Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 04.08.2016.
12:35
Vestionline, Informer.rs A

VIDEO: Srbija dobija ruski raketni sistem "buk"

Vlada Rusije obavestila je dopisom Vladu Srbije da će Srbiji u najkraćem mogućem roku isporučiti raketni sistem "buk". Taj raketni sistem važi za jedno od najmoćnijih ruskih oružja i omogućava najefikasniju moguću zaštitu vazdušnog prostora jedne države.

youtube.com/TankNutDave
Raketni sistem "buk" namenjen je uništavanju ciljeva u vazduhu

Američka vojska je u decembru prošle godine zbog tog sistema obustavila svoje letove iznad severne Sirije, piše "Informer".

Isporuka sistema "buk", čija je tržišna vrednost 350 miliona dolara, obaviće se po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina.

Odluka ruskog predsednika usledila je pošto je zvanično objavljeno da će Amerikanci Hvatima pokloniti 16 borbenih helikoptera "kajova" i da NATO razmatra da u Hrvatskoj rasporedi balističke rakete.

- Vojska Srbije će za tri, četiri meseca biti duplo jača nego danas. Kada nam bude isporučeno šest "migova" i kada u operativnu upotrebu uđe raketni sistem "buk", niko više neće smeti da se poigrava sa našom zemljom. Hrvati svojim "kajovama" neće smeti ni da pomisle da krenu ka Srbiji, jer bi bili srušeni u roku od nekoliko desetina sekundi - rekao je, kako piše Informer, neimenovani izvor iz vrha Vlade.

Takođe, neimenovani diplomatski sagovornici rekli su da su isporuku "migova 29" i raketnih sistema "buk" dodatno ubrzali obaveštajni podaci srpskih i ruskih službi, prema kojima bi Srbija i Republika Srpska u narednim mesecima mogle da budu izložene "pokušajima ugrožavanja".

- Sada će svi ti koji su planirali da gaze Srbe morati debelo da razmisle pre nego što bilo šta pokušaju - rekao je jedan diplomatski sagovornik.

Sistem "buk M1" čine komandno vozilo, radarsko vozilo, vozila za lansiranje, šest samohodnih lansera i do šest vozila za transport i lansiranje raketa.

Raketa sistema "buk"

Raketa ima poluaktivno radarsko vođenje i namenjena je uništavanju ciljeva u vazduhu koji se kreću brzinom manjom od 830 kilometara na sat. Bojeva glava je teška 70 kilograma, aktivira se blizinskim upaljačem i uništava cilj na daljini od 17 metara. Verovatnoća uništenja cilja sa jednom raketom je između 70 odsto i 90 odsto.

Komandno vozilo je opremljeno sistemima za prijem, obradu i slanje podataka i opremom za navigaciju, a maksimalna brzina mu je 65 kilometara na sat i može da samostalno radi do 24 sata.

3D radar

Radarsko vozilo je opremljeno 3D radararom koji otkriva i identifikuje ciljeve u vazdušnom prostoru i podatke o njima šalje komandnom vozilu preko radio ili kablovske veze. Radar se može koristiti i izvan ovog sistema, a otkriva ciljeve na visini do 25 kilometara.

Vozilo za lansiranje transportuje osam rezervnih raketa, od koji se četiri mogu i lansirati sa tog vozila, koje na putu dostiže brzinu do 65 kilometara na sat. Vođenje raketa obavlja radar na samohodnom lanseru.

Samohodni lanser opremljen je sa četiri rakete i nišanskim radarom koji može biti korišćen i za osmatranje. Radar vodi do četiri rakete lansirane sa tog vozila ili sa vozila za transport i lansiranje raketa. Visina dejstva je između 15 kilometara i 20 kilometara, a daljina između tri kilometra i 32 kilometra.

Pretpostavlja se da je, iznad istočne Ukrajine je 17. jula 2014. godine  malezijski avion na letu MH17 koji je saobraćao na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, oboren sistemom "buk M1". 

Tada je poginulo svih 283 putnika, od kojih je najviše bilo državljana Holandije, kao i 17 članova posade.

Avion se u vazduhu raspao na tri dela.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za obaranje aviona. Rusija tvrdi da su avion oborile ukrajinske snage, dok ukrajinski zvaničnici tvrde da je to delo proruskih boraca na istoku Ukrajine.

POVEZANE VESTI

Subota 06.08.2016. 17:16
Od Hrvatske smo jači i bez ovoga, ali od NATO-a nismo. A što se tiče 1999. vojsci jednostavno nisu mogli ništa, pa su od besa bombardovali goloruki narod. Moje je mišljenje da Milošević nije trebao potpisati Kumanovski sporazum. Bilo je doduše informacija da su Slobi pretili i atomskom bombom da bi potpisao. Ko zna šta je istina? U svakom slučaju ako ovo oružje dođe u Srbiju, biće to prva pohvalna stvar za ovu vladu. Ali da ćemo dobiti džabe nešto ne verujem.
Subota 06.08.2016. 17:18
A niko nespominje da po nekim međunarodnim sporazumima ili čemu god,sve države moraju uvek da imaju u pripravnosti par aviona koji mogu da polete i presretnu letelicu koja neovlašćeno ulazi u vazdušni prostor te zemlje.skoro su naši pratili onaj avion zbog sumnje da je bomba u njemu.kako to da se radi sa tehnikom koja je na kraju radnog veka,ili da plaćamo te usluge nekoj drugoj vojsci kao što ima slučajeva.
Subota 06.08.2016. 17:19
Mi Smo 99 Imali Nevu i Kub M. nesto slicno ovome pa nista nismo uradili. Izbusise nas ko reseto. Sta ce nam sad opet ova glupost. Kad nesto kupujes kupi da valja ili nemoj uopste. Bolje da smo dali sve sto imamo i kupili S 300 nego ovo. Nama hrvatska ni region ne mogu nista kritican je Nato.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online