Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.09.2016.
05:00
Vesti A

Papa hoće u Srbiju, ali zaobilazi Kosovo

Apostolski nuncije Svete stolice u Srbiji Lučano Surijani izjavio je da poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja ima stalnu želju da poseti Srbiju i nada se da će se to dogoditi, kao što se ostvarilo u sličnim okolnostima. Surijani je podsetio da su papu u posetu zvali predsednik Republike Tomislav Nikolić i, svojevremeno njegov prethodnik Boris Tadić.

Reuters
Istorijski korak: Papa Franja pakuje kofere

- Kada je reč o preprekama za njegovu posetu, može se reći da postoje određeni istorijski problemi. Ali, s obzirom na to da sam svoju misiju u Srbiji započeo prošle nedelje, potrebno mi je vreme kako bih ih spoznao i razumeo - objasnio je Surijani i dodao da se nada da će moći da se nađe rešenje tih problema, ukazujući na primer istorijskog susreta pape Franje i patrijarha Moskve i sve Rusije Kirila.

- Svedoci smo istorijskog sastanka pape Franje i patrijarha Kirila, što je delovalo prilično kompleksno pre samo nekoliko godina - konstatovao je Surijani.
Kada je reč o nedavnoj poseti delegacije Srpske pravoslavne crkve Vatikanu, Surijani je rekao da tada, uprkos medijskim spekulacijama, nije bilo reči o mogućoj poseti pape Franje Srbiji, ali ni o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca.

- Na sastanku je bilo reči o široko shvaćenom ekumenskom dijalogu i saradnji između dve crkve - podvukao je Surijani.

Prištinska mala vrata

Albanski lobiji pokušavaju da izdejstvuju da papa Franja poseti Prištinu, a lobirajući za posetu pape, u Prištini žele da svetu pošalju poruku da Kosovo i Metohija ne pripadaju muslimanskom korpusu u Evropi. Papin dolazak njima bi bio snažan argument u budućoj borbi za članstvo u UN i Unesku.

Apostolski nuncije dodao je da je poseta delegacije SPC, koju su činili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej i ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković, bila uobičajena i podsetio na činjenicu da je patrijarh SPC Irinej prethodnih godina ugostio nekoliko visokorangiranih zvaničnika Vatikana.

Ambasador Srbije pri Unesku i bivši ambasador u Vatikanu Darko Tanasković ne veruje da će papa Franja posetiti Kosovo, ali napominje da, čak i kad bi se to desilo, to ne bi moralo da znači da je Vatikan priznao, ili da će priznati, nezavisnost Kosova.

- Čak i kad bi pod određenim okolnostima, u šta apsolutno ne verujem, papa došao na teritoriju Kosova i Metohije, ni to ne bi moralo da znači da ga je Vatikan priznao - rekao je Tanasković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online