Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.03.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Kosovo između krađe i patriotizma

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u trci za predsednika očekuje ogromnu podršku Srba sa Kosova. Tokom posete Vranju on je podsetio da je na KiM osvojio 67 odsto glasova birača, a da sada očekuje da će Srbi "one koji su ih hrabro, ozbiljno i odlučno zastupali" podržati sa najmanje 70 odsto.

A. Čukić
Sporna procedura glasanja u Pokrajini

Ta većina sporna je zbog načina organizacije biračkih mesta i brojanja glasova i za opoziciju, ali i za Ustavni sud Srbije. Video snimcima, lider Dveri i predsednički kandidat Boško Obradović dokazivao je da su poslednji parlamentarni izbori na KiM pokradeni. 

Jednim od njih ilustrovao je da čak ni stranci bivšeg ministara za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića nije zabeležen niti jedan glas na biračkom mestu na kom je lično glasao. Bilo je još nepravilnosti.

Na primer, na tim istim izborima meštni Šilova kraj Gnjilana nisu mogli da glasaju jer nije bilo biračkog spiska. S druge strane, na mig o mogućim izborima među prvima podršku Vučiću dao SNS odbor iz Štrpca, u koji se 2015. kolektivno učlanilo 3.000 meštana, pa je pitanje, kako će Vučić sada proći među kosmetskim Srbima. 

- Po nepisanom pravilu, kosovski Srbi većinski glasaju za vladajuću partiju ili kandidata vladajuće partije u Srbiji. Podrška vladajućoj partiji je rezultat poistovećivanja države Srbije sa aktuelnom vladajućom garniturom, političkih pritisaka i uslovljavanjem glasača kao i sinhronizovanom, papagajskom, podrškom lokalnih političkih savetnika kandidatu vladajuće partije - kaže Nenad Maksimović izvršni direktor Centra za mir i toleranciju iz Gračanice. 

Vučić je na Kosovu poslednji put boravio pre nešto manje od godinu dana, aprila 2016, a šta će građanima u Gračanici ili Kosovskoj Mitrovici obećati, Maksimoviću je jasno:

U trenutnim političkim okolnostima je teško očekivati promenu odnosa srpskih vlasti prema Kosovu. S druge strane, očekujem slabljenje uticaja Vlade Srbije na Kosovu kao rezultat briselskog sporazuma. Za suštinsku promenu politike prema Kosovu, kao i prema Srbima na Kosovu je potrebna promena vlade ili politike Vlade. Od predsednika očekujem poštovanje Ustava Srbije što nije bio slučaj sa predhodnim predsednikom, kao i poštovanje odluka Ustavnog suda. 

A Ustavni sud Srbije smatra da dosadašnji način prebrojavanja glasova sa Kosova, u Raški i Vranju nezakonit. "Vesti" su već pisale da je u junu prošle godine, Ustavni sud Srbije doneo takvo mišljenje po žalbi Srpske radikalne stranke iz 2014. godine. Izbori su tada već bili završeni, ali za ovaj izborni proces ta odluka suda ima pravno dejstvo.

Poslednjih pet godina parlamentarni i predsednički izbori na Kosovu organizuju se uz posredovanje misije Oebsa, koja je takođe pobrala brojne negativne kritike i sumnje da je žmurela na navodu izbornu krađu. 

Nada u mir

- Srpski narod očekuje da pobedi onaj ko će mu doneti mir, slobodu i otkloniti sumnju da je Kosovo prodato, a narod ostavljen da sam bije bitke u kojima ne može da se izbori bez podrške Srbije koja okreće glavu na drugu stranu svestan je da nema rešenja. Kako su Srbi na Kosovu celu svoju istoriju i postojanje uvek bili u strahu od novih egzodusa, uvek su se  čvrsto držali vlasti i iz tog straha retko pokazivali slobodarski duh i ''drznuli'' da budu drugde do uz vlast. Zato će i ovoga puta izborni rezultati na Kosovu preslikati one od pre godinu dana, a nas Srbe koji ovde živimo ostaviti u dilemi da li glasamo kao građani Srbije ili kao Srbi iz dijaspore - kaže Branislav Marković, meštanin Gračanice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online