Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.09.2016.
21:00
Đ. Barović - Vesti A

Ekološka katastrofa na istoku Srbije (8): Amonijak stalna pretnja

Što zbog straha, a što zbog korumpiranosti, o ekološkoj katastrofi u Negotinu i okolini svi zatvaraju oči i ćute. "Vesti" još u ovom nastavku serijala objavljuju dokaze s terena i razgovore s relevantnim sagovornicima koji su spremni da sve svoje tvrdnje detaljno argumentuju na sudu.

V. Sekulić
Predvodio pobunu meštana: Velimir Trajilović

Velimir Trajilović, nekadašnji šef u IHP Prahovo i predsednik MZ Prahovo koji je predvodio jedinu pobunu meštana protiv zagađenja fabrike, navodi za kraj još jedan zapanjujući podatak. Apsolutno niko niti zna, niti je osposobljen, niti postoji oprema, u slučaju nekontrolisanog izlivanja amonijaka - jednog od glavnih sastojaka u radu fabrike u Prahovu.

- U slučaju da amonijak nekontrolisano počne da izlazi iz rezervoara - sfera od kojih svaka prima 240 tona amonijaka, hitno je potrebno u vatrogasnoj službi organizovati postavljanje mlaznica koje će neutralisati amonijak. Nedavno sam pričao s nekim ljudima koji i dalje rade u vatrogasnom odeljenju fabrike i kada sam ih pitao za ovo u čudu su me pitali: "Šta je to?". Ali, to je mnogo manji problem, jer u slučaju takvog akcidenta stanovnici Prahova i Radujevca bi bili prvi na udaru velike ekološke katastrofe, a niti oni znaju šta treba da rade, niti nadležne službe - tvrdi Trajilović i objašnjava da postoji elaborat u kome je tačno propisano šta i kako činiti u slučaju akcidentne situacije, ali da to ne znaju ni meštani Prahova, ni zaposleni u Elixir- u.

V. Sekulić
Ljubiša Vasiljkić

Gde su milioni od eko takse?

Ljubiša Vasiljkić, koordinator za Švajcarsku udruženja Dijaspora - istočna Srbija, kaže da bi republičke, ali i lokalne vlasti morale da odgovore na niz, ključnih pitanja:
- Zašto se ne postavlja monitoring što je obaveza lokalne samouprave? Gde lokalna samouprava troši ogromne pare, milionske sume, uplaćene na osnovu eko takse od Elixir-a? Da li država zna da je Elixir otkupio stotine hektara plodnog zemljišta sa namerom da proširi deponije? Ko je dozvolio i po kom zakonu da se poljoprivredno zemljište pretvara u industrijsko, tačnije opasne deponije? Ko kontroliše poljoprivredne proizvode sa prostranih njiva u neposrednoj blizini fabrike i opasnih deponija?

- O planu u slučaju akcidenta moraju biti upoznate i nadležne službe u fabrici, gradu, ali i meštani, a niko nije. Čak ne postoji ni sistem za uzbunjivanje u ovakvim situacijama. Da bih proverio ovu svoju tvrdnju nedavno sam se obratio jednom od urednika u radio-stanici koja po tom planu mora da odmah bude uključena u sistem alarmiranja. Gledao me je u potpunom čudu i rekao: "Ja ovo prvi put čujem". Mislim da sam bio dovoljno jasan - zaključuje Trajilović.

"Vesti" će problem ekološke katastrofe u Negotinskoj Krajini nastaviti da prate s namerom da se jedan od najmnogoljudnijih dijasporskih krajeva Srbije spasi propasti.

Ministarstvo i opština ćute

Zbog više nego ozbiljnih optužbi, ali i pitanja bez odgovora, redakcija "Vesti" se zvanično obratila i opštini Negotin i Ministarstvu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

U imejlu koji smo poslali po proceduri i na osnovu Zakona o javnom informisanju, postavili smo deset identičnih pitanja s molbom da nam se odgovori zbog, kako smo naveli "veoma ozbiljnih optužbi, a bez želje da budemo subjektivni, već predočimo objektivno stanje stvar". Do danas nismo dobili nikakav odgovor, a evo samo nekih od pitanja:

Da li postoji sistem za alarmiranje opasnosti od opšteg zagađenja vazduha u Prahovu i Negotinu i šta država preduzima? Da li neko kontroliše opasne izduvne gasove iz nove energane firme Elixir iz Prahova i koja se vrsta uglja koristi za istu? Da li su pravljena bilo kakva vrsta istraživanja koja bi utvrdila jesu li oboljenja u direktnoj vezi s radom fabrike u Prahovu?

Poštujemo sve evropske propise

V. Sekulić
Imamo saglasnost Rumunije i Bugarske: Branko Marković

Branko Marković, zamenik direktora Elixir Prahovo demantuje većinu navoda sagovornika "Vesti".

- Nikakav otrov ne ide u Dunav, već se fosforgips odlaže na staru deponiju i tamo ima dovoljno mesta za svu našu proizvodnju do kraja godine. Ovaj problem tada će se i rešiti jer će do tada biti završeno skladište fosforgipsa koje će ispunjavati sve propise EU. Oko tog skladišta će biti recikluarni kanali, a sve izolovano plastičnom folijom kako otrovi ne bi išli u zemlju. Istovremeno, kada se to završi obe stare deponije će biti prekrivene zemljom i taj prostor će biti podvrgnut rekultivaciji i remidijaciji - decidan je Marković.
Demantujući većinu optužbi, Marković navodi i da je nemoguće da Elixir za dve godine reši probleme koji traju decenijama.
- Radimo po prioritetima, pa smo tako nadzemnu traku s fosfogipsom koja je često puštala, zamenili podzemnim crevom čime je ovaj problem rešen. Tačno je da su u IHP postojali dozinometri na radioaktivnost i da ih sada nema, ali kada je reč o zaštiti radnika, ona se odvija po svim propisima - tvrdi zamenik direktora Elixir- a.
On ističe da je nemoguće tvrditi da li je povećan broj malignih oboljenja posledica rada hemijske fabrike.
- Ukoliko ćemo iskreno i veštačko đubrivo koje se koristi na njivama takođe ima dozu radioaktivnosti, ali i NATO bombardovanje Srbije 1999. Teško je reći šta je u stvari uzrok - navodi Marković i dodaje da novi vlasnici i menadžment fabrike poštuju sve evropske propise kada je reč o proizvodnji. Kao ključan argument navodi da bi u suprotnom bilo nemoguće dobiti dozvole Rumunije i Bugarske.
- Studija o uticaju Elixir -a na životnu sredinu" je po proceduri i standardima EU predata i njenim članicama: Rumuniji i Bugarskoj. Zar neko misli da bi se oni složili da u skladu sa zakonom - ističe zamenik direktora ove fabrike.

Otkup uništenog zemljišta

Marković dodaje da je Elixir počeo da otkupljuje svu zemlju koja je uništena piritnom izgoretinom ili fosfogipsom.
- Deo piritne izgoretine se nalazio na privatnim parcelama i neki su naplaćivali ležarinu, ali većina nije htela zato što su bili radnici IHP-a, pa im je, pretpostavljam, bilo glupo da tuže firmu u kojoj rade. Mi svu tu zemlju otkupljujemo po 8.000 evra po hektaru, a iskreno ne moramo, to nije problem koji smo mi napravili - zaključuje Branko Marković.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online