Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 11.10.2016.
11:44
Vestionline A

Patrijarh Irinej: Papin dolazak u Srbiju ne bi naneo štetu

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da veoma poštuje to što Vatikan nije priznao Kosovo i da se srpske svetinje proglase kosovskim, kao i da njegov dolazak u Srbiju ne bi bio od štete, ali i da do te posete neće doći dok SPC ne da saglasnost.

Reuters
Hoćemo li papu videti u Srbiji?

Prepreka tome je, sa žaljenjem je konstatovao poglavar SPC, naša tragična istorija i odnos sa Hrvatima. Podsetio je da papa ima poziv države, jer je on i državnik, da poseti Srbiju, ali ne i saglasnost Crkve.

- Papa je državnik i može da odgovori pozivu svake države. Ja verujem da papa neće doći dok ne dobije poziv i saglasnost naše Crkve. On to može da uradi - rekao je patrijarh.

Kada je reč o saglasnosti Crkve za dolazak pape, poglavar SPC kaže da je to pitanje o kojem treba da odluči Sabor.

- Mi taj poziv nismo uputili - rekao je patrijarh, a ka prepreke za to je naveo:

- Mi ovde još uvek imamo ogroman broj našeg naroda izbeglog iz Hrvatske kako zbog zločina iz Drugog svetskog rata i rata 90-tih godina, što je ustvari samo nastavak tih odnosa koji su postojali i ranije.

Kao najveću prepreku dolaska pape u Srbiju, patrijarh je istakao to što su u tom, kako je rekao, ustaškom pokretu učešće uzeli i predstavnici Rimokatoličke crkve. 

Upitan koji je njegov stav o dolasku pape u Srbiju, patrijarh je rekao da je to samo njegov stav i da bi za sada trebalo da ostane tajna, ali je dodao:

- A nesporno je da bi od dolaska pape u Srbiju bilo velike koristi, ali moje mišljenje je mišljenje prvog među sebi ravnima i mislim da ne bi bilo štete. Na kraju krajeva, mi smo kao Crkva uvek spremni za dijalog, susret i razgovor.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.10.2016. 14:18
Samo prolazak tog neznabozackog idolopoklonika kroz Srbsku zemlju je neprihvatljiv a kamoli da dodje u posjetu na poziv SPC. Svaku njegovu poganu stopu bi morali isprati hektolitrima vode. Ako je Patrijarhovo misljenje takvo neka ide k njemu i ne vraca se.
Četvrtak 13.10.2016. 20:52
Kakav je to patrijarh kada ga je DS postavio,u crkvi je mnogo politike sve su to placenici kao i politicari,puna im usta sirotinje a oni se samo bogate,najgore je sto stite homoseksualce i pedofile medju sobom i ne kaznjavaju,sada nam.bas treba papa.Zasto nasi patrijarsi ne idu po katolickim zemljama i propovedaju.Zasto za svaku dzmiju u Evropi nije sagradjena crkva u Saudiskoj Arabiji,Kataru…
Četvrtak 13.10.2016. 20:54
Patrijarh Pavle nam se okrece u grobu svaki put kada ti nesto izustis. Neka se izvini za ratne zlocine iz II svetskog rata i plate odstetu i proglase Stepinca krivim pa neka dodje, a do tada idi ti pa se sastaj sa njim van Srbije koliko ti je volja....!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online