Četvrtak 15.12.2016.
00:11
D. Dekić - Vesti

Srbija na slepom koloseku

Reuters
Danke Dojčland: Andrej Plenković i Angela Merkel

Dobar savet Srbiji i balkanskim zemljama stigao je nedavno od predsednika Italije Serđa Matarele koji smatra da one treba da promene spoljnu politiku prema EU jer tamo neće skoro.

- Krajnje je vreme da lideri EU jasno stave do znanja Srbiji, BiH i ostalim kandidatima da sada nisu dobrodošli, da ih EU neće, kao i da se prestane sa ucenama i kukavičkim izjavama - poručio je iskusni državnik.

Dačić sumnjičav

Glavnog krivca za nemili scenario šef diplomatije Ivica Dačić vidi u EU.
- Jadna je EU u kojoj Hrvatska vodi glavnu reč - poručio je Dačić i ocenio da iza blokade poglavlja ne stoje ni Hrvatska, ni Bugarska.

Ovog puta, nemačka kancelarka Angela Merkel posle sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem rekla je da podržava pristupanje preostalih balkanskih zemalja EU, ali da Zagreb i Beograd treba sami da reše međusobne probleme, a da će Berlin pomoći gde može.

Da bi Srbija mogla da povuče ručnu kočnicu, smatra i politički analitičar Dragomir Anđelković, koji kaže da treba sačekati inauguraciju novog američkog predsednika Donalda Trampa, ali i videti šta će biti sa EU, već pogođenom odlaskom Velike Britanije. On je uveren i da Hrvatska ne blokira Srbiju po nečijem nalogu.

- Zagreb to sam radi, pokušavajući da izvuče još neke ustupke od Beograda jer se prostor za pritiske smanjuje. S druge strane, Uniji je značajno da Srbija nastavi s integracijama i da se evroskepticima pokaže da će se ova zajednica širiti - tumači Anđelković za "Vesti", uz napomenu da bi zaokret Srbije bio udarac Briselu.

Srbija treba temeljno da preispita politiku prema EU, kažu u Demokratskoj stranci Srbije.
- Melodramske predstave Vučića koji se navodno ljuti na Hrvatsku i zvaničnike EU što ga sprečavaju da otvori Poglavlje 26 su farsa kojom se prikriva dalja predaja Kosmeta u ruke Albancima - tvrde u ovoj stranci.

Reuters
Savet prijatelja: Serđo Matarela

Svi imaju pravo glasa

Zastupnik HDZ u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica ne poriče da Angela Merkel dolazi iz vrlo važne članice EU, ali ističe da svaka zemlja, pa i Hrvatska, ima pravo glasa.
- Vučić je odlaskom iz Brisela hteo da skrene pažnju na Srbiju - ocenila je Šuica.

Dosta mi je hrvatskog iživljavanja!

Putovanje u Brisel na gromoglasno najavljeno otvaranje tri pregovaračka poglavlja pretvorilo se u novu blamažu i hladan tuš za srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Tanjug
Rukovanje, pa kući: Aleksandar Vučić i Federika Mogerini

On je pravo s beogradskog sastanka s ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom stigao u evropsko sedište i zapretio povratkom u Srbiju. Pošto sastanak s visokom predstavnicom za spoljnu politiku EU Federikom Mogerini nije dao rezultate, Vučić je zaista napustio Brisel i najavio još jednu od bezbrojnih konferencija za medije.

- Dosta je hrvatskog iživljavanja i od danas ćemo drugačije reagovati - poručio je Vučić i istakao nezadovoljstvo zbog ponašanja nekih zemlja, a posebno Hrvatske.
Vučićeva ljutnja, prema rečima analitičara Milana Nikolića, rezultat je činjenice da je dobio već deseti šamar od zapadnog suseda.

- U Hrvatskoj je znatno veći nacionalistički naboj nego u Srbiji. Imaju potrebu da se dokažu kao pravi Hrvati tako što će pričati i raditi protiv Srba, a sve to u nekom momentu mora postane nepodnošljivo - tumači Nikolić za "Vesti".

On je mišljenja da će manje ucene i hrvatska šikaniranja biti nastavljena, ali bez posledica po Srbiju. Izostanak jače EU reakcije na neprijatne poteze Zagreba vidi u smanjenoj mogućnosti uslovljavanja svojih članica.

Milan Nikolić negira mogućnost da EU preko Hrvatske blokira Srbiju zbog bliskih odnosa sa Rusijom.

- Moskva je jasno rekla da nije protiv Srbije u EU, ali je neće u NATO-u. Možda će dolaskom Donalda Trampa Rusi drugačije gledati na taj vojni savez jer sve se menja i ništa nije zapisano u kamenu - tumači Nikolić.

Toma razočaran

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zapitao je da li glas Hrvatske vredi više nego ostalih 27 zemalja EU koje zdušno podržavaju otvaranje poglavlja 26.
- Očekivali smo podršku svih članica EU, makar za one zahteve koji su bili isti za ostale, kad već ne možemo očekivati za one koji stoje samo pred Srbijom - kazao je srpski predsednik.

2024 © - Vesti online