Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.02.2017.
14:36
Vestionline A

Lunačekova: Priznajte Kosovo!

Evropski parlament traži da vlasti u Prištini "odmah ustanove Zajednicu srpskih opština saglasno sporazumu, potpisanom uz posredovanje Evropske unije".

Reuters
Ulrike Lunaček

Srbi na Kosovu da se odvoje od Beograda

Takođe, u predlogu rezolucije o Kosovu, koju treba da usvoji Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, navodi se da to treba uraditi u skladu s odlukom "Ustavnog suda Kosova".

U predlogu rezolucije, koju potom, na plenarnom zasedanju, treba konačno da usvoji i Evropski parlament, navodi se da još nije počela ni izrada statuta Zajednice srpskih opština, koja je u dokumentu označena kao "asocijacija", kako je nazivaju vlasti u Prištini. 

Izveštač Evropskog parlamenta za Kosovo, austrijska poslanica "zelenih" Ulrike Lunaček, izradila je izveštaj koji je poslužio kao osnova za predlog rezolucije. U njemu se ponovo poziva pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, da to učine, uz tvrdnju da bi to "doprinelo normalizaciji odnosa Beograd-Priština". 

Takođe se "hitno traži od rukovodilaca srpske zajednice na Kosovu da svoj položaj i ulogu u potpunosti ugrade u kosovske institucije, da se odvoje od Beograda i konstruktivno rade, na dobrobit celog stanovništva Kosova". 

Srbijo, ne uplići se u ulazak Kosova u međunarodna tela

Predstavnici Srpske liste koja je ranije učestvovala u radu vlade u Prištini, saopštili da se neće vratiti u kosovske institucije sve dok ne počne formiranje Zajednice srpskih opština, na šta su se vlasti u Prištini obavezale potpisivanjem sporazuma o tome još avgusta 2015. godine. 

U dokumentu o kojem raspravlja Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, izražava se i "zabrinutost zbog i dalje postojećih srpskih paralelnih struktura, i traži se njihovo uklanjanje". 

Evroposlanici "pozivaju zainteresovane strane da nađu prihvatljivo i zadovoljavajuće rešenje za položaj Rudarskog kompleksa Trepča". Takođe se pozdravlja to što je Kosovo dobilo status posmatrača u Savetu Evrope i "poziva se Srbija da se ne upliće u ulazak Kosova u međunarodna i regionalna tela".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.02.2017. 14:50
da se ne uplice jel kuravelo raspala-to je Srpska zemlja i ima da se uplice kad god hoce...a sto se vi uplicete svugde i gurate nos svugde?opet kurrve o moralu i postenju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online