Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.08.2016.
19:59
Blic A

Kako može biti okončan diplomatski rat Srbije i Hrvatske?

Ne nazire se kraj "diplomatskog rata" Srbije i Hrvatske, a slanje protestnih nota i njihovo odbijanje postala je uobičajena praksa u poslednje vreme.

Vlada RS
Srbija i Hrvatska u pat poziciji

Dve zemlje su za samo dve nedelje razmenile najmanje šest ovakvih "poruka", ali je pitanje da li će se i zaustaviti na njima, ili će bilaterani odnosi otići u nekom ozbiljnijem i lošijem pravcu, koji bi mogao da dovede i do prekida diplomatskih odnosa.

Bivši ambasador Srbije u Švedskoj i BiH Ninoslav Stojadinović kaže da je situacija u kojoj se Srbija i Hrvatska sada nalaze “pat pozicija”, da se neće odmah i jednostavno rešiti, naročito imajući u vidu da se u septembru u ovoj zemlji održavaju vanredni parlamentarni izbori.

- Ovo može biti “elegantno” rešenje za jedan period, ali se ne može ovako do u nedogled. Verujem da će slanje protestnih nota trajati do tih izbora, ali ne verujem da će doći do zamrzavanja ili prekida diplomatskih odnosa. Pretpostavljam da EU to neće dozvoliti - kaže Stojadinović.

Scenario 1: Slanje protestnih nota

Ne postoji ni pravilo ni rok do kada ovakva praksa može da se primenjuje. Slanje, primanje i odbijanje protestnih nota može da potraje koliko određena zemlja želi, na isti način može da se prekine, a može i da se preduzme neki od sledećih koraka ili u pravcu poboljšanja ili zahlađenja odnosa.

Scenario 2: Pozivanje ambasadora na konsultacije

Posle razmene i neprimanja protestnih nota, sledeća stvar u diplomatskom smislu mogla bi da bude pozivanje ambasadora na konsultacije, bilo da je reč o Srbiji ili Hrvatskoj, ili obe.

- Ako se tako nešto i dogodi, znak je da je reč o protestu, ali i dalje ne znači niži nivo diplomatskih odnosa niti njihov prekid, jer se posle konsultacija, i kada se otklone razlozi za nezadovoljstvo, ambasador može vratiti u zemlju u kojoj je službovao bez posebne procedure - priča Stojadinović.

Scenario 3: Povlačenje ambasadora

Vrlo ozbiljna situacija po odnose dve zemlje bio bi sledeći korak, a to je da ambasador bude povučen iz zemlje u kojoj službuje, a da njegov kolega iz zemlje službovanja bude proglašen personom “non grata”, što je bio slučaj sa ambasadorom Crne Gore u Srbiji kada je ova zemlja priznala nezavisnost Kosova.

Scenario 4: Opoziv ambasadora

Opoziv ambasadora jeste ozbiljan korak, jer predviđa snižavanje diplomatskih odnosa na nivo otpravnika poslova i za posledicu uglavnom ima recipročne mere. U ovakvim slučajevima, za ponovno vraćanje diplomatskih odnosa na ambasadorski nivo potrebna je određena procedura, što podrazumeva čekanje da druga strana (zemlja domaćin) prihvati ambasadora, odnosno da mu izda agremane.

Scenario 5: Prekid diplomatskih odnosa

Jedna od rigoroznijih mera u diplomatskom smislu bilo bi najpre zamrzavanje odnosa sa određenom zemljom, i na kraju njihov prekid. Ako do prekida dođe, zatvara se ambasada u nekoj zemlji i povlače sve diplomate, a da bi se ponovo otvorile ambasade i razmenili ambasadori neophodno je ispočetka sprovesti proceduru za uspostavljanje diplomatskih odnosa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online