Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 08.07.2016.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Vučić pregrizao jezik

Prvo bombarduje, pa savetuje Srbiju, objavio je britanski "Gardijan" početkom prošle godine šokantnu vest da je bivši britanski premijer Toni Bler dodao Srbiju na listu zemalja koje mu plaćaju za njegove savete, uprkos tome što je bio jedan od glavnih zagovornika njenog bombardovanja.

Tanjug
Vučić ostao bez teksta

Ovaj Britanac koji je dva puta krojio istoriju Srbije, 1999. kao agresor i 2015. kao savetnik Vlade Srbije, sada je i zvanično razotkriven kao inicijator svrgavanja predsednika Iraka Sadama Huseina, razaranja te zemlje i sa rukama u krvi od ubijenih 179 britanskih, 4.500 američkih vojnika i 100.000 Iračana.

Bler je bio ključni čovek za nagovaranje Zapada da krene u bombardovanje i SR Jugoslavije i Iraka, podseća analitičar Cvijetin Milivojević i kaže da se on time i javno hvalio, pa su Vlada Srbije i Vučić znali koga uzimaju za savetnika.

- To govori koliko nemaju samopoštovanja ni ličnog, što je njihov problem, ali ni prema funkciji koju obavljaju, pa tako ni prema državi Srbiji - ističe Milivojević u izjavi za "Vesti".

Zaštita moćnika

Milovan Drecun sumnja da će Toni Bler odgovarati za zlodela, bez obzira na objavljeni izveštaj "Istraga o Iraku" koji potvrđuje njegovu odgovornost. To, kaže, zavisi od političke zaštite onih s kojima je krenuo u rat.
- Bio bi presedan da neko poput Blera sedne na optuženičku klupu i odgovara za zločine, s obzirom da je bio marioneta geopolitičkog uređivanja Bliskog istoka onih struktura koje su izazivale ratove da bi preuređivale teritorije i otimale nacionalne resurse - kazao je Drecun.

Ukazuje da je Blerovo savetovanje Vlade na nivou interne komunikacije bilo prodaja magle, pošto Vlada već plaća na stotine stručnjaka koji se bave time.

- Govorilo se da je neko platio, da su to investitori iz Emirata bitni Srbiji, ali ako ne košta Vladu, košta državu, jer je savetnik glavni lobista bombardovanja, pa je bilo i nedostojno i suludo angažovati ga - kaže Milivojević.

Kao jednog od najodgovornijih za izuzetno brutalne, zločinačke akcije u Iraku, ali i prema SR Jugoslaviji 1999, Blera vidi i vojni analitičar i poslanik naprednjaka Milovan Drecun.

Radi ko šta hoće

- Pre nekoliko dana se srpski premijer zaklinjao u nemačku kancelarku Angelu Merkel iako je i njena zemlja učesnik u bombardovanju SRJ i zagovornik otimanja 15 odsto teritorije iz sastava Srbije. On ne sme da se zaklinje ni u Vladimira Putina iako priličan broj građana Srbije pokazuje simpatije za Rusiju, ali kada nema kriterijuma javnog mnjenja, radi ko šta hoće - ocenio je Cvijetin Milivojević.

- Bler je bio i najglasniji ratnohuškač agresije na obe države, odgovoran za njihovo razaranje i pogibije ljudi, ali i za smrt britanskih vojnika. Svesno je radio na obmani međunarodne zajednice i pripremi bombardovanja SRJ - kaže Drecun za "Vesti".

On ukazuje da se ne sme zaboraviti da su od iračkog rata profitirale upravo britanske firme, jer se u tamošnjoj štampi pojavljivao podatak da su u prvih godinu dana obnove Iraka prihodovale 600 miliona dolara.

POVEZANE VESTI

Petak 08.07.2016. 00:21
Шта зна глодар шта је блер...
Petak 08.07.2016. 08:14
Ja sam najveći izdajjnik srpskog naroda i šizofreni manijak... a sad idem da popijem lekove da više ne bih ovako otvoreno i iskreno govorio o Sebi.
Nedelja 10.07.2016. 16:13
Да ли ће Тони Блер бити кажњен или не ....мислим да би правда тек мало била задовољена када би бр-утално били кажњени амерички актери за рат у Авганистан....Кувајт....СР Југославију....Ирак .....Сирију а да не причамо од раније гдје су све правили хаос, листа би била подужа! Правда би тек била задовољена када би се према актерима поступало оним методама које су они примјењивали у затворима Абу Граиб у Ираку или Гвантанамо на Куби!!! Е тада би за мене правда малим дјелом била задовољена..............
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online