Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.01.2017.
18:01
Ekipa "VESTI" A

Božićni popust za moćnike

Samo dan nakon što su "Vesti" objavile priču s izbeglim Krajišnicima, zakupcima 66 stanova koje država sada prodaje, otvara se nova afera. Na prodaju je u istom postupku Direkcija za imovinu ponudila još 45 državnih stanova, vila, garaža i lokala. Opozicioni pokret Dosta je bilo (DJB) navodi da su zakupci državni funkcioneri i javne ličnosti, kao i da je jedan od njih Nikola Petrović, kum premijera Aleksandra Vučića, pa tvrdi da je prodaja montirana upravo da bi te osobe kupile skupocene objekte sa spiska.

V. Sekulić
Pet soba i četiri terase: Kuća sa spiska za prodaju

Na prodaju s podstanarom

Teško je poverovati da je prodaja stanova u kojima žive izbeglice maska za otkup drugih, veoma vrednih, državnih objekata. Međutim, DJB navodi da je većina objekata koji se prodaju pod zakupom do 2020. godine, 2021. ili na neodređeno. Stoga Agencija za restituciju već mesecima tvrdi da je cilj da trenutni zakupci postanu vlasnici tih kuća za male pare. DJB istovremeno pita ko je lud da kupi, pa da čeka godinama da istekne ugovor o zakupu i preuzme vlasništvo. Zato DJB smatra da je reč o nameštenoj prodaji ljudima bliskim vlasti koji su već zakupci. U spisku objekata Direkcija je izostavila imena zakupaca.

Takođe, DJB ukazuje i da je kupcima dat rok od 27. decembra prošle, do 6. januara ove godine da preuzmu dokumentaciju.

- Očigledno je da je termin prodaje izabran tako da se javnost maksimalno isključi iz postupka, da se izbegne kontrola i da se državna imovina proda privilegovanim, unapred poznatim kupcima, po povoljnim cenama - ocenjuje DJB.

Toma zaćutao

Pokušaj prodaje tih stanova kojima je upravljalo državno Društvo za iznajmljivanje nepokretnosti DIPOS ima već dugu istoriju. Predsednik Tomislav Nikolić 2015. odbio je da potpiše Zakon o posebnim uslovima prodaje nepokretnosti u državnom vlasništvu. Nikolić je obrazložio da je predlog zakona neustavan jer je pružao mogućnost samo zakupcima da otkupe nekretnine, i to po cenama nižim od tržišnih. Sada Nikolić iščekuje da li će SNS da podrži njegovu kandidaturu i ne oglašava se.

Vlast je i krajem prošle godine pokušala da progura zakon kojim bi zakupci državne kuće i stanove mogli da otkupe na rate tokom 20 godina, u dinarima i uz minimalnu kamatu. Opozicija je reagovala, pa je predlog povučen, ali je u zakonu ostao član koji je omogućio novogodišnju rasprodaju državne imovine.

Vlada Srbije početkom prošlog meseca usvojila je zaključak kojim je oduzela 118 nekretnina od DIPOS-a i predala ih u ruke Direkciji za imovinu koja sada prodaje objekte.

Demanti i potvrda

U ranijem izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije navedeno je da državnu kuću koristi i Nikola Petrović, kum premijera i donedavni direktor Elektromreže Srbije. Petrović je 12. avgusta 2015. za beogradski "Danas" rekao da "nije korisnik niti zakupac imovine u vlasništvu države". Međutim, u novembru te godine je priznao da zakupljuje luksuznu kuću u Ulici Beogradskog bataljona. On je "Večernjim novostima" tada izjavio: "Tačno je da sam zakupac stana, plaćam kiriju od 1.600 evra i posedujem sve priznanice." Njegov prvi komšija je bio izvesni Aleksandar Obradović, ali je tadašnji direktor Elektroprivrede Srbije izjavio da je reč o njegovom imenjaku.

Dovoljna i jedna ponuda

U oglasu za prodaju Direkcija navodi da svaki od 109 objekata može da se proda i ako pristigne samo jedna ponuda. Pri tom 66 stanova u kojima su izbeglice ponuđeni su za 69.900 i 84.000 evra, zavisno od veličine, a teško da neko od njih može to da plati.
U spisku objekata na prodaju predviđene su cene od 772 evra po kvadratnom metru u Novom Sadu, do 3.129 evra u Beogradu. Kupac je obavezan da uplati depozit u iznosu od 10 odsto od ponuđene cene, a ostalo 15 dana od zaključenja ugovora o kupoprodaji.

