Ponedeljak 24.10.2016.
15:58
Tanjug

"Beograd je na dobrom putu, ali..."

Tanjug
I Beograd i priština na putu ka EU, ne sme biti međusobnog blokiranja: Dejvid Mekalister

Mekalister je, na pitanje kako će se ocenjivati napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je deo Poglavlja 35, da li ukupno gledano ili pojedinačno, odgovara da je potrebno ostvariti "napredak uopšte", ali da će biti analizirano i pojedinačno šta je koja strana uradila da do toga dođe.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine, pojasnio je, znači da obe strane moraju da se pridržavaju svojih prava i obaveza i da ne smeju međusobno da se blokiraju na putu u EU.

- Ne sme se dogoditi da jedna strana svesno blokira drugu. Ako to ipak bude slučaj, analiziraće se detaljno ko snosi odgovornost - najavio je Mekalister za Tanjug.

On je podsetio da je i Kosovo započelo put ka pridruženju EU, što Unija vodi kao proces paralelan sa pridruživanjem Srbije, istakavši da dalji napredak u tom pravcu zavisi od normalizacije odnosa sa Beogradom.

Put do pune normalizacije je, kako je primetio, i dalje dug, a sve dok postoji pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, nema priznanja nezavisnosti, kao što je stotinu zemalja sveta već učinilo.

- Reč je o tome da se korak po korak stvore uslovi na osnovu kojih bi se moglo reći da postoji normalizacija odnosa sa obe strane - podvukao je Mekalister ističući da je u dijalogu mnogo toga pozitivnog postignuto i da sada to treba konkretno i primeniti.

Postignuti su, nabraja on, dogovori u oblasti energetike, telekomunikacija, most u Mitrovici, kao i Zajednice srpskih opština.

Mekalister je izrazio nadu da će odgovoran, umeren stav vlasti u Beogradu i Prištini nadjačati one koji pozivaju na mržnju. Poslednji sporni slučaj koji je narušio odnose dve strane jeste koncern Trepča, odnosno pitanje vlasništva.

Na pitanje da li je sudbina Trepče trebalo da se rešava u okviru dijaloga, Mekalister je konstatovao da oko tog koncerna postoje različita viđenja Beograda i Prištine, ali da se radi o bilateralnom pitanju, koje bi trebalo da rešavaju Srbija i Kosovo između sebe. Nije, međutim, isključio ni mogućnost da Trepča bude tema u dijalogu u Briselu.

- Ako su obe strane jedinstvene u tome da to može biti tema u dijalogu, onda se može staviti na dnevni red, a EU će pokušati da i po tom pitanju posreduje - rekao je on ukazujući da je svestan škakljivosti tog pitanja.

Vrativši se na put Srbije u EU, Mekalister je ocenio da je Beograd na dobrom putu, jer su prva poglavlja već otvorena, a među njima i dva veoma važna 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

2020 © - Vesti online