Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.11.2016.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

DSS vodi Vučićevu politiku

Predsednica Parlamenta uporno izbegava da temu Kosova i Metohije stavi na dnevni red i da se razgovara o suštini, o tome da pokrajina, nažalost, polako klizi ka nezavisnosti, a Srbija potpomaže taj proces. Ovako se spominje samo kada vlast hvali briselski sporazum kao pobedu - kaže za "Vesti" Slaviša Ristić, u vreme barikada na severu KiM gradonačelnik opštine Zubin Potok, a danas nezavisni narodni poslanik u Skupštini Srbije.

V. Sekulić
Slaviša Ristić

- Većina, i ne samo iz redova vlasti, smatra da je pitanje rešeno, da je Srbija izgubila Kosovo. Pozivaju se na činjenicu da je Kosovo primljeno u razne međunarodne organizacije. To ne može biti razlog da ga se odričemo. Na ljudskom nivou mnogi sažaljevaju, ali dižu ruke i računaju - to je gotovo. Naravno, debelo greše. Kosovski problem nije samo do Ibra, Raške i Prokuplja. 

Vlast podvlači da neće priznati nezavisno Kosovo.                                                     

- To se od Srbije traži. Koliko god predstavnici vlasti to krili, sasvim jasno govore izjave mnogih međunarodnih predstavnika - na kraju pregovora u Briselu očekuje se priznanje. Vlast samo odlaže odgovor na to pitanja, a to čini zarad opstanka na vlasti.

Da li je razlog Vašeg odlaska iz Demokratske stranke Srbije delom promena odnosa stranke prema Kosovu?
- Ne delom, već apsolutno. Grupa nas, osnivača DSS-a, u stranci nismo bili zarad vlasti, već politike čiji je fokus nacionalno i demokratsko, i pre svega odnos prema KiM. I DSS se držao te politike, bez obzira na cenu u biračkom telu. Vlasti u Srbiji nisu smele da dozvole sebi luksuz da učestvuju u stvaranju nezavisnog Kosova. To je radila vlast Borisa Tadića, dok vlast Aleksandra Vučića direktno učestvuje u stvaranju institucija nezavisnog Kosova. Pozivala je i na neki način vršila pritisak na svoje građane da izađu na izbore i učestvuju u formiranju institucija nezavisnog Kosova.

Kako je došlo do toga da se Vaše kolege iz DSS-a promene stavove?
- Još dok je na čelu bio Vojislav Koštunica bilo je onih kojima je lični interes ispred politike. Javno su se držali principa, ali su u sredinama gde žive i rade, na pozicijama na kojima su bili radili suprotno. Ne možete se boriti za očuvanje KiM, a istovremeno praviti koalicije sa onima koji Kosovo predaju.

Mandat je za opoziciju

- Odnedavno sam nezavisni poslanik, i više je razloga zašto ne želim da vratim mandat. Taj mandat smo osvojili na političkoj list Dveri i DSS-a, a na jasnoj opozicionoj politici prema ovoj vlasti. Tako da ne možemo da vratimo mandat stranci koja je apsolutno promenila politiku jer bi to značilo da vraćamo mandat direktno Aleksandru Vučiću.

Dakle, toga je bilo i ranije.
-Ne u ovom broju. Gospođa Sanda Rašković Ivić je ispunila je obećanje, vratila DSS u Parlament, ali i u organizaciji DSS-a nije uspela. U stranačkim organima je više onih koji smatraju da je bolje učestvovati u lokalnim vlastima po svaku cenu, iako su poslednji lokalni izbori pokazali da je to potpuno pogrešna teza. Gde god smo bili u koaliciji sa SNS-om, nismo prešli cenzus. Dakle, od te priče samo pojedinci imaju neke lične koristi.  

Odbor DSS-a, nekada najuticajniji na Kosovu, više ne postoji. Da li ćete i kako iskoristiti uticaj koji imate? 

- Većina građana na KiM deli naše opredeljenje i mišljenje, ali ne smeju to javno da kažu. Zavise od vlasti, u skladu sa tim se ponašaju i ne treba im previše zameriti. Zameram vlastima u Beogradu. A od toga, kakva je naša politička budućnost pojedinačno, mnogo je bitnije kakva je budućnost Srba na KiM. Sve više dece upisuje fakultet u Beogradu, i retko se vraćaju. To je najveći problem! Naše generacije su se borile da ostanemo deo Srbije, i mi ćemo preživeti. A gde će naša deca? Svi koji podržavaju ovu vlast sa obrazloženjem da mora da se preživi, da dete dobije posao ili napravi nešto za porodicu, duboko greše. Džaba će nama biti i para i kosovskih dodataka, ako nam deca odu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online