Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.12.2016.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Srbija na slepom koloseku

Treba li Srbija i dalje da ide putem ka Briselu koji sve više liči na lavirint slepih koloseka, pitanje je koje se nametnulo posle još jedne hrvatske rampe Beogradu. Ovog puta blokirano je Poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi. Zagreb insistira da se u pregovore ubace i pitanja vezana za hrvatsku manjinu i povratak kulturnih dobara, a Beograd tvrdi da je to odavno rešeno.

Reuters
Danke Dojčland: Andrej Plenković i Angela Merkel

Dobar savet Srbiji i balkanskim zemljama stigao je nedavno od predsednika Italije Serđa Matarele koji smatra da one treba da promene spoljnu politiku prema EU jer tamo neće skoro.

- Krajnje je vreme da lideri EU jasno stave do znanja Srbiji, BiH i ostalim kandidatima da sada nisu dobrodošli, da ih EU neće, kao i da se prestane sa ucenama i kukavičkim izjavama - poručio je iskusni državnik.

Dačić sumnjičav

Glavnog krivca za nemili scenario šef diplomatije Ivica Dačić vidi u EU.
- Jadna je EU u kojoj Hrvatska vodi glavnu reč - poručio je Dačić i ocenio da iza blokade poglavlja ne stoje ni Hrvatska, ni Bugarska.

Ovog puta, nemačka kancelarka Angela Merkel posle sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem rekla je da podržava pristupanje preostalih balkanskih zemalja EU, ali da Zagreb i Beograd treba sami da reše međusobne probleme, a da će Berlin pomoći gde može.

Da bi Srbija mogla da povuče ručnu kočnicu, smatra i politički analitičar Dragomir Anđelković, koji kaže da treba sačekati inauguraciju novog američkog predsednika Donalda Trampa, ali i videti šta će biti sa EU, već pogođenom odlaskom Velike Britanije. On je uveren i da Hrvatska ne blokira Srbiju po nečijem nalogu.

- Zagreb to sam radi, pokušavajući da izvuče još neke ustupke od Beograda jer se prostor za pritiske smanjuje. S druge strane, Uniji je značajno da Srbija nastavi s integracijama i da se evroskepticima pokaže da će se ova zajednica širiti - tumači Anđelković za "Vesti", uz napomenu da bi zaokret Srbije bio udarac Briselu.

Srbija treba temeljno da preispita politiku prema EU, kažu u Demokratskoj stranci Srbije.
- Melodramske predstave Vučića koji se navodno ljuti na Hrvatsku i zvaničnike EU što ga sprečavaju da otvori Poglavlje 26 su farsa kojom se prikriva dalja predaja Kosmeta u ruke Albancima - tvrde u ovoj stranci.

Reuters
Savet prijatelja: Serđo Matarela

Svi imaju pravo glasa

Zastupnik HDZ u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica ne poriče da Angela Merkel dolazi iz vrlo važne članice EU, ali ističe da svaka zemlja, pa i Hrvatska, ima pravo glasa.
- Vučić je odlaskom iz Brisela hteo da skrene pažnju na Srbiju - ocenila je Šuica.

Dosta mi je hrvatskog iživljavanja!

Putovanje u Brisel na gromoglasno najavljeno otvaranje tri pregovaračka poglavlja pretvorilo se u novu blamažu i hladan tuš za srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Tanjug
Rukovanje, pa kući: Aleksandar Vučić i Federika Mogerini

On je pravo s beogradskog sastanka s ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom stigao u evropsko sedište i zapretio povratkom u Srbiju. Pošto sastanak s visokom predstavnicom za spoljnu politiku EU Federikom Mogerini nije dao rezultate, Vučić je zaista napustio Brisel i najavio još jednu od bezbrojnih konferencija za medije.

- Dosta je hrvatskog iživljavanja i od danas ćemo drugačije reagovati - poručio je Vučić i istakao nezadovoljstvo zbog ponašanja nekih zemlja, a posebno Hrvatske.
Vučićeva ljutnja, prema rečima analitičara Milana Nikolića, rezultat je činjenice da je dobio već deseti šamar od zapadnog suseda.

- U Hrvatskoj je znatno veći nacionalistički naboj nego u Srbiji. Imaju potrebu da se dokažu kao pravi Hrvati tako što će pričati i raditi protiv Srba, a sve to u nekom momentu mora postane nepodnošljivo - tumači Nikolić za "Vesti".

On je mišljenja da će manje ucene i hrvatska šikaniranja biti nastavljena, ali bez posledica po Srbiju. Izostanak jače EU reakcije na neprijatne poteze Zagreba vidi u smanjenoj mogućnosti uslovljavanja svojih članica.

Milan Nikolić negira mogućnost da EU preko Hrvatske blokira Srbiju zbog bliskih odnosa sa Rusijom.

- Moskva je jasno rekla da nije protiv Srbije u EU, ali je neće u NATO-u. Možda će dolaskom Donalda Trampa Rusi drugačije gledati na taj vojni savez jer sve se menja i ništa nije zapisano u kamenu - tumači Nikolić.

Toma razočaran

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zapitao je da li glas Hrvatske vredi više nego ostalih 27 zemalja EU koje zdušno podržavaju otvaranje poglavlja 26.
- Očekivali smo podršku svih članica EU, makar za one zahteve koji su bili isti za ostale, kad već ne možemo očekivati za one koji stoje samo pred Srbijom - kazao je srpski predsednik.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.12.2016. 00:53
Zagreb insistira da se u pregovore ubace i pitanja vezana za hrvatsku manjinu i povratak kulturnih dobara, a Beograd tvrdi da je to odavno rešeno.Hrvati bi htjeli da od etnicke grupe u Srbiji postanu nacionalna ma njina a onda shodno njihovoj nezajazljivosti i konstitutivni narod. Posto ih je u Srbiji "napabirceno" 0,1 % onda oni nikako ne mogu da traze isto sto sa pravom pripada Srbima u hrvackoj, po medjunarodnom i proklamovanom pravu EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online