Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.10.2016.
15:58
Tanjug A

"Beograd je na dobrom putu, ali..."

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister poručio je da napredak na putu ka EU kako Beograda, tako i Prištine zavisi, pre svega, od napretka u normalizaciji odnosa dve strane.

Tanjug
I Beograd i priština na putu ka EU, ne sme biti međusobnog blokiranja: Dejvid Mekalister

Mekalister je, na pitanje kako će se ocenjivati napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je deo Poglavlja 35, da li ukupno gledano ili pojedinačno, odgovara da je potrebno ostvariti "napredak uopšte", ali da će biti analizirano i pojedinačno šta je koja strana uradila da do toga dođe.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine, pojasnio je, znači da obe strane moraju da se pridržavaju svojih prava i obaveza i da ne smeju međusobno da se blokiraju na putu u EU.

- Ne sme se dogoditi da jedna strana svesno blokira drugu. Ako to ipak bude slučaj, analiziraće se detaljno ko snosi odgovornost - najavio je Mekalister za Tanjug.

On je podsetio da je i Kosovo započelo put ka pridruženju EU, što Unija vodi kao proces paralelan sa pridruživanjem Srbije, istakavši da dalji napredak u tom pravcu zavisi od normalizacije odnosa sa Beogradom.

Put do pune normalizacije je, kako je primetio, i dalje dug, a sve dok postoji pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, nema priznanja nezavisnosti, kao što je stotinu zemalja sveta već učinilo.

- Reč je o tome da se korak po korak stvore uslovi na osnovu kojih bi se moglo reći da postoji normalizacija odnosa sa obe strane - podvukao je Mekalister ističući da je u dijalogu mnogo toga pozitivnog postignuto i da sada to treba konkretno i primeniti.

Postignuti su, nabraja on, dogovori u oblasti energetike, telekomunikacija, most u Mitrovici, kao i Zajednice srpskih opština.

Mekalister je izrazio nadu da će odgovoran, umeren stav vlasti u Beogradu i Prištini nadjačati one koji pozivaju na mržnju. Poslednji sporni slučaj koji je narušio odnose dve strane jeste koncern Trepča, odnosno pitanje vlasništva.

Na pitanje da li je sudbina Trepče trebalo da se rešava u okviru dijaloga, Mekalister je konstatovao da oko tog koncerna postoje različita viđenja Beograda i Prištine, ali da se radi o bilateralnom pitanju, koje bi trebalo da rešavaju Srbija i Kosovo između sebe. Nije, međutim, isključio ni mogućnost da Trepča bude tema u dijalogu u Briselu.

- Ako su obe strane jedinstvene u tome da to može biti tema u dijalogu, onda se može staviti na dnevni red, a EU će pokušati da i po tom pitanju posreduje - rekao je on ukazujući da je svestan škakljivosti tog pitanja.

Vrativši se na put Srbije u EU, Mekalister je ocenio da je Beograd na dobrom putu, jer su prva poglavlja već otvorena, a među njima i dva veoma važna 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online