Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 21.07.2016.
15:18
Vestionline A

"Hrvatska nam ne može ništa"

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić smatra da Hrvatska neće moći da blokira Srbiju na evropskom putu ukoliko sarađujemo sa Briselom i ako kao saveznike imamo preostale zemlje EU.

A. Čukić
Uvek smo tema Hrvatskoj tokom predizbornih kampanja: Rasim Ljajić

- Ako imate 27 zemalja na jednoj strani, koje su vam saveznici u procesu pridruživanja, Hrvatska neće moći ništa da uradi, bez obzira na njeno krajnje neprincipijelno ponašanje -  ocenio je Ljajić u izjavi novinarima, povodom najnovijih "pretnji“ iz Hrvatske, nakon otvaranja poglavlja 23 i 24.

Ljajić je istakao da Srbija ne treba da uđe u verbalni sukob koji očIgledno u Hrvatskoj neki žele da izazovu, i primetio da je Srbija uvek tema tokom predizbornih kampanja u Hrvatskoj.

- I da ne znate šta se dešava, lako ćete zaključiti da je u pitanju predizborna kampanja u Hrvatskoj, to se dešavalo i prošle godine. Srbija postaje tema kad god su izbori u Hrvatskoj, svi se utrkuju u izjavama koje će davati protiv Srbije jer to donosi političke poene - rekao je Ljajić.

On je naveo da je obaveza Srbije da uradi sve što je u interesu te zemlje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, jer se tako na efikasniji način obezbeđuju nezavisno pravosuđe i brži postupci pred sudovima, a stvara se i pravna sigurnost za dolazak stranih investitora.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.07.2016. 18:56
Нама Србима никако „не иде у главу“ зашто нас Хрвати мрзе, јер смо им учинили много добра. Ослободили смо их од хиљадугодишње потчињености Пешти и Бечу, помогли им да ослободе њихове од других отете земље (Истру, Међумурје, Далмацију и острва), увек их радо примали као госте, радо куповали њихове производе и помагали им у сваком злу. Па зашто нас онда Хрвати мрзе? Хрвати у ствари не мрзе Србе, Србе мрзи хрватска политичка и културна елита која сеје у хрватском народу отров своје фобије према Србима. Хрвати су народ сличан сваком другом, а од нас (језичко-антрополошки прилично хомогених) Срба разликује их мноштво регионалних разлика, почев од дијалеката па до изгледа и карактера људи. Оно што их уједињује је римокатолицизам. Иво Андрић, и сам изданак римокатоличког хрватства, је у једном приватном писму дао најбоље објашњење србофобије коју шири хрватска политичко-културна елита: За један народ је највећа несрећа да буде римокатоличке вере и Хрватска је мајка која своју децу доји зат,рованим млеком. Мржња према Србима има корен у неуспеху римокатоличког пројекта југословенства, које је требао да послужи Римокатоличкој цркви за ширење своје вере међу православним Словенима на Балкану. Ђаковачки бискуп Штросмајер – идејни творац југословенства – је испрва намеравао да и Бугари буду укључени у југословенски пројекат, и да Загреб буде културно средиште свих Јужних Словена. Зато је и основао у Загребу „Југославенску академију знаности и умјетности“ а не хрватску. Брзо су ватикански планери увидели да са Бугарима неће ићи лако због њиховог закаснелог државног и народног препорода тј. романтизма, па зато на већ национално и државотворно сазреле Србе пребацују сву своју пажњу. Али, Срби се нису „упецали“ на верски део њиховог плана, већ на државотворно-културни. Зато отуда сва каснија настојања Ватикана на рушење Југославије (и монархистичке и социјалистичке) и силна мржња према православним Србима.
Četvrtak 21.07.2016. 18:58
Две-трећине данашњих Хрвата су српског порекла, односно Срби који су се покатоличили, или милом, а највише силом. Миле Будак, хрватски министар за време Другог светског рата имао је решење за српско становништво у Хрватској: Једну трећину покрстити, једну етнички очистити, а преосталу трећину побити. Оно што нису успели да ураде за време Другог светског рата, урадили су Олујом, када су на терористички начин, дозвољен и подржаван од Америке, прогнали преко 300,000 српског становништва, без икакве осуде међународне заједнице. Они Срби који су покатоличени нису више били у прилици да се изјашљавају Срби католичке вере, него су истовремено били натерани да се и похрвате. Тај моменат покатоличења и похрваћена створио је код тих бића психолошки поремећене новостворене индентитете, у којима је настала грижа савести и потреба да се докажу у “новом руху” да су остварили неку моћ и једнакост, који су многи то и доказали у Другом светском рату и у ратовима Деведесетих уб,ијањем Срба православне вере. Ако нису учествовали директно у убијању, они су се утркивали у јавном животу да докажу своју верност борећи се са највећим апетитом да докажу величину и супериорност хрватског народа. То присилно католичеље и хрваћење нису донели неке велике резултате, јер тај створени хрватски мелез је у многоме допринео да то понашање буде сликовито приказано од српског песника, Јована Дучића, када је казао да су Хрвати најхрабрији народ на свету, не зато што се ничега не боје, него зато што се ничега не стиде. Ту мржњу о којој је реч не може ни на један други начин да се објасни него имајући у виду да су ти хрватски мрзитељи уствари бивши Срби, код којих је само природно да постану патолошки поремећени када су у питању њихови бивши сународници од којих су се отуђили. Како може неко да тврди да је бивши председник хрватске владе, Зоран Миловановић, Хрват? Да прилике дозвољавају, он и многи, многи други, као Ковачевићи, Марковићи, Малешевићи, Живковићи,и остали, храбро и смело би могли да отворе праву страну Хрватске историје, како би се видели на који су начин столећима потхрањивали њихово хрватско национално биће.
Četvrtak 21.07.2016. 18:59
На крају мора бити српски политичар- Жељко Јовановић који је у Хрватском сабору изјавио ” Ја сам Србин али је мој син Хрват (?!)”
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online