Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
60
Petak 19.08.2016.
21:17
sputniknews.com, Vestionline A

Napušta li Kosovo Ustav Srbije?

Da li će dugo najavljivana promena važećeg srpskog Ustava doneti odlazak Srbije od sebe, a zbog puta u Evropu? Poruka nove ministarke pravde Nele Kuburović da će se Ministarstvo koje je upravo preuzela truditi da Ustav Srbije bude promenjen do kraja 2017. godine, samo je jedna u nizu sličnih i znači da će do promene najvišeg pravnog akta doći, samo se ne zna kad, piše portal "Sputnjik".

Facebook/Lëvizja VETËVENDOSJE!
Vučić priča da neće priznati nezavisno Kosovo, ali...

Izmena Ustava nije isključivo u nadležnosti Ministarstva, pojasnila je ministarka, već je to stvar šireg konsenzusa. Promena Ustava, podsetila je Kuburovićeva, predviđena je i Akcionim planom za poglavlje 23. A pre te promene, kako je istakla, mora biti promenjen i način izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

Važeći Ustav Srbije donet je, posle dva dana glasanja, 2006. godine i gotovo od tada postoje opravdane i neopravdane kritike na njegov račun. Poznavaoci prilika pod kojima je on donet kažu da je Ustav pisan pod uticajem političara i da mora da pretrpi promene kako se ne bi događalo da postoje nelogičnosti poput nedoumice kome odgovara ministar - predsedniku Vlade ili Skupštini, jer se to na dva mesta u Ustavu različito uređuje.

Stručnjaci su saglasni da razlozi promene Ustava moraju biti temeljno i pažljivo proučeni jer je on bazični dokument koji državu čini političkom zajednicom, pa zbog toga mora biti zasnovan na principima koji su prihvatljivi za sve.

Zbog toga, ističu, veoma je važno da se čuje glas svih stranaka, čak i vanparlamentarnih, jer je to jedini način da se dobije kvalitetan Ustav i široka podrška.

Srbiju na putu budućih evropskih integracija čeka prenos dela suverenosti, tačnije prihvatanje ugovora EU i njenih direktiva, to jest njenog sekundarnog prava kao dela pravnog sistema Srbije.

Sve zemlje koje su pristupale EU korigovale su svoje ustave i menjale politički sistem, ali bi mogao da nastane problem ako do promene sadašnjeg Ustava dođe zbog izbacivanja preambule vezane za Kosovo i Metohiju. Svakako, za tako nešto je potreban referendum.

POVEZANE VESTI

Petak 19.08.2016. 22:20
ako rusi ne priznaju da je kosovo država i ako smatraju da su isto toliko jaki kao amerikanci ili jiš jači, zašto onda ne naprave i oni vojnu bazu na kosovu kao i amerikanci?
Petak 19.08.2016. 23:56
ako rusi ne priznaju da je kosovo država i ako smatraju da su isto toliko jaki kao amerikanci ili jiš jači, zašto onda ne naprave i oni vojnu bazu na kosovu kao i amerikanci?
Petak 19.08.2016. 23:57
ako rusi ne priznaju da je kosovo država i ako smatraju da su isto toliko jaki kao amerikanci ili jiš jači, zašto onda ne naprave i oni vojnu bazu na kosovu kao i amerikanci?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online