Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.07.2016.
14:39
Male Vesti A

Carica Milica: Simbol ljubavi bez granica

Kneginja Milica Hrebeljanović bila je vladarka Srbije, žena srpskog kneza Lazara i pravoslavna svetiteljka. Poreklom je iz vladarske porodice Nemanjića. Njen otac bio je knez Vratko, u narodnoj tradiciji poznatiji kao Jug Bogdan. Vratko je bio praunuk Nemanjinog sina Vukana i unuk Vukanovog sina Dimitrija (kome je monaško ime David).

M. Karović
 

Milica je rođena oko 1335. godine, a sa 18 godina udala se za Lazara Hrebeljanovića. U "Žitiju kneza Lazara" iz 1392. godine, za kneginju Milicu se kaže: "Beše roda svetla i slavna i, naročito, od carskog nekog korena, plemena Svetog Simeuna Nemanje, prvog gospodina Srbima".

Milica se pismenosti naučila na dvoru svojih roditelja, a kao rođaka cara Dušana često je boravila na njegovom dvoru, gde je i upoznala i zavolela kneza Lazara. U braku sa njim rodila je sedmoro dece, dva sina i pet kćerki.

Njena ogromna ljubav prema mužu i braći, snaga, hrabrost i izdržljivost opevani su u narodnoj epskoj pesmi "Car Lazar i carica Milica".

Pesma kaže da je uoči boja na Kosovu shvatila da su njenih devetoro braće spremni da braneći zemlju i svoj narod umru na bojnom polju. Zato je za večerom zamolila Lazara da ne vodi svu njenu braću, već da ostavi bar jednog kod kuće i sačuva ga od sigurne smrti. Njena sestrinska ljubav je bila ogromna, pa je uoči polaska čekala da se srpska vojska pojavi na kapiji dvora u Kruševcu. Kada je ugledala Boška Jugovića, najstarijeg brata, čvrsto ga je zagrlila i tihim glasom zamolila da ne ide u bitku. On ju je odbio. Onda je pitala drugog brata Vojina. Ni on je nije poslušao. Kneginja Milica je teško podnela njihovo odbijanje, pala je na kamen i onesvestila se.

Nagrada

Nagrada "Kneginja Milica" dodeljuje se za doprinos srpskoj književnosti, kulturi i duhovnosti

Kada je sutradan saznala za ishod bitke i gubitak najmilijih, Milica je bila jaka. Osećala je ogromnu bol u duši, ali je prihvatila sudbinu kao božju volju.

Milica je bila pametna, osećajna, izdržljiva i veoma hrabra žena. Nakon pogibije kneza Lazara u Kosovskoj bici, ona je upravljala narodom i državom, jer su joj sinovi bili još deca. To su za državu bila teška vremena.

Bavila se i diplomatskom delatnošću, i zajedno je sa rođakom Jefimijom 1398. išla kod sultana Bajazita da zastupa interese svoga sina Stefana. Tom prilikom je, uz pomoć tada već uticajne ćerke, Bajazitove supruge Olivere izdejstvovala prenos moštiju Svete Petke iz Vidina u Beograd.

Kada je njen stariji sin Stefan odrastao, postao je vladar. Tada je Milica napustila državne poslove i otišla sa rođakom Jefimijom u manastir Ljubostinju, koji je sama osnovala.

U njemu se zamonašila i dobila ime Evgenija. Pred smrt primila je monaški zavet velike shime i dobila novo ime Efrosinija. U Ljubostinji je provela svoje poslednje dane, tu je preminula 11. novembra 1405. godine.

Srpska pravoslavna crkva je proslavlja kao svetiteljku 19. jula po crkvenom kalendaru ili 1. avgusta po novom kalendaru. Istog dana proslavlja se i njen sin despot Stefan Lazarević.
Kneginja Milica se bavila i književnošću, a njena poznata dela su "Molitva matere" i "Udovstvu mojemu ženik". Smatra se da su književni dar od nje nasledili ćerka Jelena Balšić i sin despot Stefan. U narodnom predanju knez Lazar se često naziva carem pošto je bio najveći oblasni gospodar i naslednik cara Uroša. U skladu sa tim se i Milica naziva caricom.

Ko je bila Carica Milica?

Odgovorili učenici srpske dopunske škole iz Nirnberga, učiteljice Gordane Budiše.


 

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2016. 16:36
A kakve ovo ima veze sa danasnjom Srbijom??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online