Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 30.01.2017.
17:16
alo.rs, Vestionline A

Novi biznis na Kosovu: Tramp pravi Tačiju vojsku!

Vreme je za novi biznis na Kosovu. Posle nekadašnjeg generala Veslija Klarka i državne sekretarke Medlin Oldbrajt, čije su kompanije uspešno "iskoristile odsustvo Srbije sa KiM", sada je, izgleda, došlo vreme da se ponovo zavrte dolari, ovoga puta kroz formiranje vojske!

Reuters
Hašim Tači se raduje izjavi SAD-a da će uložiti u "kosovsku" vojsku

Naime, ministar odbrane SAD Džejms Matis prvi je iz nove američke administracije ko se zvanično osvrnuo na Balkan, a nekadašnji general je to uradio kroz izjavu da bi "Kosovo moralo da dobije svoje oružane snage".

Interesantno je da bi obučavanje budućih vojnika iz Prištine, ali i posao u vezi sa nabavkom jednog dela opreme (transportna vozila, tenkovi...), trebalo da odradi američka kompanija MPR, sa penzionisanim generalom Bencom Džonom Kredikom na čelu.

Istorija kompanije MPR na Balkanu

Pomenuta kompanija je odavno prisutna na Balkanu, a posebno su se istakli u obuci hrvatskih vojnika za operaciju "Oluja", u kojoj je 200.000 Srba proterano iz Krajine, a nekoliko hiljada civila pobijeno, i prilikom saradnje sa terorističkom OVK, čije su pripadnike obučavali u kampovima na severu Albanije.

Nije nepoznato da se na KiM nalaze pripadnici kompanije MPR, koji odavno "rade na pripremi kadrova za buduće oružane snage Kosova", ali da bi se to i ostvarilo, prema rečima ministra odbrane SAD Džejmsa Matisa, Priština bi trebalo da "prilagodi svoj ustav".

- Preporučio bih da smanjenje naših trupa na Kosovu bude srazmerno trenutnoj sigurnosnoj situaciji, ali smatram da trenutno naše snage ostaju ključne za osiguravanje stabilnosti u regionu. Naravno, pre nego što bi smanjili vojno prisustvo američkih vojnika, sigurnosne snage Kosova moraju dobiti mandat kako bi obavljale sigurnosnu situaciju u samoj zemlji, kao i teritorijalnu odbranu, pomak koji zahteva ustavne promene i podršku parlamenta (skupštine Kosova) - naveo je Matis još 12. januara pred Kongresom i dodao da EU igra veliku ulogu na Kosovu i da će tema o njegovom priznavanju od strane Srbije biti aktualizovana i pre našeg stvarnog pristupanja članstvu u EU.

Šta misle analitičari?

Vojni analitičar Vlade Radulović za "Alo!" kaže da se ovde radi o biznisu koji je težak nekoliko stotina miliona dolara.

- Ova ideja je za sada još u nacrtima, jer kakva će zvanična politika SAD biti prema Balkanu nećemo znati još neko vreme, jer je fokus Vašingtona sada na drugim stvarima. Ideja o formiranju oružanih snaga Kosova ide paralelno s onom o povlačenju trupa Kfora, i u skladu s tim je i ova Matisova izjava. S druge strane, kao i iza svega, i iza ovoga je veliki biznis, jer se u tome nalaze milioni i milioni dolara zarade. Uzmimo u obzir da bi Priština kroz donaciju "neke prijateljske zemlje" verovatno mogla da dobije oklopna vozila, tenkove, da ne pričamo o tome da bi pravili i avijaciju. Ipak, njih bi neko morao da obuči, a tu u priču ulaze kompanije poput MPR-a. Vojska je ogroman sektor i za samo pravljenje tih oružanih snaga bi trebalo izdvojiti nekoliko stotina miliona dolara, i više, tako da je to veliki biznis - kaže Radulović.

Milovan Drecun je razočaran ovakvim stavom Trampove administracije.

- Ovakve izjave samo pokazuju da su pojedini mediji obmanjivali javnost nerealnim očekivanjima od nove administracije kada je reč o Kosmetu i da će SAD sa Trampom samo nastaviti da smatraju Kosovo nekakvom državom. Svako pravljenje nekakvih oružanih snaga Kosova bi bilo kontraproduktivno i stav Srbije je da je na KiM prihvatljivo samo međunarodno prisustvo - kaže Drecun.

Tači  je oduševljen

Naravno, predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je stav američkog ministra odbrane.

- Nakon uspostavljenih kontakata s novom administracijom SAD, Kosovo će ostati fokus SAD vodeći opreznu politiku za afirmaciju i konsolidaciju naše države, za produbljivanje naših posebnih i doživotnih odnosa - rekao je Tači i izrazio ubeđenje da će Vašington nastaviti da podržava Kosovo, "posebno kroz formiranje oružanih snaga Kosova".

POVEZANE VESTI

Subota 04.02.2017. 23:29
Od toga, naravno,nema nista.Amerikanci su porepustili Balkan Rusiji kao njihovoj interesnoj sveri ,i Sip-tari vec pune gace sto je i logicno.
Subota 04.02.2017. 23:29
Od toga, naravno,nema nista.Amerikanci su porepustili Balkan Rusiji kao njihovoj interesnoj sveri ,i Sip-tari vec pune gace sto je i logicno.
Subota 04.02.2017. 23:29
Od toga, naravno,nema nista.Amerikanci su porepustili Balkan Rusiji kao njihovoj interesnoj sveri ,i Sip-tari vec pune gace sto je i logicno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online