Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 30.01.2017.
21:12
sputniknews.com A

Lažna vest je da Tramp traži Vojsku Kosova

Način na koji je u Srbiji predstavljeno obrazloženje ministra odbrane SAD Džejmsa Matisa na saslušanju u Kongresu 12. januara, a prema kome pre smanjenja prisustva snaga SAD na Kosovu domaće kosovske snage moraju dobiti mandat za odbranu zemlje, kako tvrdi Obrad Kesić, analitičar iz Vašingtona, predstavlja potpuno lažnu sliku nove spoljne politike Amerike.

pixabay.com
Vojska Kosova: Nečiji pusti san

- Prvo, to se predstavlja kao zvanični stav administracije, a budući ministar je to rekao dok je bio na saslušanju, dakle, nije još postao državni sekretar odbrane. Drugo, on je govorio u kontekstu politike koja se sprovodi od strane američke administracije u poslednjih više od deset godina i pred članovima komiteta među kojima su najveći jastrebovi što se tiče ne samo pitanja Kosova i Srba na Balkanu, nego i Rusije - konstatuje Kesić za Sputnjik.

U tom kontekstu, dodaje, podrazumeva se da novi ministar Matis neće da ide predaleko u najavama koje su nove smernice neke nove politike, koja još nije definisana.

Ministar vojni ne vodi politiku

Na sličnom stanovištu je i bivši ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić, koji kaže da je Matis, da bi postao ministar odbrane, na senatskom komitetu pričao nešto što je u skladu sa dosadašnjom generalnom politikom Pentagona i smanjenja njihovog vojnog prisustva na drugim mestima.

Međutim, ističe Vujačić za Sputnjik, budući ministar odbrane ne vodi spoljnu politiku, a ovo je spoljnopolitičko pitanje.

- Amerikanci su ušli na Kosmet sa Evropljanima uz slogan "Zajedno unutra, zajedno napolje". Znači, dok god je tu prisustvo evropskih i bilo kojih drugih trupa u Kforu, da će SAD ostati zajedno sa njima - kaže Vujačić.

Obrazloženje Matisa on tumači kao rutinski odgovor na bazi prethodno zacrtane politike smanjenja vojnog kontingenata, a da li će to potpuno povući, veliko je pitanje.

- Drugim rečima, ne bih davao tome, kako da kažem, značaj, definitivne odluke američke vlade da će se to stvarno sprovesti - dodaje Vujačić.

Nova politika i za Balkan

Obrad Kesić je među prvim analitičarima u javnosti iznosio analize politike nove američke administracije i nikad nije govorio da će se oni direktno baviti pitanjima na Balkanu.

- Međutim, ako sprovedu ono što su najavili kao ključne elemente svoje politike, na primer poboljšanje odnosa sa Rusijom i izgradnja strateškog partnerstva, preispitivanje stava prema NATO-u, učešće u njemu i finansiranje ovog saveza, obustavljanje takozvanih programa demokratizacije koje je najavio predsednik Tramp… onda možemo očekivati da će to definitivno da utiče na politiku i u svakoj regiji sveta, uključujući i Balkan - naglašava Kesić.

Prilika za Srbiju i Srpsku

U tom kontekstu, sugeriše, ovo je prilika i ima prostora da se stvari promene i u korist Srbije i u korist Republike Srpske, ali i da se situacija na Balkanu potpuno postavi na novi temelj.

- To se dešava. A histerija koja vlada zbog jedne izjave je nešto stvarno čudno - konstatuje Kesić.

Na neki način, pojašnjava, to je neka lažna vest kojom se oni koji su uplašeni od nove administracije ili oni koji su pogrešno procenili, svih ovih godina, šta i na koji način služi interesima Sjedinjenih Američkih Država, sad nadaju i hvataju za slamku spasa, kroz tu jednu izjavu.

- Mislim da je pametnije da se gleda širi kontekst koje su to smernice koje su najavljene, koji su prioriteti spoljne politike i onda da se pravi ozbiljna analiza šta treba i kako da se pozicioniraju Srbija i Republika Srpska - zaključuje Kesić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.01.2017. 21:50
A kome bi ostavili svoju vojnu bazu ako bi se povukli???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online