Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.02.2018.
20:39
Vestionline, Tanjug A

"Zagreb nije obezbedio osnovne uslove za uspeh Vučićeve posete"

Hrvatska nije obezbedila neophodne uslove i atmosferu da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića toj zemlji protekne u dobrom ambijentu, izjavio je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov i ocenio da zato nije realno očekivati bilo kakav rezultat, odnosno dogovor na planu otvorenih pitanja.

A. Čukić
Teško da će se rešiti sporna pitanja: Aleksandar Popov

Prema njegovim rečima, cilj Vučićeve posete ne bi trebalo da bude formalne prirode, nego bi iz te posete trebalo da proistekne dogovor u vezi sa pitanjima koja su već duž vremena zapletena, a to su pitanja nestalih lica, ratnih zločina, položaja Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, granica i ekonomske saradnje dveju zemalja.

Popov smatra da nije trebalo ishitreno zakazivati posetu predsednika Srbije Hrvatskoj, kao i da nijedan parametar ne ide u prilog tome da će se dogovoriti nešto povoljno za obe strane, ne isključujući mogućnost da je zemlja domaćin posete bila pod određenim pritiskom da organizuje takve razgovore.

- U junu 2016. godine u daleko boljoj atmosferi održan je susret hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića, kada je potpisana Deklaracija o normalizaciji odnosa. Tada je nagovešteno pet otvorenih pitanja na kojima treba raditi, ali je ubrzo nakon toga došlo do zaoštravanja odnosa, razmene oštrih nota između dve zemlje i evo sada smo ponovo skoro na najnižoj tački naših odnosa od završetka rata - kazao je Popov u izjavi za Tanjug.

Direktor Centra za regionalizam podseća da je u novembru otkazana poseta Vučića Hrvatskoj zbog loših uslova i okolnosti, a prema njegovoj oceni, te okolnosti su trenutno daleko nepovoljnije.

- Pre samo tri dana je došlo do susreta našeg i hrvatskog čoveka koji su zaduženi za otvorena pitanja. To je paradoks, takve posete se planiraju mesecima ranije kako bi se pripremio teren i kako bi se moglo videti šta se može postići - kazao je Popov.

On ističe da su Srbija i Hrvatska potrošile više od 20 godina, a da pri tome nijedno od otvorenih pitanja nije rešeno, dodavši da je zadovoljan što je u Strategije Evropske unije za Zapadni Balkan naglašeno da rešavanje otvorenih međudržavnih pitanja predstavlja uslov svake zemlje kandidata za ulazak u EU. 

Ipak, Popov napominje da odgovornost moraju da snosne i one susedne zemlje koje su članice EU za rešavanje takvih pitanja, te da nipošto jedna zemlja ne sme stalno da blokira drugu u evropskim integracijama.

Govoreći o bezbednosnim rizicima posete i izjavama minista odbrane Aleksandra Vulina i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića o mogućim demonstracijama u Zagrebu povodom Vučićevog dolaska u taj grad, Popov je za Tanjug ocenio da dve zemlje i njihove službe moraju poraditi na tome da gost bude apsolutno bezbedan.

- U suprotnom takva poseta mora da se otkaže - kaže Popov i zaključuje da se o takvim stvarima ne sme manipulisati u javnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online