Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 14.03.2017.
21:29
Tanjug A

Merkelova Vučiću: Hanu prenesite...

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u Berlinu da je najveći deo njegovog razgovora sa sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel bio posvećen evropskom putu Srbije i situaciji u regionu.

Tanjug
Hanu prenesite... Ali šta, to zna samo premijer: Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Kancelarka ga je, kako je rekao, zamolila da evropskom komesaru Johanesu Hanu, sa kojim će se susresti na regionalnom sastanku u Sarajevu, prenese njene poruke, ali nije precizirao koje.

Vučić je u izjavi za RTS istakao da je Merkel iznela pozdrave i najbolje želje građanima Srbije.

Zahvalio joj, kaže, na gostoprimstvu i istakao da je ogromna čast za Srbiju to što je njihov razgovor trajao više od dva sata. Kako je rekao, bilo je razgovora o privlačenju investitora i bilateralnim odnosima.

Vučić je istakao da je potrebno nastaviti napore na privlačenju novih nemačkih investicija i na intenziviranju kontakata i razgovora sa zvaničnicima nemačkih pokrajina.

- Angela Merkel im šalje najbolji signal govoreći, kao danas što je učinila, o stabilnosti Srbije - rekao je premijer.

On je naveo da je Merkelova veoma zadovoljna kada je reč o ekonomskoj stabilnosti Srbije.

- Očigledno da mnogi u Nemačkoj bolje razumeju šta smo uradili nego mi u Srbiji - naveo je premijer.

Dodao je da je regionalna stabilnost od ključnog značaja.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.03.2017. 07:00
Kada je aktuelna vladajuća koalicija naprednjaka i socijalista u leto 2012. preuzela vlast javni dug Srbije je iznosio oko 15 milijardi evra. Po zvaničnom izveštaju Uprave za javni dug Ministarstva finansija od 31. decembra 2016. ukupna dugovanja svih nivoa vlasti u Srbiji dosegla su već 25.189.346.737 evra, a i to je samo vrh ledenog brega. Srbija se po ovom, nepreciznom i nepotpunom izveštaju, zaduživala tempom od prosečno dodatnih dve i po milijarde evra godišnje, što je skoro isto koliko iznosi svota koja je prosečno godišnje iznošena iz zemlje i uplaćivana na skrivene račune u inostranstvu.
Sreda 15.03.2017. 07:03
Ni neki naftom bogati emirat ne bi mogao finansijski da izdrži ovakvu bezočnu krađu bez uzimanja stranih kredita. Zvanično je Srbija došla do nivoa zaduženosti od 73,5 odsto svog bruto domaćeg proizvoda na kraju 2016. godine. Ugledni britanski list „The Economist" je, međutim, utvrdio kako je ukupan javni dug Srbije na kraju 2015. godine (za poslednju godinu još nema objavljenih rezultata) iznosio 93,2 odsto BDP-a, odnosno da je naša zemlja već tada bila na samom rubu bankrota.Za razliku od našeg Zavoda za statistiku, „The Economist" je u obzir uzeo ne samo kreditnu zaduženost, već i neplaćene, a dospele račune ne samo organa vlasti, već i privrednih subjekata u vlasništvu države. Tako, na primer, sva javna i državna preduzeća samo za utrošenu električnu energiju u ovom trenutku duguju 200 miliona evra, a što domaća statistika ne uvrštava u javni dug.
Sreda 15.03.2017. 07:01
Državna revizorska institucija je organ vlasti, ali je uprkos tome, u vreme dok je još mogla koliko toliko da radi po zakonu, utvrdila da je u periodu od samo sedam godina, tačnije od 2008. do kraja 2014. nenamenski iz budžeta na svim nivoima, računajući i javna i državna preduzeća, potrošeno 59 milijardi evra, odnosno u proseku nešto manje od devet milijardi evra godišnje, što odgovara skoro jednom prosečnom godišnjem budžetu na nivou Republike. „Nenamensko trošenje" je samo eufemizam za krađu državnih para.Kada bi se samo prepolovila takozvana „nenamenska potrošnja" koju je otkrio DRI, Srbija u ovoj godini ne bi morala da se zaduži ni centa, a ostvarila bi budžetski suficit od 100 miliona evra.Ovoj, takozvanoj „nenamenskoj potrošnji" treba dodati i nešto preko 20 milijardi evra koliko je u periodu od 2009. do kraja 2016. dato za navodne subvencije na nova radna mesta isto tako navodnim stranim „investitorima". Za ove pare, u istom periodu bi trebalo da je otvoreno preko dva miliona novih radnih mesta, odnosno Srbija bi kao najrazvijenije zemlje Evrope počela da uvozi radnu snagu. To se, očigledno, nije dogodilo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online