Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.09.2018.
08:12
Radio Slobodna Evropa A

Vučićevo trgovanje sa Briselom

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da bi cilj Evropske unije trebalo da bude da Srbija i Kosovo postignu dogovor do sredine 2019. godine. U intervjuu makedonskoj agenciji MIA, Han je naveo da "treba omogućiti da dve strane uđu u pregovore otvorenim pristupom, ali da rešenje ne sme da bude na račun drugih", i dodao da bi "krajnji deo slagalice" mogla da bude i razmena teritorija.

Tanjug
Aleksandar Vučić i Federika Mogerini

Prethodno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi deo bilo kakvog sporazuma sa Kosovom, trebalo da uključuje i jasne garancije da će Srbija biti članica Unije 2025. godine.

Na tu Vučićevu izjavu, portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič odgovara da su kriterijumi za prijem jasno definisani, i da je ključ za njihovo ispunjavanje u rukama Srbije.

- Pre prijema u EZ Srbija mora da ispuni jasno definisane kriterijume i da nastavi rad na sporazumu o normalizaciji odnosa sa Kosovom - rekla jeza  RSE Maja Kocijančič.

- Evropska komisija je Strategijom za Zapadni Balkan opredelila indikativni datum, ali je jasno rekla da kriterijumi moraju da budu ispunjeni. To je ključ koji u rukama ima samo Srbija. Dakle, Srbija je ta koja mora da uradi ono što je potrebno za napredak u procesu proširenja. Takođe, jasno je opredeljeno i da se mora nastaviti rad na sporazumu između Beograda i Prištine za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa - podvlači Kocijančič.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za Rojters izjavio da bi Srbija trebalo da dobije jasne garancije da će se 2025. godine priključiti Evropskoj uniji, kao deo bilo kakvog dogovora sa susednim Kosovom, koji bi trasirao put obema stranama za članstvo u bloku.

Dragiša Mijačić, direktor nevladinog Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) i član Nacionalnog konventa o EU, ocenjuje da se traže različiti modaliteti konačnog rešenja za pitanje odnosa Srbije i Kosova, i da Aleksandar Vučić trenutno trguje.

- U toj trgovini, jedna od stvari je vezana za članstvo u EU. Vučić ovom porukom pokušava da vidi koje su opcije, šta Srbija može da dobije da bi mogla da napravi sledeći korak u normalizaciji ili u priznavanju Kosova. On je više puta naglasio da Srbija ne može da izađe kao totalni gubitnik. On nečim mora da zadovolji srpsku javnost - navodi Mijačić.

Na Vučićevu poruku nadovezao se i predsednik skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun, koji je rekao da bi "čvrste garancije za ulazak Srbije u Evropsku uniju predstavljale snažnu potvrdu i verifikaciju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine".

Na pitanje da li su ovakve poruke prejake, i mogu li se čitati kao neka vrsta ucene, Dragiša Mijačić odgovara odrečno, ali podvlači da Srbija pre članstva u EU mora da sprovede unutrašnje reforme.

- Uslov mora da ostane i zadovoljavanje unutrašnjih reformi koje su nama kao društvu neophodne i da ne bude da je Srbija ušla u EU samo zato što je priznala Kosovo - kaže on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online