Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.07.2016.
03:12
J. L. Petković - Vesti A

Unmik se dva puta ogrešio o žrtve

UN i ove godine imaju razloga da se pokriju po ušima nakon što je Savetodavna komisija za ljudska prava misije na Kosovu objavila svoj godišnji izveštaj. Kao "totalni promašaj" opisan je u izveštaju na 49 stranica sve ono što je Unmik preduzeo da ispita nestanke, kidnapovanja i ubistva Srba, trovanja Roma u kampovima UN nakon 1999. godine na Kosovu, kao i u slučaju ubistva dvojice Albanaca tokom protesta u Prištni 2007. godine.

Tanjug
Unmikov totalni promašaj u istragama nestalih i ubijenih Srba

- Zaključujući osmogodišnji proces donošenja odluka, mišljenja i preporuka, Komisija je proglasila da je ovaj proces totalni promašaj. Zbog nespremnosti Unmika da postupi po preporukama Komisije i Unmikove opšte tvrdoglavosti, žrtve nisu dobile nikakvo obeštećenje. Njih je Unmik dva puta napravio žrtvama: prvo kršenjem ljudskih prava koje je počinio i opet tako što se ponadali i poverovali u ovaj proces - navela je Savetodavna komisija u izveštaju prosleđenom UN, a u koji su "Vesti" imale uvid.

Od 1. januara 2015. do kraja maja Komisija je usvojila mišeljenja o 88 slučajava, gde je u 83 zaključio da je Unmik prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima kršeći tako i ljudska prava žrtava i njihovih porodica. U 72 slučaja je povredio član 2. Evropske povelje o ljudskim pravima jer nije sproveo efikasnu istragu o nestanku, otmici ili ubistvu.

Komisija bi na kraju svakog zaključenog mišljenja o slučaju zatražila da Unmik preduzme sve da se pokrene efikasna istraga, kao i da se javno izvini porodicama žrtava, ali to se nije dogodilo.

- Po svakoj dosadašnjoj žalbi Komisija je preporučila Unmiku da preuzme korake da sprovede preporuke. Ipak, Komisija je razočarana da Unmik nije ispratio gotovo nijednu - navodi se u godišnjem izveštaju i podseća da je Komisija takvu preporuku Specijalnom izaslaniku generalnog sekretara UN na Kosovu, odnosno šefu Unmika, u spomenutom periodu poslala čak 72 puta!

Pohvala "Vestima"

Osvrćući se na izveštavanje medija, Komisija od srpskih medija navodi samo "Vesti", i citira tekst objavljen 12. novembra 2015.

- "Vesti", novinska organizacija koja distribuira štampano izdanje širom sveta gde se govori srpski i elektronskom izdanju preko sajta vesti-online, objavila je priču o reakciji na mišljenje Komisije u slučaju porodice Kostić. U tekstu se ističe da iako je Komisija zaključila da je Unmik prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Unmik nije obezbedio nikakvu kompenzaciju za porodice - navodi se u izveštaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online