Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.06.2016.
13:13
Male Vesti A

Marko Kraljević: Megdandžija bez premca

Marko Kraljević je jedan od najznačajnijih likova narodnih episkih pesama, a njegovoj hrabrosti i junaštvu posvećena je cela jedna zbirka (ciklus). Narodna pesma ga je izvukla iz istorijske senke i učinila glavnim junakom svog doba.

Arhiva
Marko Kraljević: Naslikala Mina Karadžić

Rođen je kao Marko Mrnjavčević oko 1335. godine i bio je srpski kralj od 1371. do 1395. Vladao je u zapadnoj Makedoniji sa centrom u Prilepu, poznatom kao Prilepsko kraljevstvo.

Mladi car sin Uroš smatrao je Marka čovekom od poverenja i postavio ga na čelo poslanstva da bi krajem jula 1361. pregovarao o miru između Carstva i Dubrovačke republike. Mir tada nije zaključen, ali je Marko isposlovao da se puste na slobodu zarobljeni prizrenski trgovci.

Njegov otac, Kralj Vukašin imao je posede u Makedoniji i Kosovu, a Marka je oko 1370. krunisao za "mladog kralja", što je titula koja se dodeljivala sinovima srpskih kraljeva da bi im se osigurao položaj naslednika. U Maričkoj bici 26. septembra 1371, Turci Osmanlije porazili su i ubili njegovog oca, Vukašina. Marko je ubrzo postao kralj srpske države, ali srpski velikaši ga nisu priznavali za vrhovnog gospodara, pa su razgrabili deo njegovih teritorija.

Markova tvrđava nalazila se na jednom brdu severno od Prilepa, a njeni delovi su dobro očuvani i zovu se Markove Kule. Marko je bio ktitor Crkve Svete Nedelje u Prizrenu izgrađene 1371, nedugo pred Maričku bitku. Manastir Svetog Dimitrija, poznatiji kao Markov manastir, nalazi se u selu Markova Sušica u blizini Skoplja. Ktitori, kraljevi Marko i Vukašin, oslikani su iznad južnog ulaza u manastirsku crkvu, a Marko je prikazan kao čovek ozbiljnog lika i strogog pogleda, odeven u purpurnu odeću; na glavi mu je kruna ukrašena bisernim niskama. U desnoj ruci drži veliki rog koji simbolizuje rog sa uljem kojim su pomazivani kraljevi prilikom ustoličenja.

Freska iznad glavnog ulaza u crkvu Markovog manastira prikazuje svetog ratnika na konju i realno prikazuje vitešku opremu tog doba. Konjanik umesto mača, osnovnog oružja srednjovekovnog viteza, u desnoj ruci nosi buzdovan šestoperac, što je postalo glavno oružje potonjeg epskog lika. Konj predstavljen na fresci je dlake koja odgovara vrsti šarac. Centralno mesto ove freske u crkvi ukazuje koliko je Marko cenio viteške i vojničke osobine i da je doživljavao sebe kao viteza, a tako su ga i drugi doživljavali.

Dva lika istog junaka

Epski Marko, za razliku od istorijskog, ni u jednoj ni u drugoj epohi, ni u vremenu srpskog ni u vremenu turskog carstva, ne igra sporednu i beznačajnu ulogu.

Smatra se da je ova freska poslužila narodu da stvori predstavu epskog Marka Kraljevića. Marko je tokom turske okupacije postao jedan od najpopularnijih junaka srpske narodne epike i usmene tradicije uopšte. Zapamćen je kao neustrašivi zaštitnik slabih i bespomoćnih, koji se borio protiv nepravde i delio megdane sa turskim nasilnicima.

Živeo je u vremenima pre i malo posle bitke na Kosovu polju. On je najveća zagonetka srpskog narodnog eposa, a u njegovom liku se sleglo vekovno istorijsko iskustvo naroda. Na njega su prešle uloge i sudbine mnogih epskih junaka kako onih o kojima se pevalo pre njega tako i onih o kojima se pevalo posle njega.

Marko Kraljević iz narodnih pesama poslužio je kao inspiracija mnogim srpskim slikarima. Između ostalih, poznata su dela Paje Jovanovića, Mine Karadžić, Vladislava Titelbaha i Petra Meseldžije. Njegova epska sudbina korespondira i ujedno je u kontrastu prema njegovoj političkoj biografiji. 

Ko je bio Kraljević Marko?

b

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online