Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 28.06.2016.
14:28
Tanjug A

Iz Alijanse tvrde: Ko neće u NATO, ne mora

"NATO ne vrbuje nove države za članice, želja za ulaskom u tu organizaciju odluka je pojedinačne države, Srbija ne traži članstvo, nema akcioni plan za članstvo, te, samim tim, razgovor o članstvu Srbije nije tema", izjavio je zamenik šefa Misije ambasade SAD Gordon Duguid.

Tanjug
Može saradnja i bez članstva: Gordon Duguid

- To treba jasno saopštiti građanima, jer preispitivanje debate u Srbiji pokazuje da u javnosti postoji određeni stepen konfuzije šta je NATO i kako sarađuje sa Srbijom - rekao je Duguid na konferenciji ''Zapadni Balkan i NATO pre i posle Varšavskog samita''.

Duguid je precizirao da Srbija ima partnerski odnos sa NATO, da učestvuje u Partnerstvu za mir, što je, ocenjuje, obostrano korisno. Istakao je da postoje druge zemlje u Evropi koje uživaju jači partnerski odnos sa NATO, a isto ne žele da budu članice i kao primere naveo Švedsku, Irsku, Finsku, Austriju.

- Švedska je aktivnija u više NATO aktivnosti, nego neke države članice, ali čak i sa tim stepenom aktivnosti oni ne žele da pristupe NATO i to se poštuje. Dele iste evroatlantske vrednosti, uzajamno poštovanje i koristi od razgovora o zajedničkim vrednostima - kaže Duguid.

- Jasno smo rekli da su vrednosti neutralnosti poštovane i da je Srbija jasno dala do znanja da nije zainteresovana za ulazak - rekao je Duguid, ali napomenuo da neutralnost, međutim, ne znači neaktivnost, kao i da je put prema produktivnijoj saradnji sa NATO otvoren za Srbiju.

Duguid je rekao da saradnja sa NATO i dostizanje NATO standarda pomaže da se unapredi profesionalizam i standardi vojske u bilo kojoj zemlji i istakao da Srbija već ima određene prednosti zbog saradnje sa tom organizacijom, jer je, pored programa IPAP, njeno učešće u Partnerstvu za mir rezultiralo i projektom u okviru koga će biti uništena nebezbedna municija.

- Srbija je već pokazala veliki entuzijazam za partnerstvo sa NATO i odnos između NATO i Srbije će se razvijati, koristi za Srbiju će se povećati i srpske oružane snage će moći da koriste ono što budu naučile kroz svoje odnose sa NATO - ocenjuje Duguid.

Dodao je da je često skupo ispoštovati NATO standarde, te da postoje veći izdaci, jer vojska nije na nivou željenog NATO standarda i opreme, ali jednom kada država ispuni te standarde, troškovi za vojsku opadaju, a profesionalnost raste.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.06.2016. 14:38
Obradjivanje je pocelo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online