Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.03.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Turizmom do velike Albanije

Prema ovom dokumentu EU, turističke firme ili civilne i društvene organizacije sa sedištem na Kosovu ili u Albaniji mogu da konkurišu za evropski novac. Svaki projekat učesnika u konkursu treba da je u vrednosti između 250.000 i 500.000 evra, a planirani rok za realizaciju treba da ispuni uslove od minimum godinu i po do tri godine.

A. Čukić
Centar turizma: Prizren je glavna atrakcija

Učesnici konkursa imaju plan o razvoju turizma u regionu, brigu za objekte kulturnog nasleđa, a naročito za izgradnju zdravstvenog turizma.

Moguće je takođe organizovanje festivala, takmičenja i razvoj turističkih veb-stranica, i sve to, naravno, treba da odgovara evropskim vrednostima.

Autori ovog dokumenta EU su nabrojali regione Kosova i Albanije, u kojima naročito treba da se posveti pažnja turizmu.

U Albaniji su to gradovi Lezha i Kukeš, a na Kosovu zapadni i južni deo kojem pripadaju Peć, Dečani, Mamuše i Prizren.

Nezavisni srpski novinar i ekspert za bezbednost Milan Babić je za RT izrazio svoje sumnje i zabrinutost da EU na ovaj način filigranski pokušava da ujedini Kosovo i Albaniju.

- Cilj ovog projekta koji startuje na Kosovu i u Albaniji je integracija u jedan privredni, politički i infrastrukturni prostor. Moguće je da EU želi da stvori osnovu za zajedničku turističko-privrednu zonu na granici između Kosova i Albanije - rekao je Babić.

On je pri tom upozorio da su i neki raniji pokušaji takvog ujedinjenja dovodili do porasta kriminala u regionu, ilegalne trgovine drogom, oružjem, ljudima i njihovim organima.

- Na Balkanu je stvorena jedinstvena baza za kriminalne strukture koje deluju po celoj Evropi - smatra srpski ekspert, koji naglašava da su kriminalni klanovi zainteresovani za razvoj turizma samo zato da bi mogli da legalizuju prihode od svojih ilegalnih poslova.

- Stvaranje zajedničke turističko-ekonomske zone na granici između Albanije i Srbije vodi ka investicijama u region, ali i stvara veliki prostor za lokalne kriminalne kartele koji peru svoj novac. Ako se znaju veze predsednika Kosova Hašima Tačija sa organizovanim kriminalom, onda je jasno da je ovaj projekat prevashodno predviđen za pranje novca kartela - naglasio je Babić.

Andrej Manojlo, profesor političkih nauka na moskovskom univerzitetu i član Akademije vojnih nauka, u razgovoru za RT je izrazio dodatnu mogućnost da je cilj EU da kriminalne i terorističke grupacije na teritoriji Kosova smišljeno odstrani.

- Trenutak za raspisivanje konkursa nije slučajno izabran. Terorizam u Evropi raste. Kosovo je jedan od glavnih kanala za tranzit terorista u Evropu.

Pod plaštom turizma, EU želi da utopi Kosovo u Albaniju kako bi omogućila migraciju Albanaca u kriminalne enklave i na taj način istisnula teroriste - objašnjava Manojlo.

On je mišljenja da EU želi maksimalnu distancu između Kosova i Srbije i dodaje:

- EU čeka da se dovoljna količina Albanaca naseli na Kosovo i da onda sprovede referendum o pripajanju teritorije Albaniji, čime bi pitanje naseljavanja Srba na Kosovu konačno otpalo.

Novac u rukama bandi

Andrej Manojlo upozorava da bi takav plan Brisela mogao da propadne.

- Kriminalitet kosovskih bandi će početi da se potčinjava kriminalcima u Albaniji, a zatim i političkim elitama u zemlji.

- Cela Albanija će postati veliko kriminalno i terorističko gnezdo - kaže on.

Po njemu bi povratak Kosova Srbiji pomogao da se reši problem kriminala u regionu.

To, međutim, EU ne želi jer se boji jačanja Srbije - zaključuje Manojlo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online