Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.02.2017.
18:01
M. Topalović - Vesti A

Ustanak na Zlatiboru

Orila se drugarska pesma, volovi i ralice, vruća rakija i kuvano vino, krampovi, građevinske mašine, trubači, tranasparenti... Savremeni oblik socijalizma, sa sve sveštenicima koji su osveštali početak radova na zlatiborskoj Gold gondoli, okupili su skoro 2.000 udarnika na obroncima srpskog bisera turizma u akciji Narod gradi gondolu.

Zima nije uticala na veselo raspoloženje, pa se zaigralo kolo, uz bezbroj jasnih poruka upućenih državnim organima, a po tradiciji za uspeh građevine, volovi su duboko zaorali za temelje buduće trase gondole.

Nije bilo ni najmanjeg incidenta, iako su ih dušebrižnici najavljivali. Bez prisustva policije, u sjajnoj organizaciji rukovodstva SO Čajetina, moba je podsetila na stara dobra vremena kada je zajedništvo dalo sjajne rezultate u vidu pruga, mostova, puteva, škola...

Zmiju uhvatiti za glavu

- Uoči neke teške odluke u životu, Bog se uvek javi i pošalje znak, neku poruku. Noćas mi je poslao poruku da smo na pravom putu, da smo uhvatili zmiju ali za rep i zato moramo da se borimo da je uhvatimo i za glavu i da predočimo narodu šta se sprema - rekao je okupljenima Stamatović.

Nemamo pravo da prećutimo

I dok su dronovi snimali svaki pokret i aktivnost skupu se obratio Milan Stamatović, predsednik SO Čajetina:

- Zlatiborci su ponosni ljudi, nećemo dozvoliti da nas niko diskriminiše i ucenjuje! Iza nas je decenija napora da oteto državno zemljište, a reč je o 2.213 skupocenih hektara, vratimo državi. Samo, država neće svoje! Zato podsećamo na odluku Vrhovnog suda, da zemljište nije bilo predmet privatizacije. Sve smo radili u skladu sa zakonom i danas smo vas pozvali da sačuvamo narodnu imovinu. Čuvaćemo ono što je naše i savest će nam biti mirna i čista, jer nemamo pravo da prećutimo da se pred očima građana otima narodna imovina - rekao je Stamatović i zahvalio svima koji su dobrovljno došli na mobu demantujući navode pojedinih medija da su ljudi pod pritiskom lokalne samuprave morali da učestvuju u akciji.

- Svi koji su došli pod prisilom neka odmah idu! U Opštini Čajetina nije na vlasti Srpska napredna stranka! Narod je dobrovoljno došao kako bismo zajedno sačuvali državnu imovinu. Oni nas optužuju da hoćemo da gradimo gondolu na tuđem zemljištu, ali pitam ih da li je za njih država Srbija tuđa zemlja, kazao je Stamatović i dodao:

- Najvažniji je posedovni list, gde jasno piše da je država vlasnik zemlje, na kojoj se gradi gondola.

On je naveo da Opština raspolaže sa kompletnom potrebnom dokumentacijom za izgradnju godndole, koja je predviđena još master planom iz 2007. godine.

Čuvamo narodnu imovinu

- Ako državne raspikuće ne vide našu dokumentaciju, vide li narod koji se dobrovoljno uključio u radnu akciju? To im je jasna poruka da moraju da poštuju narodnu volju. Zašto pojedine državne institucije ne poštuju Ustavni sud koji je jasno konstatovao da predmet privatizacije društvenih ili državnih preduzeća ne može da bude zemljište koje koriste ta preduzeća. Umesto toga, nama spočitavaju da mi kršimo zakon. Sve što je bilo do nas, uradili smo po zakonu i ne znamo šta je još potrebno da ubedimo režimske raspikuće da nas puste da gradimo gondolu. Zbog toga smo bili prinuđeni da vas pozovemo da sačuvamo narodnu imovinu i od toga nećemo odustati. Državne raspikuće moraju da kažu javnosti jesu li ovo zemljište poklonili svojim partijskim drugovima ili nekim strancima, navodnim investitorima, čija se prezimena, gle čuda, završavaju na "ić" - poručio je Stamatović.

