Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.02.2017.
18:01
M. Topalović - Vesti A

Gradnja gondole u Čajetini (3): I mi smo Srbija

Žestok spor lokalnih vlasti na Zlatiboru i vrha države dostiže vrhunac, a predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović ne želi da sve ostane na rečima. Za subotu, 11. februar, zakazan je svojevrsni protest, "radna akcija" i početak gradnje gondole koju, prema njegovim rečima, Beograd minira.

Facebook/Gold Gondola Zlatibor
Čelnici opštine Čajetina ne odustaju od gradnje gondole

Bojana Božanić, direktorka JP Gold gondola Zlatibor, ne može da se otme utisku da neko koči projekat izgradnje gondole.

- Mislim da će se ljudi iz vrha države, koji odlučuju o gotovo svemu, malo dozvati pameti. Da će biti na neki način svesni da treba da puste, a ne da koče projekat. Uz mnogo procedura imamo saglasnost Pošta Srbije, Srbijašuma, Ministarstva poljoprivrede i sve ide kao po loju dok ne pošaljemo sporazum na potpis uz obavezu da platimo naknadu. Onda nastaju problemi. Mesecima stoje i nikako da dobijemo overenu saglasnost. Pa zar to ne znači da neko latentno koči projekat?! Onda se sele, pa gube predmet, ne znaju šta treba, pitaju se ko je nadležan, a sve je vezano za navodni deo zemlje Poljoprivrednog kombinata Zlatibor. Tako je to kada se u zemlji nekoliko osoba pita za sve stvari - ocenjuje Božanićeva.

Dižemo glas

Ona ističe da se paralelno s organizacijom radne akcije radi na svim pravnim mogućnostima kako da se reši problem.

- Obraćamo se svim institucijama. Svaki dan pokušavamo nešto novo. Da nađemo nove ljude, institucije, urgiramo da se što pre zakaže neko novo ročište, zovemo po ministarstvima i nijednog trenutka se nećemo zaustaviti dok se sve ne istera na čistinu jer rešenje Vlade Srbije o utvrđenom javnom interesu daje nam to za pravo. Vlada je dala svoj "befel" da se na toj trasi gradi gondola i rešava po ubrzanom postupku, a ne kao sada. Imamo mlad i sposoban tim pravnika, a angažujemo i ljude sa strane koji žele da se uključe.

Prema rečima direktorke JP Gold gondola Zlatibor, mnogi stručnjaci i obični građani se javljaju jer žele da ih ohrabre.

- Dižemo glas kako bismo dokazali da smo i mi deo ove Srbije i da želimo jednake uslove i ništa više od onoga što nam po zakonu sleduje. Uključili smo medije i nadležne institucije kako bismo s ministarstvom pronašli zajednički jezik. Spremni smo da poslušamo, ali nikako da budemo u podređnom položaju. Imamo sredstva, gradimo gondolu na državnoj imovini prema tome svi smo na istoj strani, ali želimo da nam se pridruži i država - ističe Bojana Božanić.
Ona se nada da će ova priča imati srećan kraj i da će najviše uživati turisti.

M. Topalović
Gondola će višestruko otplatiti uloženo: Bojana Božanić

Cilj je milion turista

- Unapređujemo master plan i ideju o uređenju više stotina hektara uz međustanicu u Ribnici što će predstavljati Zlatni grad, novi rezidencijalni i luksuzni kompleks sa zdravstvenim, turističkim i sportsko-rekreativnim sadržajem. Gondola će biti nosilac razvoja, a Zlatibor i zapadnu Srbiju staviće na svetsku turističku mapu - optimista je Božanićeva.

Prema njenim rečima, cilj je da se dostigne broj od milion posetilaca u narednih desetak godina.

Prelepi proplanci zlatnog bora, po kome je ova planina dobila ime, mame uzdahe svakog turiste. Čudotvorna klima, mešanje planinskog i morskog vazduha čine ovu planinu poznatom vazdušnom banjom.

Završna stanica, planinski centar Tornik udaljen je od centra Zlatibora sedam kilometara i predstavlja mesto zabave i rekreacije. Tornik odlikuje živopisni pejzaž u kome može da se uživa, kao i pogled koji se pruža na sve četiri strane sveta. S vrha Tornika se vide Durmitor, Jahorina, Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigota i Murtenica, sela Jablanica, Dobroselica, Stubno, Semegnjevo, naselje Zlatibor.

Nagradna igra

JP Gold gondola Zlatibor za sve buduće korisnike svojih usluga organizuje veliku nagradnu igru sa brojnim nagradama. Svako ko želi da se uključi u nagradnu igru može to da učini putem aplikacije na sajtu Gold gondole ili njenoj Fejsbuk stranici. Aplikacija se sastoji od pet pitanja, a tačnim odgovorom stičete mogućnost da popunite nagradni kupon i pošaljete ga u bazu iz koje će se nagrade i izvlačiti
Svakog meseca slede nova pitanja, nagrade. Svečano izvlačenje nagrada održaće se na Kraljevom trgu na Zlatiboru, uoči otvaranja Gold gondole Zlatibor.

Ministarstvo sad hvali Stamatovića

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je opština Čajetina podnela zahtev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju gondole na Zlatiboru. Zahtev je dostavljen tri dana pre početka gradnje gondole "radnom akcijom" koja je zakazana za subotu 11. februar.

"Opština Čajetina je iskoristila mogućnost da se projekat izgradnje gondole radi po fazama i da se građevinska dozvola može izdati za svaku fazu gradnje, odnosno za one delove na kojima su rešena imovinska pitanja. Ministarstvo, koje u potpunosti podržava izgradnju gondole, pozdravlja odluku opštine Čajetina da podnese zahtev za izdavanje građevinske dozvole jer su time neprijatnosti pošteđeni i građani koji će se odazvati pozivu da započnu radove na izgradnji gondole, jer svaka gradnja bez građevinske dozvole predstavlja krivično delo. Ministarstvo u ime građana Srbije zahvaljuje predsedniku opštine Milanu Stamatoviću što ipak nije dozvolio da na Zlatiboru zavlada nezakonje i stoji mu na raspolaganju za svaku pomoć kako bismo zajedno izgradili jednu od najvećih gondola u Evropi", navodi se u saopštenju ministarstva.

Dolaze investitori

- Investitor koji ima biznis u Austriji dostavio je idejno rešenje hotela s pet zvezdica u planinskom stilu. Jedna ruska klinika bi htela da ulaže u zdravstveni turizam, konkretno u lečenje onkoloških bolesti. Raspitivali su se o klimi, uslovima gradnje, infrastrukturi - ističe Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.
Projekat već privlači veliki broj investitora koji su samo na osnovu ideje o gondoli uložili znatna sredstva u nekretnine i imovinu na Zlatiboru.
- Velika je tražnja za apartmanima u podnožju Obudojevice. Nikola Peković je kupio lokaciju autobuske stanice s namerom da gradi poslovni centar i podzemnu garažu koja treba da reši problem parkiranja u najužem centru. Hoteli u neposrednoj blizini povećavaju i unapređuju kapacitete. Namera investitora je jasna: gondola će višestruko otplatiti uloženo - kaže direktorka Božanić.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online