Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.06.2018.
10:10
Tanjug, Kossev A

Ko je čovek koji lično kod Trampa lobira za Kosovo?

Kosovsko predsedništvo je u januaru iz budžeta izdvojilo više od pola miliona evra za američku lobističku firmu "Balard Partners" sa ciljem organizovanja sastanka Hašima Tačija i predsednika SAD Donalda Trampa, piše "Zeri".

EPA//Valdrin Xhemaj
Hašim Tači želi sastanak sa Donaldom Trampom

Prištinski list precizira da je u pitanju suma od 517.198 evra, koja je, prema ugovoru sa američkom firmom, izdvojena za usluge konsultacija za potrebe kancelarije kosovskog predsednika.

"Zeri", međutim, ukazuje da Tači nije slučajno izabrao ovu kompaniju, uzimajući u obzir bliskost direktora američke firme Brajana Balarda sa kancelarijom američkog predsednika.

Tači je imao za cilj realizaciju sastanka sa američkim predsednikom, navodi prištinski list i dodaje da je ovo potvrdio i sam Balard.

Pravna služba "Balard Partnersa" je objavila dokument u kojem se navodi da se Balard 20. aprila sastao sa predsednikom Trampom u Mar-a-Lagu na Floridi i preneo mu zahtev kosovskog ambasadora u Vašingtonu da omogući sastank sa Tačijem. Kako se navodi, Balard ima lične kontakte sa Tačijem i nakon pobede republikanaca svoje kancelarije je prebacio u Vašingtonu.

Kako je preneo portal Politiko, tu su bili i Joni Destefano, ključni Trampov pomoćnik, penzionisani general-potpukovnik, sada savetnik za nacionalnu bezbednost Kit Kelog i potpredsednik Majk Pens, navodi se u tekstu koji je objavio Politiko. 

"Zakon od lobista, koji zastupaju strane vlade, ili političke partije, zahteva da otkriju za koga lobiraju, za razliku od onih koji zastupaju domaće interese. Iako se članovi Kongresa i zvaničnici administracije redovno pojavljuju u takvim izveštajima, neobično je da se predsednik pojavljuje u jednom. Međutim, Balard, koji je otvorio vašingtonsku kancelariju nakon Trampovog izbora, izgradio je reputaciju kao šačica lobista sa ličnim odnosima sa predsednikom", navodi Politiko. 

Osim za Kosovo, njegova kompanija u SAD lobira i u ime vlada Azerbejdžana, Dominikanske Republike, Katara i Turske. Balard se sastao i sa guvernerom Floride Rikom Skotom u aprilu u ime vlade Katara, te i da su drugi lobisti njegove firme lobirali kod mnogih drugih zvaničnika Floride u ime Katara, uključujući gradonačelnika Majamija Francisa Suareza i Džefa Vinika - vlasnika Tampa Bai Lightning-a.

Izdvajanje miliona evra prvo za autobiografiju Hašima Tačija, a sada i za ovo smatra se zloupotrebom javnog novca u naporima da Tači reguliše svoj imidž, konstatuje "Zeri".

List prenosi izjavu poslanika iz redova Socijaldemokratske partije, Fatona Topalija koji tvrdi da Tači stalno zloupotrebljava javni novac. Poslanik Alternative, Iljir Deda, kaže da je svaka partija iznela sumnje o tome kako se troši novac poreskih obveznika u ime lobiranja.

"Zeri" navodi da se očekuje da će sve ove sumnje istražiti istražna komisija koju je formirala kosovska skupština. 

Očekuje se da će ova komisija uskoro početi sa radom i da će istražiti dokumenta iz vlade i predsedništva u vezi trošenja sredstava.

Zasad, dodaje "Zeri", još nije jasno da li je Tramp prihvatio Tačijev zahtev za sastanak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online