Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.06.2016.
03:00
D. N. Petrović - Vesti A

Kumstvo Karađorđevića i Kučevića staro dva veka: Ćilimi za kraljevsko venčanje

Kada se 6. juna 1922. godine ženio rumunskom princezom Marijom, kralj Aleksandar Karađorđević na svadbu je lično pozvao i kumove sa Peštera, porodicu Halila Kučevića, Bošnjaka iz sela Žabren kod Sjenice koji je u tom trenutku bio "čuvar" dva i po veka dugog kumstva porodica Karađorđević i Kučević.

Specijalno za kralja, kraljicu i dvor, najbolje tkalje iz Žabrena izatkale su tri ćilima, dva su uručena mladencima, treći je, igrom slučaja, jer se jedan od svatova u putu razboleo, pa nije stigao na svadbu, ostao u Žabrenu, danas je u vlasništvu Radenka Jokovića, bivšeg poslanika SPO.

Ostalo je zapamćeno da je kralj Aleksandar u jednom trenutku upitao kumove sa Peštera: "Kakva je mlada", a Halil mu je odgovorio: "Dobra je, a mogla je biti i bolja", dok je jedan od svatova dodao: "Lepa je, ali je još zalendrkasta" što je u narodu bio izraz za premladu i još nezrelu osobu. Kažu, kralj se samo nasmejao, a kraljica baš nije bila oduševljena komentarima kumova.

Kumstvo je potom čuvao Sulejman Kučević, Halilov sin, koji je 1934. godine posle atentata u Marseju prisustvovao sahrani kralja Aleksandra i imao dobre veze sa knezom Pavlom, međutim, nakon 1945. godine o kumstvu s "omraženim" Karađorđevićima Sulejman više nije smeo ni da zucne, a ćilim izatkan za kralja morao je da krije na tavanu kod porodice Gicić.

Kada se u Srbiju vratio princ Tomislav Karađorđević staro kumstvo Kučevića i Karađorđevića ponovo je, susretima na Oplencu i Beogradu, obnovljeno, potom je Novi Pazar posetio prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. U decembru 2006. godine, dok se starina Sulejman još bio živ, gost u domu porodice Kučević u Žabrenu tri dana bio je nedavno preminuli knez Aleksandar Karađorđević, sin kneza Pavla.

Bio je to dirljiv susret starih kumova i zavet da mlađe generacije čuvaju i unapređuju kumstvo. U razgovoru sa Sulejmanom i članovima njegove brojne familije knez se izvinio što nije mogao pre da dođe, često je ponavljao: "Mi smo jedno i mi smo rod", radovao se poseti Pešteru i kumovima, obišao je i rodno selo svojih predaka, a obećao je i da će u Žabren dovesti sestru Jelisavetu i svoju decu, bolest, a potom i smrt su ga sprečili da ispuni obećanje.

Kazani bez svinjetine

Stariji Bošnjaci i danas tvrde da su najbolje živeli i bili najpoštovaniji u vreme kralja Aleksandra kada su u vojsci imali odvojene kazane bez svinjetine, a medresu "Kralj Aleksandar" u Skoplju upisivao je i završavao veliki broj mladih Bošnjaka.
Poznato je da je Novopazarac Ramiz Agušević (1915- 1972), tada major kraljeve garde, sa još sedmoricom odabranih gardista položio kovčeg sa telom ubijenog kralja Aleksandra u porodičnu grobnicu na Oplencu.

Sulejman Kučević je umro 2008. godine, a kumstvo sa Karađorđevićima sada čuvaju njegovi sinovi Bajro, Muamer i Seljam i Seljamova ćerka Razija koja živi u Beogradu...

- Stalno smo u kontaktu sa kumovima, a najbolje odnose imali smo sa knezom Aleksandrom koga smo često posećivali u Beogradu i na Oplencu, u dobrim odnosima smo i sa prestolonaslednikom Aleksandrom i ostalim mlađim Karađorđevićima rasutim širom sveta. Sa nevericom i tugom nedavno smo primili vest o smrti kneza Aleksandra, sa delegacijom Kučevića i Pešteraca bio sam na sahrani, svi su nas uvažavali, a kasnije na ručku sedeo sam na posebnom mestu rezervisanom za rodbinu. Brojne familije Kučevića i Karađorđevića umeće, siguran sam, i posle nas da nastave i čuvaju kumstvo i to vekovima, kako su ga naši preci čuvali - ističe Seljam Kučević u Novom Pazaru i Sandžaku poznatiji kao Gero.

Mustafa skrivao Petra

Karađorđevi roditelji Petar i Marica živeli su u Petrovom Polju kod Žabrena i bili su kumovi i pobratimi sa komšijom Mustafom Kučevićem koji je godinu dana skrivao Petra nakon što je nehotično ubio jednog čoveka sa ovog dela Peštera. Bojeći se krvne osvete, Petar i Marica morali su, uz Mustafinu pomoć, da beže sa Peštera u centralnu Srbiju. Nakon tri meseca dobili su sina koji je kasnije postao čuveni vožd Karađorđe. Radosnu vest Mustafi su na konju donele muštulukdžije koje su za muštuluk bogato nagraćene.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online