Navodeći da je Zlatiborska moba iskaz "narodne želje da se sačuvaju narodna imovina i državni resursi", on je poručio da tim primerom treba da krenu i drugi građani Srbije, posebno Beograđani koji bi, kako je rekao, trebalo da sačuvaju PKB jer se "zlatiborska matrica prepoznaje i u privatizaciji tog kombinata". Dodao je da lokalna samouprava i građani ovog dela Srbije "neće odustati dok gondola ne bude izgrađena".

Molitva za uspeh

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve služilo je molitvu za uspeh radne akcije, u koju je veliki broj gradana došao donoseći sopstveni alat.
Pored zastava Srbije, učesnici akcije nosili su transparente na kojima je pisalo "Beograd na vodi, Zlatibor na vazduhu", "Gradimo Zlatibor za nova pokolenja", "Ko ne čuva svoje, ne treba mu ni tuđe", "Dobro radi - dobrom se nadaj", "Danas gondola, sutra aerodrom", "Gledajmo Zlatibor iz vazduha", "Nasleđeno izgradimo i prosledimo", "Tuđe nećemo, svoje ne damo".

Popularni Mrga kamionima je iz sela Stublo prebacio rabadžije, sa tri para volova, koji su zaorali brazdu pored dve izložene kabine na početnoj stanici, a za njima stotine krampova i budaka nastavilo je da kopaju temelje za stubove.

Decenijama je slika kiridžije Todora Udovičića i njegovog konja, popularni Zlatiborski brzi voz, zaštitni znak poznate planine. Vreme je da gondola preuzme primat, mada su sportski aerodrom i heliodrom planovi za budućnost.

Podrška protivkandidata

Uz domaće bilo je akcijaša iz Užica, Čačka, Požege, Ivanjice, Arilja, Beograda, Leskovca, Novog Sada, Vranja, Republike Srpske, dvadesetak volontera iz Gnjilana i Vitine... Podršku gradnji gondole pružio je i Bratislav Jugović, član Pokreta socijalista, koji je kao i Milan Stamatović, najavio da će se kandidovati za predsednika Srbije.
- Kao levičar ljubitelj sam radnih akcija. Milan Stamatović je moj prijatelj i ubeđen sam da radnu akciju nije zloupotrebio u političke svrhe, iako mi je protivkandidat na predsedničkim izborima - kazao je Jugović.

Uskoro dozvole

Uoči akcije, Zlatiborcima je u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rečeno da će građevinska dozvola, doduše samo za jednu fazu posla, biti izdata u najkraćem roku. Tako je izbegnuto da se organizatori i učenici akcije Narod gradi gondolu zateknu u nelegalnom poslu.
Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva kaže da se u ovoj zemlji sve radi po zakonu, a građevinske dozvole u proseku izdaju za pet dana.

- Zahtev za građevinsku dozvolu je podnet. Mislim da će za tu jednu fazu biti izdata građevinska dozvola.

Ona je novinarima u Skupštini grada Beograda, posle dodele Nagrade za reformatora godine, rekla da mora da se poštuje zakon i čim se podnese zahtev lokalne samouprave na to reaguju.

- Sve mora da bude po zakonu - ukazala je Mihajlovićeva.

Milion posetilaca

Zlatiborsku gondolu, vrednu 13 miliona evra (10 miliona oprema, tri miliona radovi), finansira opština Čajetina.
- Naš cilj je da sa 300.000 - 350.000 broj posetilaca povećamo na milion i na deset miliona noćenja godišnje, a osnova za to povećanje je izgradnja gondole - istakla je Bojana Božanić, direktorka JP Gold gondola Zlatibor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online