Ponedeljak 30.01.2017.
21:12
sputniknews.com

Lažna vest je da Tramp traži Vojsku Kosova

pixabay.com
Vojska Kosova: Nečiji pusti san

- Prvo, to se predstavlja kao zvanični stav administracije, a budući ministar je to rekao dok je bio na saslušanju, dakle, nije još postao državni sekretar odbrane. Drugo, on je govorio u kontekstu politike koja se sprovodi od strane američke administracije u poslednjih više od deset godina i pred članovima komiteta među kojima su najveći jastrebovi što se tiče ne samo pitanja Kosova i Srba na Balkanu, nego i Rusije - konstatuje Kesić za Sputnjik.

U tom kontekstu, dodaje, podrazumeva se da novi ministar Matis neće da ide predaleko u najavama koje su nove smernice neke nove politike, koja još nije definisana.

Ministar vojni ne vodi politiku

Na sličnom stanovištu je i bivši ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić, koji kaže da je Matis, da bi postao ministar odbrane, na senatskom komitetu pričao nešto što je u skladu sa dosadašnjom generalnom politikom Pentagona i smanjenja njihovog vojnog prisustva na drugim mestima.

Međutim, ističe Vujačić za Sputnjik, budući ministar odbrane ne vodi spoljnu politiku, a ovo je spoljnopolitičko pitanje.

- Amerikanci su ušli na Kosmet sa Evropljanima uz slogan "Zajedno unutra, zajedno napolje". Znači, dok god je tu prisustvo evropskih i bilo kojih drugih trupa u Kforu, da će SAD ostati zajedno sa njima - kaže Vujačić.

Obrazloženje Matisa on tumači kao rutinski odgovor na bazi prethodno zacrtane politike smanjenja vojnog kontingenata, a da li će to potpuno povući, veliko je pitanje.

- Drugim rečima, ne bih davao tome, kako da kažem, značaj, definitivne odluke američke vlade da će se to stvarno sprovesti - dodaje Vujačić.

Nova politika i za Balkan

Obrad Kesić je među prvim analitičarima u javnosti iznosio analize politike nove američke administracije i nikad nije govorio da će se oni direktno baviti pitanjima na Balkanu.

- Međutim, ako sprovedu ono što su najavili kao ključne elemente svoje politike, na primer poboljšanje odnosa sa Rusijom i izgradnja strateškog partnerstva, preispitivanje stava prema NATO-u, učešće u njemu i finansiranje ovog saveza, obustavljanje takozvanih programa demokratizacije koje je najavio predsednik Tramp… onda možemo očekivati da će to definitivno da utiče na politiku i u svakoj regiji sveta, uključujući i Balkan - naglašava Kesić.

Prilika za Srbiju i Srpsku

U tom kontekstu, sugeriše, ovo je prilika i ima prostora da se stvari promene i u korist Srbije i u korist Republike Srpske, ali i da se situacija na Balkanu potpuno postavi na novi temelj.

- To se dešava. A histerija koja vlada zbog jedne izjave je nešto stvarno čudno - konstatuje Kesić.

Na neki način, pojašnjava, to je neka lažna vest kojom se oni koji su uplašeni od nove administracije ili oni koji su pogrešno procenili, svih ovih godina, šta i na koji način služi interesima Sjedinjenih Američkih Država, sad nadaju i hvataju za slamku spasa, kroz tu jednu izjavu.

- Mislim da je pametnije da se gleda širi kontekst koje su to smernice koje su najavljene, koji su prioriteti spoljne politike i onda da se pravi ozbiljna analiza šta treba i kako da se pozicioniraju Srbija i Republika Srpska - zaključuje Kesić.

2024 © - Vesti online