Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.01.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Paklena igra sa vozom

Promotivno putovanje od Beograda do Kosovske Mitrovice vozom u kojem je najviše bilo novinara dobilo je opasnu političku konotaciju. Malo nakon što su sa stanice krenuli vagoni koje je Kancelarija za KiM obeležila spolja porukom "Kosovo je Srbija" na 21 jeziku, a unutra ikonama, na jednoj albanskoj stranici Fejsbuka pojavio se snimak kako neko navodno postavlja eksploziv uz prugu.

Tanjug
Na Jarinju prvi put od 2011; Specijalci ROSU

Usledile su vesti da su specijalci ROSU, noćna mora Srba na severu, prvi put od 2011. ponovo kraj prelaza Jarinje kako bi proverili prugu. Portparol kosovske policije Besim Hoti zatim je kazao da eksploziva nema. Tenzije su rasle iz časa u čas, da bi premijer Aleksandar Vučić odlučio da voz zaustavi u Raški kako bi "sprečio krvave sukobe smirenom i veoma mudrom reakcijom".

Na konferenciji za novinare premijer je kazao da su specijalne snage Albanaca pokušale da miniraju prugu, ali da to nisu bili "sasvim sposobni da urade na valjan način", pa su zato poslati na Jarinje da sačekaju voz, uhapse mašinovođu i putnike. Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đuruć, koji je iz voza izašao još u Beogradu, tvrdi da su kosovske vlasti želele da isprovociraju sukob.

Voz se posle 19 sati vratio u Beograd, a građani na severu za "Vesti" uglavnom komentarišu da je žalosno sve što se dešavalo.

- Neko bi trebalo da objasni ideju da iscrtani voz bude poslat na Kosovo i da se svi putnici dovode u opasnost od kamenovanja, na primer. Govor premijera je uznemirio Srbe na severu Kosova, a ne specijalci. Postoji internet, mediji i svi su mogli da se informišu da je priča o navodno postavljenom eksplozivu potekla od nekog snimka koji su objavili Albanci. A od Vučića smo čuli da su eksploziv postavljali policajci. Žalosno je kako su iz Beograda namestili da opet preko naših leđa ispadnu nekakvi heroji. Nažalost, Priština je opet vrlo pametno i smireno odigrala. Ovo je bila velika farsa koja služi i jednima i drugima u predizborne svrhe - kaže Srbin M. T. iz Kosovske Mitrovice.

Kosovski Srbi ogorčeni

Da je voz bio predstava za narod smatra Dejan Nedeljković, sa severa Kosova.

- To je početak Vučićeve predsedničke kampanje u koju kreće starom nacionalističkom retorikom i hvatanjem naroda na patriotizam. Da li je neko zaista postavio eksploziv, ne znam, jer policija tvrdi jedno, a Beograd drugo. Ali vidim da je svesno državni vrh Srbije doveo u pitanje bezbednost Srba sa Kosova pošto je voz spolja izlepljen tako da bude meta za eventualne napade Albanaca. Bezbednost Srba je ugrožena, jer je nepromišljenim potezom Srbija vratila jedinice ROSU na sever. Protiv njih smo se borili na barikadama, a sada su dali legitimitet ROSU za dolazak i plašim se da time ne izgubimo i pogone Trepče koju su već jednom kosovske snage okupirale, Gazivode i sve ostale firme u sistemu Srbije - kaže Nedeljković.

On smatra da "odgovornost svakako leži u institucijama Prištine zbog njihove reakcije" i da je Beograd i Priština trebalo da se dogovore, jer je situacija već osetljiva zbog Haradinaja, Zajednice srpskih opština, zamrznutih poslanika.

Redovni vagoni

Građani Kosovske Mitrovice za "Vesti" ističu da svi žele bolji prevoz ka Beogradu, ali da voz putuje četiri sata duže od autobusa, pa se nameće pitanje koliko je linija rentabilna i ko će je koristiti. Pri tom, već postoji redovna vozna linija Kraljevo - Kosovska Mitrovica koja je saobraćala svakodnevno.

- Kada je državni vrh Srbije potpisao Briselski sporazum znali su kakve će posledice biti i za državu i za Srbe na KiM - ukazuje Nedeljković.

Dešavanja oko voza su i te kako zabrinula i Srbe južno od Ibra.

Toma preti vojskom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da se državni vrh trudio da ne pokaže da su dešavanja oko voza bila na ivici sukoba. On smatra da
je pojavljivanje ROSU bio znak da Albanci žele rat i da su postupci Prištine trzaji odlazeće američke administracije.
- Nije nam do rata, ali ako budu ubijali Srbe poslaćemo i vojsku, svi ćemo ići i ja ću da idem, nije mi prvi put - poručio je Nikolić.

Aleksandar Đikić iz Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice kaže da je vlast u Beogradu poslala lošu poruku Srbima na KiM da je nemoćna i nesposobna da im pomogne. On smatra da je mnogo kontraproduktivnog Beograd radio na KiM, usled nesposobnosti, neznanja i političke gordosti i nada se da je "lakrdija s vozom poslednja takva egzibicija".

- Stiče se utisak da je sve urađeno da upadljivo dekorisani voz ne prođe Jarinje. I dživdžanima je bilo jasno da onako spolja ukrašen neće proći Jarinje. U to je Beograd bio siguran, jer da nije, nakačio bi "krmeću" glavu na lokomotivu da bude sigurniji. Medijska pompa koja je ovom vozu pridata je takođe ličila na zabadanje prsta u oko nekome. Ostaje misterija zašto se ovo sve desilo. Šta god da je po sredi, Beograd je ROSU legitimizovao operacije na Severu. To je izvesno - zaključuje Đikić.
 

Vučić u paktu s Tačijem

Srpski pokret Dveri saopštio je da je ulaskom ROSU na sever KiM Priština počela stvaranje suvereniteta na celom KiM, a da im je Vučić u tome pomogao.
- ROSU na sever Kosova nije ušla od 2011. i sada je Vučić u dogovoru sa Tačijem i Briselom našao način kako da im omogući da konačno okupiraju čitavo Kosovo koje je potpisivanjem Briselskog sporazuma već predao - navode Dveri i ocenjuju da je ovo "samo još jedna u nizu medijskih predstava vlasti, moguće čak i dogovorenih sa Hašimom Tačijem koga su Vučićevi poslanici u lažnoj skupštini Kosova izabrali za predsednika lažne države".
- Predizborni voz SNS je medijsko zamajavanje u režiji Aleksandra Vučića. Nije isključeno ni da se ovakvim potezima želi izazvati vanredno stanje kako bi se odložili izbori - saopštile su Dveri.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online