Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 10.09.2016.
08:39
Blic A

SAD sve više pritiska Srbiju: Nemojte da uzimate ruski gas

Amerika već duže vreme pokušava da učini Srbiju, ali i ceo region, manje zavisnima od gasa iz Rusije. Zato je u planu izgradnja tri takozvana LNG terminala na Jadranu, od kojih je jedan na hrvatskom ostrvu Krk, preko kojeg bi zemlje u ovom delu Evrope mogle da se snadbevaju gasom SAD-a i Australije.

Reuters
Sve veći pritisci da Srbija počne da kupuje američki gas

Amerikanci više ne kriju da će učiniti sve kako bi smanjili isporuku gasa iz Rusije u region Zapadnog Balkana i učinili dostupnim korišćenje ovog energenta iz SAD. Zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD zadužena za energetiku Meri Vorlik, koja je u poslednje vreme često gost u regionu, jasno je juče naglasila da prioritet Srbije treba da bude povezivanje sa bugarskim gasovodom.

- Treba da se razmotri i korišćenje tečnog prirodnog gasa koji stiže iz Amerike i Australije - navela je Vorlikova.

Ovo nije prvi takav "predlog" zvaničnika SAD-a Srbiji. Pre tačno godinu dana iz Amerike stigla je ponuda da se njihov gas preko novog terminala dopremi do ostrva Krk, a odatle do Srbije. Potom je senator Kristofer Marfi "ponudio" da se Balkanu dopremi taj energent u zamenu za ruski, da bi pre nekoliko meseci stigao još jedan predlog - da se isti ovaj gas dostavi tankerima i to u portugalsku luku na oko 100 kilomatara od Lisabona, a zatim da se dalje distribuira. Sve to, bez objašnjenja o detaljima isporuke i ceni.

Ruski gas i dalje najjeftiniji

"Briga" Amerikanaca za gas kojim se snadbeva Srbija donekle je opravdana, jer bi naša zemlja za tri godine mogla da ostane bez jedine trase za snadbevanje ovim energentom iz Rusije, a preko Ukrajine, zbog ozbiljno narušenih odnosa ove dve zemlje. Ipak, postavlja se pitanje da li je snadbevanje gasom iz Amerike, Australije i preko Bugarske tehnološki moguće i ekonomski isplativo.

Poznavaoci prilika navode da je snadbevanje prirodnim gasom iz Amerike i Australije preskupo, ali da bi izgradnja tri terminala na Jadranu, to mogla učiniti donekle prihvatljivim rešenjem. I tada bi, kažu oni, gas bio skuplji u odnosu na ruski, ali bi i za to moglo da se nađe rešenje.

- Kada politika umeša prste, sve je moguće. Onima kojima je to u interesu, mogli bi da obezbede subvencije - navodi sagovornik "Blica" iz Udruženja naftaša i energetičara.

Za sada je u poodmakloj fazi planiranja samo izgradnja terminala na Krku, a za realizaciju tog projekta, prema nekim procenama, neophodno je godinu dana. Krak gasovoda iz tog terminala išao bi u Mađarsku, odakle bi Srbija mogla da preuzme gas, ali je uslov za to da obezbedi konekciju prema Mađarskoj.

- U ovom trenutku snadbevanje gasom iz Rusije nema konkurenciju, što utiče i na cenu gasa. Ukoliko bi se izgradili terminali ili bar jedan na Krku, bila bi neophodna i izgradnja gasovoda. Kad bi se ceo taj projekat zaista i sproveo, Rusi bi na ovim prostorima dobili kakvu-takvu konkurenciju - kaže sagovornik "Blica".

Srbija mora da nađe alternativu ruskom gasu

Prema najavama, Rusija će 2019. godine obustaviti isporuku gasa preko Ukrajine, a to znači da Srbija mora da nađe novi način za snadbevanje gasom. Najrealniji novi pravac snadbevanja tim energentom je Niš - Dimitrovgrad. Izgradnja tog gasovoda, kojim bi se Srbija povezala sa Bugarskom, jedan je od šest prioritenih projekata Evropske komisije, koja bi, kako je najavljeno, iz pristupnih fondova za to mogla obezbediti nekoliko desetina miliona evra. Na taj način bi Srbija bila obezbeđena gasom i to ne samo iz Rusije, već i iz Azerbejdžana i severne Afrike.

Da se ta opcija ozbiljno razmatra, pokazuje i telefonski razgovor premijera Srbije i Bugarske Aleksandra Vučića i Bojka Borisava, od pre dva dana. Kako je saopšteno iz Vlade, oni su razgovarali o izgradnji interkonektora između Srbije i Bugarske.

POVEZANE VESTI

Subota 10.09.2016. 09:32
Nije lako biti budala.
Ponedeljak 12.09.2016. 14:00
Ако је гас из Америке толико исплатив питам се зашто га онда не користе Енглези...Французи....Њемци.....???
Ponedeljak 12.09.2016. 13:57
Ово није први такав „предлог“ званичника САД-а Србији. Пре тачно годину дана из Америке стигла је понуда да се њихов гас преко новог терминала допреми до острва Крк, а одатле до Србије. Потом је сенатор Кристофер Марфи „понудио“ да се Балкану допреми тај енергент у замену за руски, да би пре неколико месеци стигао још један предлог – да се исти овај гас достави танкерима и то у португалску луку на око 100 киломатара од Лисабона, а затим да се даље дистрибуира. Све то, без објашњења о детаљима испоруке и цени.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online