Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.01.2019.
00:07
J. Arsenović - Vesti A

Čekajući istinu: Ko je ubio Olivera

Ni godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića javnost ne zna ko stoji iza likvidacije lidera Građanske inicijative sloboda, demokratija, pravda. O zločinu koji se dogodio 16. januara 2017, u severnom delu Kosovske Mitrovice, oglasili su se mnogi, govoreći da će ovo ubistvo biti vododelnica događaja u otcepljenoj srpskoj pokrajini, da će se govoriti "pre i posle Olivera."

Tanjug
Oliver Ivanović

Neki su ukazivali na počinioce, neki obećavali da će ubice biti uhapšene, drugi su govorili u šiframa, pojedini su u trenucima emotivne slabosti i iskrenosti poručivali da znaju "ko je ubica" ili da znaju da "ubice nikada neće biti otkivene", što takođe može da ukazuje na "težinu" nalogodavca. Vremenom su manje-više svi ućutali.

Hajka posle pritvora

Razumljiv strah i oprez se nastanio u Oliverove najbliže prijatelje, rođake, političke istomišljenike. Milena, njegova nevenčana supruga sa sinom se ubrzo nakon tragičnog gubitka preselila u Beograd, gde u Aleji zaslužnih građana i počiva tragično stradali Ivanović, jedan od malobrojnih političkih lidera kosovskih Srba koji i kad je obavljao državne funkcije u srpskoj prestonici nije porodicu preselio u nju.

U Beogradu za ovaj vikend najavljuju da će protestna šetnja, kojom se već nedeljama izražava nezadovoljstvo građana aktuelnim režimom, biti posvećena upravo nerešenom zločinu iz srpskog dela Kosovske Mitrovice sa ključnim pitanjem - ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića i zašto i godinu dana odgovore na njih ne nude ni u Prištini, ni u Beogradu?

A kada je nešto posle osam časova u Olivera Ivanovića koji je išao u sedište svoje stranke, tog kobnog dana ubica ispalio šest metaka, onako mučno, s leđa, prve reakcije i vlasti u Beogradu i one albanske, u Prištini, ukazivale su da će egzekutor ubrzo biti pronađen.

Na Andrićevom vencu predsednik Srbije odmah je sazvao Savet za nacionalnu bezbednost. Država Srbija zauzela je stav da je reč o terorističkom aktu.

- Pronaći ćemo ubicu ili ubice, to sam jutros obećao supruzi Olivera Ivanovića - poručio je tada Vučić.

Već tada je predsednik Srbije morao da odgovara na pitanja da li su skandalazan spot TV Pink i tekstovi u prorežimskim medijima u kojima se Oliver prikazuje kao "šiptarski čovek" i "kriminalac" bili poziv na njegov linč? Vučić je na to imao lakonski odgovor kako se svaki dan vodi kampanja protiv njega, ali da bi bila glupost da se, kad bi se njemu nešto dogodilo, za to okrivili Amfilohije, Đilas ili Janković?!

Tanjug
 

Besramna hajka krenula je preko prorežimskih medija nakon što je Ivanović po izlasku iz trogodišnjeg pritvora u koji su ga 2014. smestile prištinske vlasti zbog, ispostaviće se, lažnih optužbi o ratnim zločinima, uključio u politički život na Kosovu.

Kada se za oktobarske izbore 2017. godine kandidovao za gradonačelnika Kosovske Mitrovice postao je najozbiljnija konkurencija kandidatu Srpske liste, što je drugo ime za Srpsku naprednu stranku na Kosmetu.

Ulazak u ring

Više od poraza koji je doživeo na tim izborima, prethodno je morao da ga zabrine sopstvena bezbednost. U julu 2017. zapaljen mu je automobil, a on iako poznat kao čovek sportskog duha, koji bez straha ulazi direktno u arenu, počinje javno da govori o pretnjama koje mu se upućuju.

Javnost u centralnoj Srbiji preko njegovih smelih intervjua saznaje da su Srbi u severnom delu Kosova postali zatočenici straha, ali ne toliko od Albanaca, koliko od lokalnih kriminalaca koji su u sprezi sa vlastima u Beogradu.

Tada se i čuje za ime Milana Radoičića. U jednom od poslednjih razgovora za medije, za BIRN, Ivanović pominje ime ovog čoveka, kuma kontroverznog Zvonka Veselinovića, koji se za sve pita u Mitrovici.

Prema navodima novinara Birna, potkrepljenih snimcima razgovora, u jednom momentu Oliver ga je zamolio da ime ipak ne pominje u intervju.

"Nemojte da mu dajem priliku da me..." Ne, ne, nek ostane tu, Zapamtite to. Imaćete to ime, to je taj kriminalac..."

Posle ubistva BIRN je objavio snimak, ali se istraga nije pretrgla da privede i istraži odnos Radoičića sa Oliverom. Naprotiv, čelnici SNS-a, od ministra policije do predsednika države, tvrdili su da ne poznaju tog čoveka, iako postoje snimci na kojima se Vučić zahvaljuje, između ostalog i Radoičiću za odbranu Srba na Kosovu, kao i snimak na kojem Radoičić skandira zajedno sa Markom Đurićem: "Aco, Srbine" dok sa druge strane telefonske slušalice predsednik Vučić upućuje čestitke na izbornoj pobedi Srpske liste.

Od tog "nepoznatog čoveka" za Beograd i neformalnog centra moći u Mitrovici, Radoičić će uskoro postati i čovek sa funkcijom - potpredsednik Srpske liste.

I dok su se Priština i Beograd međusobno optuživali kako druga strana ne sarađuje u istrazi Oliverovog ubistva, albanske vlasti su tek nakon svog poraza za članstvo u Interpolu krenule u hapšenje.

U novembru hapse Nedeljka Spasojevića, inspektora kosovske policije, Dragišu Markovića, policijaca na uviđaju i Marka Rosića, navijač Partizana, koji je radio kao obezbeđivač lokalnih klubova. Radoičić je bio na spisku za hapšenje, ali je pobegao. Srpskim istražnim organima potom daje izjavu i odlazi na poligraf, a o rezultatima govori lično šef države.

- Jasno i glasno tvrdim, znam i poručujem policiji, da osumnjičeni Radoičić nema apsolutno nikakve veze sa ubistvom Ivanovića. Prihvatio je poligrafsko ispitivanje i prošao na poligrafu zbog sumnja za ubistvo Olivera Ivanovića. I šta ćemo sad? - rekao je Vučić

Zaista, šta ćemo sad, nakon godinu dana zamajavanja i lažnih obećanja?

Razumeli ga tek kada je stradao

Nakon ubistva, nekadašnja poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković je podsetila da je Ivanović osvojio mali broj glasova na poslednjim lokalnim izborima na Kosovu, kao i da se na protestima Srba posle njegovog hapšenja zbog navodnih ratnih zločina okupljao mali broj ljudi, ali da su njegov kovčeg za Beograd ispratile kolone Srba u Kosovskoj Mitrovici.

- Tek onda kada ga izgubimo shvatimo koliko je bio veliki - rekla je ona.

Suze Rasima Ljajića

Ministra u Vladi Srbije Rasima Ljajića tragična vest zatekla je u studiju RTS. Ljajić, inače Oliverov prijatelj, nije mogao da sakrije suze, a njegove prva iskrena reakcija, često se citirala.

- Ne verujem da će se ikada saznati ko je ubio Ivanovića... Ispada da je bio bezbedniji u (albanskom) pritvoru, nego na slobodi - rekao je tada Ljajić u živom programu RTS-a.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online