Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 21.06.2016.
01:00
J. Arsenović - Vesti A

Prodaja magle na Dunavu

Simboličnim susretom u međugraničnoj zoni kod Erduta, na sredini mosta na Dunavu, Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović započeli su juče za jedne - istorijski sastanak, za druge - marketinški potez namenjen domaćoj javnosti i zahtevnom Briselu.

Tanjug
Predstava za spoljnu i unutrašnju upotrebu: Grabar Kitarović i Vučić

Ceo program susreta, osmišljen tako da mandatar za sastav nove srpske vlade i predsednica Hrvatske budu jedan deo dana u Hrvatskoj, a drugi u Srbiji, ukazuje na to koliko se vodilo računa o javnosti u obe zemlje, kako se nijednoj strani ne bi dala neka formalna prednost. I zajednička Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske, koju su Vučić i Grabar-Kitarović potpisali kao ključni rezultat jučerašnjeg susreta, ne predstavlja novinu.

U deklaraciji se obe strane pozivaju na sporazume Zagreba i Beograda od pre desetak i više godina! Za direktora Centra za regionalizam Aleksandra Popova susret i pomenuta deklaracija liče na politički marketing obe strane pred Samit EU o Zapadnom Balkanu 4. jula u Parizu.

Šest tačaka već viđenog

Deklaracija o odnosima Srbije i Hrvatske ima šest tačaka. Prva se odnosi na unapređenje zaštite manjina i to na osnovu Sporazuma između Srbije i Crne Gore i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori iz novembra 2004. Druga je određivanje granične linije između Srbije i Hrvatske (kod Dunava) na osnovu međunarodnog prava. Treća se tiče primene Sporazuma o sukcesiji iz 2001, četvrta nestalih osoba, a poslednje dve govore o tome da su obe države svesne aktuelne migrantske krize i pretnje terorizma, kao i da su spremne da učestvuju u razvojnim i prekograničnim projektima EU.

- To je pokušaj Beograda i Zagreba da pokažu kako i oni nešto rade na unapređenju međusobnih odnosa, jer u odnosu na prošlogodišnji samit u Beču, kada se od naših zemalja očekivalo da krenu u rešavanje otvorenih pitanja i izgradnju zajedničkih infrastrukturnih projekata, ništa se nije realizovalo. Čak, štaviše, napravljeni su koraci unazad, setimo se samo tzv. carinskog rata između Hrvatske i Srbije - komentariše za "Vesti" Popov.

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor smatra da je i tajming neobičan, jer se događa u trenutku kada je u Hrvatskoj pala vlada, a u Srbiji još nije formirana nova.

Medija Centar Beograd
Politički marketing: Aleksandar Popov

"Pomoć" Velikog brata

Iako je hrvatska predsednica izjavila da su obe strane inicirale i dogovarale susret bez pritisaka ili sugestija sa strane, u to slabo ko veruje.

- Možda se ne može reći da je postojao direktni nalog iz inostranstva, ali su i jedni i dugi dobili packe iz Brisela. Hrvatska zbog rehabilitacije ustašstva i NDH, a Vučić jer je došao u sukob sa Briselom i Vašingtonom zbog optužbi ko zapravo stoji iza građanskih protesta u Srbiji - komentariše Aleksandar Popov.

- Sastanak se odvija u trenutku kad Hrvatska nema vladu, kad u Saboru očekujemo dramatične trenutke jer niko ne zna kako će se njegov predsednik postaviti u ovakvoj situaciji - navela je ona, konstatujući da je uobičajeno da se premijeri sastaju s premijerima, a predsednici s predsednicima.

Hvalila Stepinca i Tompsona

Uoči susreta koja su dva kabineta dogovarala u tajnosti, oba funkcionera su dala izjave za javne servise - Vučić za hrvatski, a Grabar-Kitarović za srpski. I dok je srpski premijer ponovo govorio o tome da bi se bolje razumeli kada bi "Hrvati češće ulazili u srpske, a Srbi u hrvatske cipele", hrvatska predsednica nije se odrekla ni ozloglašenog pevača Tompsona koji peva srbomrzačke pesme i promoviše ustaštvo, a i zdušno je branila kanonizaciju Alojzija Stepinca. Ona tvrdi da je hrvatski kardinal u vreme Drugog svetskog rata spasavao Jevreje i Srbe.

Upravo to što je hrvatska predsednica izbegla sastanak sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, takođe para sliku o dobroj i voljnoj akciji dve strane da se krene u otopljavanje međusobnih odnosa i rešavanje nagomilanih problema.

Milanković za ponos

Vučić je hrvatskoj koleginici poklonio cveće, a dvoje čelnika su potom u Dalju obišli rodnu kuću Milutina Milankovića i razgovarali sa srpskom manjinom. Grabar- Kitarović je navela da je Milanković bio veliki naučnik srpskog porekla, hrvatske domovine, cenjen širom sveta. "Hrvatska je ponosna na njega. On može biti primer i mladim naraštajima, kako svojim naučnim radom, tako i životnim putem", napisala je ona u knjizi utisaka.
U Srbiji su potom posetili Donji Tavankut, mesta na severu Vojvodine gde većinski žive Hrvati. Dan je okončan u Subotici potpisivanjem deklaracije.

U Hrvatskoj, prema pisanju tamošnje štampe, Nikolić nije poželjan sagovornik, pogotovo nakon što je u Sarajevu izjavio da je zalaganje pojedinih srpskih političara za granicu Srbije na potezu Karlobag- Karlovac-Virovitica legitiman politički program. A i žele da imaju sagovornika koji može i ima političku moć da dogovoreno sprovede, kojeg sada vide jedino u Vučiću. Ipak, analitičari smatraju da je i ta forma i te kakao diskutabilna, pogotovu što obe države trenutno nemaju vladu u punom mandatu.

- Pravog efekta nećemo imati ako i u Zagrebu i u Beogradu trenutno imamo vlade u tehničkom mandatu. Da bi se nešto konkretno realizovalo moramo da sačekamo da vlade budu formirane - kaže Aleksandar Popov.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.06.2016. 07:38
E Vucicu,Vucicu a kada cete donijeti u srpskoj Skupstini deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima? Nikada, nemas ti m-uda za to!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online