Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.01.2017.
13:40
Tanjug, Vestionline A

Toma održao lekciju Skotu: Amerika je sprovođenjem svoje volje izazvala mnoge nevolje!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u utorak sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, kojem je rekao da razume da Amerika bezuslovno podržava nešto na čije stvaranje je direktno uticala i da je zvanični Vašington sprovođenjem svoje volje stvorio mnoge nevolje, te da se nada da će sa novom administracijom takvo ponašanje da prestane.

Tanjug
Sastanak u Beogradu: Kajl Skot i Tomislav Nikolić

U saopštenju Pres služe se navodi da je predsednik Nikolić konstatovao da su dve zemlje na putu oporavka bilateralne saradnje i izrazio očekivanje da će sa novom administracijom odnosi dve zemlje dobiti novi kontekst.

Srpski simboli provokacija, a albanski...

- Među građanima postoji sumnja da Srbija može da ima jednak tretman kao i neke druge zemlje, koje su imale, čini se, bolju percepciju u očima SAD - naglasio je predsednik i dodao da je ponašanje Prištine u vezi sa vozom, koji je u subotu krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici, potpuno neprihvatljivo.

- Za Albance je provokacija voz ukrašen srpskim obeležjima i na taj voz su krenuli bombama i dugim cevima, bez odobrenja KFOR-a. Niko ne postavlja pitanje da li je provokacija to što po teritoriji Kosova idu sa obeležjima velike Albanije i javno promovišu tu besmislenu ideju - rekao je predsednik Nikolić.

Dodao je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, bez obzira na pritisak velikih sila koje su se okupile oko promocije te nezavisnosti.

Ambasador SAD Kajl Skot se saglasio sa predsednikom oko toga da dve strane ne mogu da ubede jedna drugu oko statusa Kosova. On je podvukao da nije reč o transportu, već o saglasnosti oko ulaska i kretanja po Kosovu.

Srbija faktor stabilnosti

Predsednik je primetio da prištinske vlasti nisu dopustile da on Božić provede na Kosovu i Metohiji i podsetio svog sagovornika da nije urađeno ništa ni na implementaciji Zajednice srpskih opština, te dodao:

- Ja ću uvek govoriti iskreno i otvoreno i štititi Ustav Republike Srbije. Razumem da vi bezuslovno podržavate nešto na čije ste stvaranje direktno uticali. Vi ste sprovođenjem svoje volje stvorili mnoge nevolje i ja se nadam da će sa novom administracijom takvo ponašanje da prestane.

Ambasador SAD je naglasio da njegova zemlja podržava reforme u Srbiji i otvaranje poglavlja u okviru evropskih integracija.

- Srbija je značajan faktor stabilnosti u regionu i odnosi sa komšijama su imali svojih uspona i padova - konstatovao je ambasador Skot i dodao da su napravljeni koraci napred u normalizaciji odnosa sa Kosovom, ali i neki koraci unazad.

On je izrazio spremnost da Sjedinjene Američke Države grade jače odnose sa Srbijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online