Utorak 14.03.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Turizmom do velike Albanije

A. Čukić
Centar turizma: Prizren je glavna atrakcija

Učesnici konkursa imaju plan o razvoju turizma u regionu, brigu za objekte kulturnog nasleđa, a naročito za izgradnju zdravstvenog turizma.

Moguće je takođe organizovanje festivala, takmičenja i razvoj turističkih veb-stranica, i sve to, naravno, treba da odgovara evropskim vrednostima.

Autori ovog dokumenta EU su nabrojali regione Kosova i Albanije, u kojima naročito treba da se posveti pažnja turizmu.

U Albaniji su to gradovi Lezha i Kukeš, a na Kosovu zapadni i južni deo kojem pripadaju Peć, Dečani, Mamuše i Prizren.

Nezavisni srpski novinar i ekspert za bezbednost Milan Babić je za RT izrazio svoje sumnje i zabrinutost da EU na ovaj način filigranski pokušava da ujedini Kosovo i Albaniju.

- Cilj ovog projekta koji startuje na Kosovu i u Albaniji je integracija u jedan privredni, politički i infrastrukturni prostor. Moguće je da EU želi da stvori osnovu za zajedničku turističko-privrednu zonu na granici između Kosova i Albanije - rekao je Babić.

On je pri tom upozorio da su i neki raniji pokušaji takvog ujedinjenja dovodili do porasta kriminala u regionu, ilegalne trgovine drogom, oružjem, ljudima i njihovim organima.

- Na Balkanu je stvorena jedinstvena baza za kriminalne strukture koje deluju po celoj Evropi - smatra srpski ekspert, koji naglašava da su kriminalni klanovi zainteresovani za razvoj turizma samo zato da bi mogli da legalizuju prihode od svojih ilegalnih poslova.

- Stvaranje zajedničke turističko-ekonomske zone na granici između Albanije i Srbije vodi ka investicijama u region, ali i stvara veliki prostor za lokalne kriminalne kartele koji peru svoj novac. Ako se znaju veze predsednika Kosova Hašima Tačija sa organizovanim kriminalom, onda je jasno da je ovaj projekat prevashodno predviđen za pranje novca kartela - naglasio je Babić.

Andrej Manojlo, profesor političkih nauka na moskovskom univerzitetu i član Akademije vojnih nauka, u razgovoru za RT je izrazio dodatnu mogućnost da je cilj EU da kriminalne i terorističke grupacije na teritoriji Kosova smišljeno odstrani.

- Trenutak za raspisivanje konkursa nije slučajno izabran. Terorizam u Evropi raste. Kosovo je jedan od glavnih kanala za tranzit terorista u Evropu.

Pod plaštom turizma, EU želi da utopi Kosovo u Albaniju kako bi omogućila migraciju Albanaca u kriminalne enklave i na taj način istisnula teroriste - objašnjava Manojlo.

On je mišljenja da EU želi maksimalnu distancu između Kosova i Srbije i dodaje:

- EU čeka da se dovoljna količina Albanaca naseli na Kosovo i da onda sprovede referendum o pripajanju teritorije Albaniji, čime bi pitanje naseljavanja Srba na Kosovu konačno otpalo.

Novac u rukama bandi

Andrej Manojlo upozorava da bi takav plan Brisela mogao da propadne.

- Kriminalitet kosovskih bandi će početi da se potčinjava kriminalcima u Albaniji, a zatim i političkim elitama u zemlji.

- Cela Albanija će postati veliko kriminalno i terorističko gnezdo - kaže on.

Po njemu bi povratak Kosova Srbiji pomogao da se reši problem kriminala u regionu.

To, međutim, EU ne želi jer se boji jačanja Srbije - zaključuje Manojlo.

2024 © - Vesti online