Država renovira, pa smanji kiriju

Beogradska "Politika" je 7. novembra 2015. objavila imena nekoliko osoba koje su zakupile objekte u vlasništvu DIPOS-a.

Advokat Nevena Veselinović, zakupac kuće u Ulici Sime Lozanića, tvrdila je da nije imala nameru da je kupi pošto je vrednost procenjena na milion evra.

Ona je supruga Gorana Veselinovića, visokog funkcionera SNS-a, a tada je plaćala kiriju od 2.000 evra, odnosno 11 evra po kvadratu.

Tajni spisak

Savet za borbu protiv korupcije saopštio je u to vreme da DIPOS nije javno oglašavao čak ni spisak slobodnih nekretnina, pa se postavilo pitanje kako su zakupci saznali da se određena nepokretnost izdaje. Baš iz tog razloga Savet je smatrao da su nekretnine davane u zakup "privilegovanim pojedincima po prethodnom dogovoru".

Hrvatski konzulat je istu nekretninu prethodno zakupljivao za po 2.800 evra. U DIPOS-u su odgovorili da su u međuvremenu cene nekretnina drastično pale. Pre nego što se advokatska kancelarija Veselinović uselila na ovu adresu DIPOS je o državnom trošku renovirao tu kuću za 45.000 evra.

Na spisku podstanara ovog preduzeća od advokata tada su bili i Zdenko Tomanović, Branko Jovanović i Gordana Malinić.

Međutim, "Politika" je tada objavila da je među podstanarima DIPOS-a i Muhamed Jusuf Dahlan, savetnik šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana. Takođe, i plastični hirurg Milan Colić i klinika Avicena primal. Objavljeno je i da Milorad Vučelić koristi DIPOS-ovu kuću, odnosno redakcija njegovog lista "Pečat", kao i da je jedan od zakupaca Veselin Sjekloća, bivši savetnik Velimira Ilića, kao i Fond za političku izuzetnost Sonje Liht.

Te 2015. zakupci objekata DIPOS-a bili su i Demokratska stranka i G17 plus.

Među podstanarima DIPOS-a bilo je i ličnosti sa estrade. Merimu Njegomir je DIPOS čak tužio jer nije plaćala kiriju. Zakupci državnih nekretnina na spisku "Politike" bili su i pevači Željko Šašić i Aleksandra Kovač, a mediji su navodili da je među njima i Goran Bregović.

Stefanović: Kvadrati po meri jednog čoveka

Borko Stefanović, bivši član Upravnog odbora DIPOS-a (2009-2012), kaže da novogodišnja prodaja državnih objekata deluje kao da je pokrenuta da bi jedna ili dve osobe došle do velikog broja kvadrata na ekskluzivnim lokacijama u Beogradu.

V. Sekulić
Borko Stefanović

On ukazuje da vlast i ne pokušava da prikrije tu radnju, već se sve predstavlja kao da država hoće da se otarasi kvadrata koji su joj trošak.

- Čudno je da premijer Aleksandar Vučić ne može da odgovori zašto je dat vrlo kratak rok i to u vreme praznika. To ostavlja negativan utisak u javnosti, ali premijeru ne sme da se postavi nezgodno pitanje. Odmah se ljuti i odgovara da je onaj ko pita protiv reformi. Pri tom, Vučić ne objašnjava zašto se sve oko te prodaje radi na brzinu, što priču čini još sumnjivijom - ocenio je Stefanović za "Vesti".

On ne krije bojazan da bi ova kao i druge afere mogla proći poput narodne "svako čudo za tri dana". Ipak, ističe Stefanović, vlast mora da zna da će jednoga dana sve urađeno biti razotkriveno.                                                                     D. Dekić

Svačija prćija

- DIPOS je izdavao državne vile i stanove stranim ambasadama i misijama, pa je Ministarstvo spoljnih poslova imalo svog predstavnika u UO i neko vreme sam to bio ja. Kako je sve više izdavano firmama i pojedincima bliskim vlasti od kojih neki godinama nisu plaćali zakupnine, usprotivio sam se. Vlada me je potom smenila - kaže Stefanović.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online