog agendom. A, zašto bi Srbija sada to uradila kada bi dogovor mogla da to iskoristi na kraju pristupnog procesa kao značajni "kec iz rukava" u procesu ratifikacije pristupnog ugovora? Ne kažem da političari tako zamišljaju, ali to može biti još jedan detalj u procesu postizanja sporazuma Beograda i Prištine - zaključuje Stratulat.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online