Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.11.2016.
00:10
Vesti A

Svilen gajtan za šefa BIA

Slučaj sa navodnom pripremom atentata na premijera Aleksandra Vučića ili njegovog brata Andreja u Jajincima, kako su neki mediji izvestili, po svemu sudeći je priprema za smenu Aleksandra Đorđevića, direktora Bezbednosno-informativne agencije.

A. Čukić
Plaća greške VBA: Aleksandar Đorđević

Ovo nezvanično saznaju "Vesti" iz bezbednosnih službi, koji navode da će na osnovu ovog slučaja verovatno Vučić smeniti šefa BIA.

Za ličnu bezbednost premijera zadužena je Vojska Srbije, ukazao je Miroslav Lazanski, vojni komentator i poslanik SNS. Međutim to ne smeta da ministri iz okruženja premijera za propuste u slučaju Jajinci, kada je u blizini kuće porodici Vučić nađena veća količina naoružanja, optužuju upravo BIA i direktora Đorđevića.

- Vučića čuvaju specijalci iz vojne jedinice Kobri i u kontraobaveštajnoj zaštiti učestvuje Vojno-bezbednosna agencija, kako je popularno zovu "Vučićeva pretorijanska garda". Međutim, sada svi za navodne propuste okrivljuju BIA, koja je naravno glavna civilna bezbednosna agencija, ali ne može ona jedina da bude odgovorna. Tim pre, što nema pristup Vučićevom obezbeđenju koliko bi trebalo. Cela afera Jajinci je u stvari usmerena na smenu direktora Đorđevića - kaže izvor "Vesti" iz bezbednosnih službi.

Naime, Vučić je ranije želeo da smeni Đorđevića, kako bi na njegovo mesto doveo bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića, koji je smenjen posle uvrede novinarke u Trsteniku.

- Planirana je Đorđevićeva smena još pre dva meseca, ali je tada BIA uhapsila Čedu Čolovića, hrvatskog špijuna u Srbiji, pa se odustalo. U međuvremenu se odustalo i od dolaska Gašića na mesto BIA. On bi navodno trebao da umesto Vučića preuzme mesto šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Ukoliko Đorđević bude smenjen, na njegovo mesto bi došao Marko Parezanović, šef beogradskog centra BIA. On ima odlične odnose sa premijerom Vučićem, tačnije njegovim šefom kabineta Ivicom Kojićem - dodaje izvor "Vesti" iz bezbednosnih službi.

Sumnjiv i pijanac

Kako "Vesti" nezvanično saznaju u MUP Srbije, uhapšen je pijani muškarac tokom pretrage sedišta Er Srbije u Novom Beogradu zbog lažne dojave o bombi.
- Taj vidno pijani čovek je u prolazu naleteo na dvojicu specijalaca iz Kobri. Pitao je:"Šta je ovo, da nije neko ubio premijera". Kada su mu odgovorili da nije, on je rekao "e baš šteta, taman sam se obradovao". Odmah je priveden u policijsku stanicu gde je dao izjavu, posle čega je pušten kući - kaže izvor "Vesti" iz MUP Srbije.

Tajne službe Republike Srbije

Po zakonu iz 2007. najviše telo koje se bavi bezbednošću je Savet za nacionalnu bezbednost, na čijem čelu je predsednik. Operativno ovim telom rukovodi sekretar, a to su do sada bili Miodrag Rakić, šef kabineta tadašnjeg predsednika Borisa Tadića i Aleksandar Vučić, tada potpredsednik Vlade Srbije.

Operativno rad službi bezbednosti usklađuje Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti, na čijem čelu je premijer Vučić.

Članovi Saveta i Biroa su po funkciji predsednik i premijer, ministri unutrašnjih poslova, vojske, pravosuđa i spoljnih poslova, načelnik generalštaba, kao i direktori bezbednosnih službi. Na osnovu odluka Saveta i Biroa sve bezbednosne službe Srbije određuju svoje prioritete i ciljeve.

MUP Srbije

Najveća bezbednosna služba u Srbiji bavi se održavanjem javnog reda i mira, borbom protiv svih oblika kriminala i organizovanog kriminala. Glavna poluga države u održavanju bezbednosti građana, a u okviru MUP-a Srbije su i vatrogasno-spasilačke jedinice koje reaguju u slučajevima elementarnih nepogoda.

Bezbednosno-informativna agencija

Tajna služba koja se bavi se prevashodno kontraobaveštajnom zaštitom na teritoriji Srbije. Reč je o otkrivanju špijuna i osoba koje prete državi i građanima. Ima i malo obaveštajno odeljenje, a upravo obaveštajni rad je jedan od najvećih nedostataka bezbednosnog sistema. Takođe ima i odeljenje koje se bavi borbom protiv organizovanog kriminala.

Vojno-bezbednosna agencija

Primarni posao ove vojne službe je bezbednosna i kontraobaveštajna zaštita Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Direktor VBA je direktno odgovoran Ministru odbrane. Iako se prema zakonu VBA bavi isključivo vojskom i vojnim pitanjima, neretko je optuživana da se upliće i u civilne poslove.

Vojno-obaveštajna agencija

Ova agencija Ministarstva odbrane jedina je usko specijalizovana služba u Srbiji koja se bavi isključivo obaveštajnim radom. Njeni prevashodni zadaci su praćenje i istraživanje političko-bezbednosne situacije u okruženju Srbije, koja može biti pretnja bezbednosti države, kao i praćenju vojnog faktora u međunarodnim odnosima.

POVEZANE VESTI

Subota 05.11.2016. 08:23
Sve ie ovo najobičnija farsa i predstava za budale . Što se tiče službi bebednosti one odavno ne rade svoj posao jer baš zahvaljujući njima Srbija je bezbednosno potpuno IZBUŠENA država . Danas se u Srbiji špijuni i belosvstska ološ šeta i vršlja u Vladi i svim državnim institucijama bez ikakvog sakrivanja . Kada imaš premijera izzdajnika onda i nije problem ko će biti na čelu bilo koje službe .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online