Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.12.2016.
08:44
informer.rs A

Sigurno nebo nad Srbijom: Sa "bukom" ćemo imati najjači PVO sistem u regionu!

Premijer Aleksandar Vučić boravio je u Moskvi, gde je sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom potpisao ugovor o isporuci šest "migova 29", ali i sporazum o kupovini raketnog sistema "buk" po petostruko manjoj ceni od tržišne.

Tanjug
Premijer zadovoljan trgovinom: Aleksandar Vučić u Moskvi

"Migovi 29" trebalo bi da u Srbiju stignu najkasnije početkom marta sledeće godine, a Vučić i Šojgu će u četvrtak dogovoriti i isporuku raketnog sistema "buk M2" Srbiji, i to po petostruko manjoj ceni od tržišne.

Prema rečima sagovornika "Informera", "migovi 29" su u punoj borbenoj gotovosti i na tržištu vrede najmanje 150 miliona evra, a Srbija plaća samo njihov remont od oko 20 miliona evra.

Avioni pažljivo birani

Ovi avioni su izabrani direktno sa ruskih vojnih aerodroma na osnovu detaljne tehničke dokumentacije. Izbor "migova" bio je poveren najboljim srpskim pilotima i stručnjacima Vojske Srbije.

- Reč je o odličnim borbenim avionima koji su sve do trenutka odabira bili u svakodnevnoj operativnoj upotrebi ruske vojske. Nekom se cifra od 20 miliona evra za remont može učiniti velikom, ali treba znati da je puna cena remonta čak 45 miliona! Cena koju ćemo mi platiti je znatno manja jer je za Srbiju u remontnom zavodu urgirao lično ruski ministar Šojgu - prenose izvori lista, i dodaju da su Rusi spremni na "ogroman" popust i za raketni sistem "buk":

- Cena tog sistema na tržištu iznosi oko 350 miliona evra. Moskva je spremna da to petostruko spusti! To bi značilo da će Srbija za oko 70 miliona evra dobiti PVO sistem zbog kog su čak i moćni Amerikanci prestali s preletima u Siriji!

Premijer Vučić je uoči posete Moskvi rekao da će "migovi" posle isporuke Srbiji biti modernizovani i naoružani najsavremenijim raketama i da je za njih dobijena "više nego dobra cena".

- Srbija kao vojno neutralna zemlja želi samo da zaštiti građane i međunarodno priznate granice. U uslovima sve većih opasnosti morali smo da razmišljamo kako da unapredimo borbenu gotovost - poručio je Vučić.

Avioni prioritet

Brigadni general u penziji Sreto Malinović smatra da je nabavka aviona vojni prioritet.

- Moramo da obezbedimo vazdušni prostor. Kad je reč o PVO sistemu, i sad raspolažemo sistemom koji može pružiti zaštitu, ali na duže staze svakako je značajan i razgovor o "buku". S obzirom na to da smo prijatelji sa Rusijom, nadam se da dogovor neće biti opterećenje za budžet - podvlači Malinović.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da je laž da su avioni "krntije".

- Važno je napomenuti da "migovima" ne treba remont jer nisu u voznom stanju, već je u pitanju osavremenjivanje aviona prema našim potrebama. Privilegovane uslove, cenu i kvalitet koje je Vučić dogovorio s Putinom ima samo rusko Ministarstvo odbrane i niko više na celom svetu - naglašava Dragaš.

Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator, kaže da će ovo biti odličan posao za Srbiju.

- Ako dogovorimo i isporuku raketnog sistema "buk", svakako ćemo imati najjači PVO sistem u regionu! Kad je reč o ceni tog sistema, to je poslovna tajna. Ipak, verujem da će nam Rusi omogućiti popust koji imaju njihovi vojnici, pa možda i veći od toga. Sve zavisi i od toga šta i koliko planiramo da uzimamo... - naglašava Lazanski.

Potvrda neutralnosti

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović smatra da su ruski "migovi" jako važni za Srbiju.

- Reč je o savremenim borbenim avionima. Nabavka opreme od Rusije je logična jer s njima imamo stratešku saradnju, a kupovina ovako važne opreme mora se zasnivati na poverenju. U svakom slučaju, saradnja sa Moskvom na planu odbrane jeste veliki doprinos našoj neutralnosti - zaključuje Jovanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online