Subota 5. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.10.2016.
00:01
J. L. Petković - Vesti A

Oliver Ivanović ekskluzivno za "Vesti": Ne gubim nadu u pravdu

Odluka Apelacionog suda može biti samo jedna - da nisam kriv - ako se budu rukovodili zakonom i dokazima koji su izvedeni na sudu. Niko u tom sudu nije rekao da sam kriv. Svi svedoci, pa i svedoci tužilaštva me opisuju kao viđenog i uglednog, dobrog privrednika, sportistu i čoveka koji govori albanski. Niko i nikada nije rekao da sam nacionalista ili loš čovek. Nije to malo, čak ni u ovoj situaciji u kojoj sam. Ovo u ekskluzivnom razgovoru za "Vesti" kaže Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP, bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju i član Koordinacionog centra za KiM.*

A. Čukić
Žrtva paklenog plana: Oliver Ivanović

Više od 1.000 dana je u zatvoru. Uhapšen je januara 2014, a istog meseca 2016. osuđen je na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad albanskim civilima iz aprila 1999, iako se u presudi navodi da se nije mogla ustanoviti van svake sumnje Ivanovićeva uloga. Nakon besomučnog odlaganja pred Apelacionim sudom u Prištini žalbeni proces je okončan. Čeka se poslednja reč.

Saslušano je oko 80 svedoka, od toga 55 tužilaštva. Samo jedan ga je doveo u vezu sa navodima iz optužnice. Drugi su "pokopali" optužbe. Kome je Ivanović kriv?

- Teško je odgovoriti na pitanje o mojoj navodnoj krivici, a ne dotaći se politike i političkih motiva za optužnicu, pa i presudu. Takav utisak je nedvosmisleno dokazala i prvostepena presuda kojoj može verovati samo zlonameran čovek. Osuđen sam jer sam navodno prisustvovao na mestu događaja, a da mi nije pripisano nikakvo aktivno učešće?! Presuda utvrđuje da sam u istom trenutku i zamenik generalnog direktora Feronikla, kompanije treće po veličini na KiM, a od strateške važnosti. Utvrđeno je da sam u njoj zadužen za program revitalizacije uz budžet od 10 miliona nemačkih maraka, kao i za plasman gotovih proizvoda vrednih 2,5 miliona dolara. Kako poverovati da takav čovek može biti umešan, na jedan dan, u aktivnosti koje mi se stavljaju na teret?!

Da nije kriv, Oliver Ivanović je izgovorio nebrojeno puta. Da je pomagao i Albancima, govorili su i svedoci tužilaštva, koji su mu se pred sudom zahvaljivali. Agim Deva, bivši direktor Tehničke škole iz Kosovske Mitrovice, zahvalio se lideru SDP-a, koji je tri puta njemu i njegovoj brojnoj porodici pomogao da na početku i tokom rata napuste KiM.

- Utvrđeno je i da sam velikom broju Albanaca, sugrađana i radnika Feronikla, pomagao da se evakuišu, nekoliko dana pre tog događaja. Za tu pomoć nisam uzeo nikakvu naknadu, a svi su mi nudili. O tome govore svedoci, pa i oni tužilaštva. Moji prijatelji i porodica često misle da sam "kriv" jer sam se bavio politikom, a ne privredom, što sam zagovarao pomirenje i dijalog sa Albancima, a ne tvrde političke stavove, što nisam otišao i tražio novi život u Beogradu ili drugde, što politiku nisam koristio "pametno" i živeo lepo od nje. Što sam se trudio da sa stranim misijama uspostavimo redovan kontakt, računajući da će pre ili kasnije shvatiti da zapravo Srbima treba pomoć radi opstanka na KiM. Što sam mislio da se korupcija može iskoreniti dovođenjem kvalifikovanih i sposobnih ljudi koji bi društveni interes stavljali ispred ličnog. Možda sam idealista, za nekog i nerazuman, ali ne mislim da sam pogrešio. Opet bih se zalagao za iste stavove.

Kada su sudovi Euleksa procesuirali ratne komandante OVK, procesi su daleko kraće trajali, a optuženi su se branili sa slobode. Ivanoviću to nije bilo dozvoljeno.

- Nevolje koje preživljavam su pre posledica činjenice da sam se kao ličnost "uklopio" u pakleni plan, koji je trebao da medijski prepokrije aferu korupcije u Euleksu i stvori veštački balans sa suđenjima Albancima za ratne zločine na KiM. Kada tome dodamo otvaranje Specijalnog suda u kome će opet biti Albanci optuženi, jasno je da je politikanstvo prisutno i u međunarodnoj misiji. Zaključili su da bi optužba protiv jednog Srbina mogla "popraviti" utisak u javnosti. Smetao sam onima koji su mislili da Srbi treba da pristanu na nezavisnost Kosova, da ćute u privremenim institucijama i zadovolje se ličnim koristima. Onima po kojima bi Kosovska Mitrovica i čitav Sever trebalo da budu zadovoljni što primaju plate iz Beograda ili iz Prištine. Onima koji žele da se zaboravi pitanje nestalih, kidnapovanih i proteranih. Srećom, mislim da oni kojima smetam, iako su moćni i uticajni, nikako ne predstavljaju većinu.
 

Pomoć iz Beograda

- Vlast u Srbiji, predsednik, premijer i drugi u vladi, od kojih su mi neki dobri prijatelji, nisu mogli učiniti više nego što su uradili, a da ne rizikuju da se to doživi kao pritisak na sud. Izuzetno mi je značilo i znači što je moj slučaj bio izložen nekoliko puta pred Savetom bezbednosti UN kroz govor predsednika Nikolića, premijera Vučića i ministra inostranih poslova Dačića. Pouzdano znam da je tu temu više puta kandidovao i Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM u razgovorima sa međunarodnim delegacijama. Sve to ne može, i nije od od uticaja na sud, ali meni znači i daje mi snagu da ovo izdržim - kaže Oliver Ivanović.


Za Trepču postoji rešenje

Ivanović smatra da je "iznenadno aktuelizovanje pitanja Trepče potez jedne slabe vlade u Prištini", koja bi da "ubere koji politički poen među albanskom većinom".
- Prekonoćnim zakonom je samo uzburkana i komplikovana situacija, a ništa nije rešeno. Niti će biti investicija, niti će iko moći da uđe u pogone na Severu bez saglasnosti Srba, srpskog menadžmenta, niti će se rešiti problem dugova Trepče. A radi se o dugovima koji prelaze milijardu evra - kaže Ivanović. On podseća da je još početkom 2000. pokušao da sugeriše dogovor Vlade Srbije sa međunarodnim poveriocima Trepče o podizanju tužbi za naplatu potraživanja "koje bi sigurno imale velike šanse za brz i uspešan postupak."
- Te presude bi onda mogle biti korišćene kao precedent, i tako po automatizmu omogućile da sve srpske kompanije i Fond za razvoj Republike Srbije, kao najveći poverilac, lakše ostvare svoje pravo. Takav postupak bi, danas mogao da bude dobro rešenje - ističe Ivanović.

*razgovor je obavljen uz posredovanje advokata

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online