Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 03.02.2017.
14:49
B92 A

"Razmeštaću policiju po Srbiji da ih nerviram, a EU nek kaže ako lažem"

Premijer Aleksandar Vučić je pozvao EU da kaže da li govori istinu o pregovorima u Briselu i rekao da Srbiji najmanje odgovara podizanje tenzija oko Kosova.

Tanjug
Vučić: Neka se EU drži postavljenih tema

Odgovarajući na pitanje B92 da li je na stolu bilo priznanje Kosova rekao je da se u Briselu "pravila menjaju na 15 minuta" i da albanska strana ima podršku EU.

- To je kao da igrate košarkašku utakmicu u kojoj u prvoj četvrtini važi pravilo tri sekunde u reketu, u drugoj ne važe koraci, a u trećoj nema ni faulova - kaže Vučić.

Tišina, nema razgovora o ZSO

Premijer navodi da je pred sastanak sa kosovskim premijerom i predsednikom dobio teme razgovora, da ih ima sačuvane, a da su teme kada je sastanak počeo bile promenjene. 

- Dve su ostale. Mi smo krenuli da razgovaramo o temama, ali argumentima ne možete da pobedite. Zajednica srpskih opština četiri godine stoji, a ona je suština Briselskog sporazuma, najvažnijeg potpisanog sa Albancima. To četiri godine stoji i niko se ne uzbuđuje. Rečeno nam je "Tišina, nema razgovora o ZSO". Onda vi stanete, pogledate u nebo - a oni kažu, dajte da rešimo most - kaže Vučić. 

Oni neće dogovor

Kako je rekao, Priština optužuje Srbe i vređa ih, a tokom pregovora "gazi ono što je dogovoreno pre 15 minuta", kao i da "nekada mora da se igra po tuđim pravilima". 

- Ovi drugi neće nikakav dogovor. Kažu - sve je srpska propaganda. Kada damo ono što traže, oni kažu - puj pike ne važi. Samo neka kažu šta sam slagao i neću biti ono što sam danas. Nisam lud, ovo Srbiji najmanje odgovara, ekonomija ide nabolje, ali nekom očigledno odgovara - rekao je Vučić. 

Iako nije rekao na koga misli, rekao je da "neki imaju političke probleme" i njih mora da nadomešćuje praveći regionalne probleme. 

Kad Toma kaže: Kosovo je srpsko, oni...

Kako je rekao, tok razgovora se u Briselu uglavnom "vrti ukrug". 

- Ponavljaju kao papagaji, na svakih pet minuta. Toma onda kaže da je Kosovo Srbija, oni da je Kosovo nezavisno, mi posle kažemo da je Kosovo Srbija... Razgovor se ticao mosta i njihove panike, iako je sve bilo dogovoreno 8. decembra. Nasilnici iz Prištine žele na silu da učine nešto - naveo je Vučić. 

A kad njima nešto ne odgovara - hitno je

Premijer je ponovio da se za četiri godine ništa nije uradilo oko ZSO i da tu "nema ničije panike". 

- Ničega nema, baš ih briga. Ne mora sutra, ne mora nikad. Ako se njima ne sviđa, nešto mora hitno. Naravno, ko će onda da bude provokator? Srbija. Oko vaših kuća zidovi od četiri metra, bre. Smeta vam 40 centimetara? Vi nas sve pravite ludim. To se koristi kao povod za provociranje incidenata - stakao je premijer. 

Ja ću da ih nerviram, a EU nek se drži tema

Vučić je još rekao i "da će sada namerno da premešta policijske snage po Srbiji, samo da bi se neki strani ambasadori nervirali".

- Nebojša, jesi li mi čuo. Sada da premeštaš policiju malo po Srbiji - obratio se Vučić ministru policije Nebojši Stefanoviću koji je takođe prisustovao pres konferenciji.

Ni Mogerini nije lako

Vučić je potom pozvao Maju Kocijančić da se "EU 15 minuta drži onoga što predlože". 

- Ništa ja nisam zapalio. Gledao sam da smirim ono što su drugi zapalili. Uvek želimo razgovore, dijalog. Poštujemo uogu Federike Mogerini koja je sigurno u teškoj situaciji. Oni su nas upozorili da će biti posledica ko prvi prekrši dogovoreno. I ko je prekršio? Prva informacija se pojavila na Dojče veleu na albanskom. Je l sam ja možda naučio albanski? Prvi su izašli Tači i Mustafa, koliko mu je sekundi trebalo - rekao je Vučić. 

Samo traže razlog

Takođe, Vučić je rekao da nije istina da niko nije pretio severu Kosova i da je to radio Kadri Veselji. 

- Neću da prihvatim da su svi isti. Umesto što mi drže pridike, recite da li je sve ovo tačno ili nije. Da li želimo mir? Čime smo ga mi ugrozili? Posle lažnih priča o vozu, koji nisu ni videli, samo su tražili razlog za upad na sever rekao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Petak 03.02.2017. 15:15
Umro Vučić, i kad je otišao kod Svetog Petra, on mu rekao, trenutno imam neku gužvu, ovde u raju pa ćemo te privremeno smestiti u pakao, ali doćiću po tebe. I tako je i bilo, nakon nekoliko dana dolazi Sveti Petar kod djavola, i kaže mu: došao sam po onog mog! a djavo ga pita :kojeg, milis na Vučića?, e pa tog ti ne dam! Od kad je došao i formirao svoju partiju, SNS, ovde u paklu, e tek sad je postao pravi pakao!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online