Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.02.2017.
18:01
M. Topalović - Vesti A

Gradnja gondole u Čajetini (2): Odmotavamo klupko prevare

Žestok spor lokalnih vlasti na Zlatiboru i vrha države dostiže vrhunac, a predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović ne želi da sve ostane na rečima. Za subotu, 11. februar, zakazan je svojevrsni protest, "radna akcija" i početak gradnje gondole koju, prema njegovim rečima, Beograd minira.

M. Topalović
Najviši standardi: Jedna od pet kabina koje su stigle
M. Topalović

Bojana Božanić, direktorka JP Gold gondola Zlatibor govori, i o tome ko je vlasnik zemlje na trasi dugoj devet kilometara.

- Oko 60 odsto je u svojini Republike Srbije, a u državini je PK Zlatibor. To znači da ta zemlja ne može da se promeće na bilo koji način i ne može da se dodeli Opštini Čajetina bez obzira na rešenje o javnom interesu dok se ne završi upravni spor. A zakon ne kaže tako. Po zakonu ne mora, ali "oni" to tako smatraju. Po zakonu bi RGZ trebalo da tu zemlju upiše na državu Srbiju. Ona će je posle dodeliti na osnovu rešenja o utvrđenom javnom interesu, ekspropisati, reći da se plati i to je to. A spor ide svojim tokom. Dakle, spor ne bi trebao da odlaže upis imovine na republiku na osnovu poništenog rešenja o besplatnoj dodeli zemljišta PK Zlatibor.

Božanićeva smatra da je u pitanju očigledna opstrukcija.

- Niko neće da postupa po zakonu nego se čuvaju. Da malo stanu i vide šta će biti. Oko 40 odsto zemljišta je moguće za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa bez nekih drugih posledica i konsekvenci, jednostavnije rečeno brže, mada to ne ide dovoljno brzo koliko bi trebalo. Na tih 40 odsto ili smo završili papirologiju, ili smo u završnoj fazi jer se čeka da isteknu rokovi za žalbe i slično.

M. Topalović
Bojana Božanić

Mnogima smetamo

U sličnim situacijama u Beogradu i nekim drugim mestima nije bilo većih problema i mnogi smatraju da je problem nastao jer je Čajetina opoziciona opština.

- Sigurno da je to jedan od problema, iako smo stalno pozitivno razmišljali i smatrali da je nemoguće da država koči razvoj jednog dela zemlje bez obzira na političku pripadnost. Nismo tražili pare, bukvalno ništa već samo jednak tretman. Ministrastvo je rešenjem i bez naknade dodelilo 2.213 hektara, republičke zemlje, privatnom vlasniku i negde je u državini kod PK Zlatibor, a negde na korišćenju Ministarstva poljoprivrede. Ne postoji zakon po kome su to smeli da urade i pošto smo otkrili malverzacije sve je poništeno - ističe Božanićeva.

Ona smatra da je problem što je deo tog zemljišta na trasi gondole.

- Vrlo je moguće da postoje tajkuni koji su zainteresovani da tu zemlju besplatno pribave i sigurna sam da vlasnik PK Zlatibor nije bitan već je preko njega sve trebalo da se završi. Ipak, situacija se ne menja ni posle skoro dve godine. Očigledno je neko "bacio oko" na tu zemlju i ne želi da je pusti tako lako. Jer, ako ide investicija od državnog interesa preko te zemlje to znači da je rezervisana i da nema šanse da danas, sutra, na bilo koji način neko prevari državu - kaže Božanićeva.

Ona dodaje, da je takvih slučajeva da se krade državna imovina, pre svega kroz poljoprivredne kombinate bilo u Vojvodini.

- Bojim se, ako Upravni sud dosudi onako kako bi bilo logično, da je to državna zemlja, to znači da bi se revidirali mnogi postupci iz drugih krajeva i na videlo bi izašlo šta se dešavalo, pa bi klupko počelo da se odmotava. Zbog toga opština Čajetina i gondola mnogima ne odgovaraju.

Ljubomora

Bojana Božanić kaže da joj se čini da, uz politiku, postoji i ljubomora.

- U smislu, zašto bi neka opština iz provincije i Milan Stamatović bili prvi koji su napravili gondola, a ne neki da ih baš ne nabrajam. Verovatno ste primetili da premijer Vučić reaguje i obraća se naciji na svaki tvit privatnih lica i na poruke koje su potpuno benigne, a nijednom se nije oglasio po pitanju krađu zemlje ili investiciju i izgradnje gondole. Zašto? Zaista ne razumem! Ako je on taj koji treba da da saglasnost verujem da bi tako i bilo. Ne stoji ni pitanje ministarke Mihajlović zašto smo prvo kupili opremu, pa počeli da radimo projekte. To nema nikakve veze. Mi smo u skladu sa stanjem na terenu videli kakva nam oprema treba i uradili kompletnu tehničku dokumentaciju.To što radimo projektnu dokumentaciju znači da uklapamo u formu koju traži naš zakon. Da smo ušli u priču sa rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa to ne bi završili ni za 100 godina.

Ekološka opština

U saradnji sa renomiranim francuskim proizvođačem Kompanijom Pomagalski kompletna instalacija urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Poštovanje svetskih ekoloških standarda pri gradnji gondole u skladu je sa naporima Opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u Srbiji.
Gold gondola Zlatibor ponudiće skijašima, izletnicima, avanturistima, učesnicima seminara, ekskurzijama i svim zainteresovanim nezaboravan pogled na Zlatibor.

Zasijaće i Zlatni grad

Dugoročni cilj je izgradnja naselja Zlatni grad kod međustanice na Ribničkom jezeru (200 hektara državne imovine ) koje će se pretvoriti u komercijalno, a Zlatibor će pijaću vodu dobijati sa Sušice.
- Taj projekat vredan je oko 8,5 miliona evra, a radio bi se fazno. Već smo u pregovorima sa Evropskom bankom za obnovu razvoja za povoljne kredite baš za infrastrukturne objekte. Postojeće jezero i okolina biće planski uređeno sa sportsko-rekreativnim sadržajima, rezidencijalnim delom i vilama. Na jezeru bi bili splavovi za razgledanje okoline, čamci, skijanje na vodi, jedrenje, sportski ribolov. Plansku dokumentaciju uveliko pripremamo - navodi Bojana Božanić.

Sutra - Gradnja gondole u Čajetini (3): I mi smo Srbija

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online