Petak 15.07.2016.
03:12
J. L. Petković - Vesti

Unmik se dva puta ogrešio o žrtve

Tanjug
Unmikov totalni promašaj u istragama nestalih i ubijenih Srba

- Zaključujući osmogodišnji proces donošenja odluka, mišljenja i preporuka, Komisija je proglasila da je ovaj proces totalni promašaj. Zbog nespremnosti Unmika da postupi po preporukama Komisije i Unmikove opšte tvrdoglavosti, žrtve nisu dobile nikakvo obeštećenje. Njih je Unmik dva puta napravio žrtvama: prvo kršenjem ljudskih prava koje je počinio i opet tako što se ponadali i poverovali u ovaj proces - navela je Savetodavna komisija u izveštaju prosleđenom UN, a u koji su "Vesti" imale uvid.

Od 1. januara 2015. do kraja maja Komisija je usvojila mišeljenja o 88 slučajava, gde je u 83 zaključio da je Unmik prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima kršeći tako i ljudska prava žrtava i njihovih porodica. U 72 slučaja je povredio član 2. Evropske povelje o ljudskim pravima jer nije sproveo efikasnu istragu o nestanku, otmici ili ubistvu.

Komisija bi na kraju svakog zaključenog mišljenja o slučaju zatražila da Unmik preduzme sve da se pokrene efikasna istraga, kao i da se javno izvini porodicama žrtava, ali to se nije dogodilo.

- Po svakoj dosadašnjoj žalbi Komisija je preporučila Unmiku da preuzme korake da sprovede preporuke. Ipak, Komisija je razočarana da Unmik nije ispratio gotovo nijednu - navodi se u godišnjem izveštaju i podseća da je Komisija takvu preporuku Specijalnom izaslaniku generalnog sekretara UN na Kosovu, odnosno šefu Unmika, u spomenutom periodu poslala čak 72 puta!

Pohvala "Vestima"

Osvrćući se na izveštavanje medija, Komisija od srpskih medija navodi samo "Vesti", i citira tekst objavljen 12. novembra 2015.

- "Vesti", novinska organizacija koja distribuira štampano izdanje širom sveta gde se govori srpski i elektronskom izdanju preko sajta vesti-online, objavila je priču o reakciji na mišljenje Komisije u slučaju porodice Kostić. U tekstu se ističe da iako je Komisija zaključila da je Unmik prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Unmik nije obezbedio nikakvu kompenzaciju za porodice - navodi se u izveštaju.

2024 © - Vesti online