Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 18.10.2016.
12:12
Tanjug A

Evropa ne odustaje: Evo šta Srbija treba da uradi

EU ohrabruje Srbiju da intenzivira sprovođenje reformi u ključnim oblastima kao što su pravosuđe, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sloboda izražavanja i mediji, a očekuje dalju normalizaciju odnosa sa Prištinom i usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. To su osnovni zaključci poslednjeg izveštaja Federike Mogerini o Srbiji. Ove dve poslednje stavke su za Evropu verovatno i najvažnije, pa se iza tog usklađivanja spoljne politike kriju sankcije Rusiji, a normalizacija odnosa sa Prištinom, ma svi znamo šta i to znači.

Tanjug
Može li premijer odoleti njenim zahtevima: Aleksandar Vučić i Federika Mogerini

U svom izveštaju o prioritetima zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU za 2016. godinu, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kaže da se od Srbije očekuje da u okviru svog pregovaračkog procesa akcenat stavi na pitanja iz oblasti vladavine prava. U izveštaju se podseća da je Srbija u julu ove godine otvorila dva nova pregovaračka poglavlja 23 i 24, koja se odnose upravo na vladavinu prava.

"EU ohrabruje Srbiju da iskoristi pozitivan trenutak i intenzivira zakonodavne reforme, kao i njihovu efikasnu primenu u ključnim oblastima, kao što su reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sloboda izražavanja i medijske slobode", navodi se u izveštaju koji je Mogerinijeva podnela u ponedeljak, tokom sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

Izveštaj ukazuje na činjenicu da vlasti u Srbiji posebnu pažnju moraju da posvete punom poštovanju osnovnih prava, uključujući tu zaštitu najranjivijih grupa, posebno Roma, kao i efikasnu primenu zakona o zaštiti nacionalnih manjina na celoj teritoriji Srbije, ali i da odgovore na probleme diskriminacije na bazi seksualne orijentacije i polnog identiteta.

EU u tom dokumentu podseća da je premijer Aleksandar Vučić na izborima u aprilu dobio jasnu podršku za nastavak puta evrointegracija Srbije, uz napomenu da nova Vlada mora da se fokusira na ključne reforme.

"Važno je da Srbija zadrži konstruktivan pristup kada je reč o susednim zemljama i ostane pozitivno angažovana na saradnji u regionu. EU će, u okviru pregovaračkog procesa, nastaviti da traži od Srbije progresivno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije", stoji u izveštaju o prioritetima spoljne i bezbednosne politike EU za 2016. godinu.

Kada su u pitanju politička stabilnost i bezbednosni činioci na Zapadnom Balkanu u 2016. godini, EU među prioritete ubraja i normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

Napominje se da proces normalizacije odnosa mora da se nastavi "u dobroj veri", uz insistiranje da obe strane primene sve dogovoreno u okviru dijaloga.

"Očekuje se da se nastavi sa sastancima na najvišem nivou između Beograda i Prištine, uz posredovanje visoke predstavnice. Posle izbora i u Srbiji i na Kosovu imamo novi impuls u tom procesu. Dalji napredak u primeni svih dogovora iz dijaloga ostaje osnova za napredak njihove evropske perspektive", kaže se u izveštaju Federike Mogerini.

U dokumentu o spoljnoj i bezbednosnoj politici EU i njenim prioritetima u 2016. godini, posebno se naglašava važnost saradnje EU i zemalja Zapadnog Balkana kada je u pitanju rešavanje migrantske krize, ali i borba protiv terorizma. Zaključuje se da sveobuhvatna regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ostaju od suštinskog značaja za stabilnost i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.10.2016. 13:49
Dati pe....ma, Nacionalnim manjinama , etnickim grupama , arapskim izbjeglicama i slucajnim prolaznicima kroz Srbiju veca prava nego ih Srbi imaju. Priznati Kosovo i Metohiju kao dio albanske drzave , , predati Srbske firme i Rudnike pljackasima , domacu mafiju zamjeniti sa bjelosvijeckom i kao slag na kraju , prekinuti sve kulturne , politicke , vojne i ekonomske veze sa Rusijom i objaviti joj sankcije................Moze li gore uvjete neko da smisli. Jedino da zatraze od nas da se samoub//ijemo radi dobra EU i jos da im kazemo hvala.
Četvrtak 20.10.2016. 17:36
Srbija moze da bude uredjena, da postuje vladavinu prava i sve ostalo i ako ostane nepokorena. Dzaba vam propagiranje EU, sloboda je vaznija.....!!!
Četvrtak 20.10.2016. 17:37
Dakle, šta god nam tražili i radili mi moramo u EU? Vrlo interesantna, dubokoumna, i nepristrasna analiza koja nas uvjerava da van EU ne postoji svjet.....?! Nije nego.............
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online