Petak 09.09.2016.
05:00
Vesti

Papa hoće u Srbiju, ali zaobilazi Kosovo

Reuters
Istorijski korak: Papa Franja pakuje kofere

- Kada je reč o preprekama za njegovu posetu, može se reći da postoje određeni istorijski problemi. Ali, s obzirom na to da sam svoju misiju u Srbiji započeo prošle nedelje, potrebno mi je vreme kako bih ih spoznao i razumeo - objasnio je Surijani i dodao da se nada da će moći da se nađe rešenje tih problema, ukazujući na primer istorijskog susreta pape Franje i patrijarha Moskve i sve Rusije Kirila.

- Svedoci smo istorijskog sastanka pape Franje i patrijarha Kirila, što je delovalo prilično kompleksno pre samo nekoliko godina - konstatovao je Surijani.
Kada je reč o nedavnoj poseti delegacije Srpske pravoslavne crkve Vatikanu, Surijani je rekao da tada, uprkos medijskim spekulacijama, nije bilo reči o mogućoj poseti pape Franje Srbiji, ali ni o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca.

- Na sastanku je bilo reči o široko shvaćenom ekumenskom dijalogu i saradnji između dve crkve - podvukao je Surijani.

Prištinska mala vrata

Albanski lobiji pokušavaju da izdejstvuju da papa Franja poseti Prištinu, a lobirajući za posetu pape, u Prištini žele da svetu pošalju poruku da Kosovo i Metohija ne pripadaju muslimanskom korpusu u Evropi. Papin dolazak njima bi bio snažan argument u budućoj borbi za članstvo u UN i Unesku.

Apostolski nuncije dodao je da je poseta delegacije SPC, koju su činili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej i ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković, bila uobičajena i podsetio na činjenicu da je patrijarh SPC Irinej prethodnih godina ugostio nekoliko visokorangiranih zvaničnika Vatikana.

Ambasador Srbije pri Unesku i bivši ambasador u Vatikanu Darko Tanasković ne veruje da će papa Franja posetiti Kosovo, ali napominje da, čak i kad bi se to desilo, to ne bi moralo da znači da je Vatikan priznao, ili da će priznati, nezavisnost Kosova.

- Čak i kad bi pod određenim okolnostima, u šta apsolutno ne verujem, papa došao na teritoriju Kosova i Metohije, ni to ne bi moralo da znači da ga je Vatikan priznao - rekao je Tanasković.

2024 © - Vesti online