Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.12.2016.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Sablja i orden za Lavrova

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov mogao bi se iz Beograda vratiti sa više poklona nego što ih je pre dve godine od svojih srpskih domaćina dobio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Tanjug
Najviše počasti: Lavrov prima sablju u Beogradu

Dočekanom srdačno i sa iskrenim emocijama dobrodošlice koje prevazilaze diplomatski protokol, Lavrovu je srpski kolega Ivica Dačić poklonio koporan, kraći kaput koji se u pojedinim srpskim krajevima nosio i kao deo svečane vojne odeće. Ovoga puta, reč je o posebno izrađenom koporanu sa zlatnom srmom na crvenoj čohi i sa pravoslavnim motivima, koji su specijalno za Lavrova izradile žene iz kulturno-umetničkog društva u Leposaviću, sa Kosova i Metohije.

A za Dačića - fudbalski dres

Birajući uzvratni poklon, Lavrov je pokazao manje sentimenta prema prošlosti od svojih domaćina. Šef ruske diplomatije je Ivici Dačiću poklonio dres fudbalskog kluba moskovskog CSKA.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je uobičajeno odlikovao visokog gosta, ali ovoga puta Ordenom srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje. Lavrov je uzvratio da mu je posebno drago što odlikovanje dobija od predsednika Nikolića, kojeg je nazvao "posebnim prijateljem Rusije".

Neobičan poklon uručen je Lavrovu od jednog Beograđanina, s tim da diplomata treba dar samo da prosledi. Naime, penzionisani potpukovnik jugoslovenske armije Butolen Franc Branko iz Beograda uručio je Lavrovu srpsku oficirsku sablju sa pozlatom. Sablja je namenjena porodici Olega Peškova, pilota koji je poginuo nakon što je njegov avion kojim se vraćao iz Sirije oborio turski lovac. Na sablji je pisalo: "Za vernost domovini, brate, hvala ti što si sebe žrtvovao da osvetliš puteve naše."

Dirnut pažnjom, Lavrov je poručio da se pravi ljudi, kada u rukama drže sablju, vode principom "ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti". A to je princip, kako je konstatovao, kojim su se rukovodili Rusi i Srbi u mnogim ratovima.

Ni predstavnici Srpskog sabora Zavetnici nisu propustili da daruju ruskog zvaničnika. Oni su Lavrovu ispred spomen kompleksa groblja Oslobodilaca Beograda uručili fotografiju iz 1944. na kojoj se vidi ruski vojnik u oslobođenom Beogradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online