Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.05.2016.
18:29
J. Arsenović - Vesti A

Večni pogled na rodnu Šumadiju

Na Oplencu je danas uz državne počasti sahranjen knez Aleksandar Karađorđević, najstariji sin namesnika Pavla Karađorđevića i kneginje Olge.

Tanjug
Ponosio se svojom Srbijom: Ispraćaj kneza Aleksandra Krađorđevića na večni počinak

Pored porodice, članova dinastije Karađorđević, poslednjem ispraćaju kneza Aleksandra prisustvovali su i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici vlade, diplomatskog kora i evropske aristrokratije sa kojom je pokojnik bio u rodbinskim i prijateljskim vezama.

Zvali su ga Šulc

U detinjstvu knez Aleksandar je imao nadimak Šulc. Kako je svojevremeno u razgovoru za "Vesti" evocirao uspomene kraljević Tomislav, Aleksandar je poneo ovaj nadimak zato što je posebno voleo nemačku književnost, posebno Getea. Sudbina je htela da je u Drugom svetskom ratu kao pilot britanskog RAF-a ratovao protiv Nemaca.

- Mnogo smo razgovarali o njegovom, može se reći trnovitom putu, kao što je i bio životni put svih naših Karađorđeva. Ono što sam video u njemu, što sam osetio jeste vera u boga, ali i vera u srce. Zračio je toplinom i ljubavlju prema svim ljudima - besedio je nad odrom episkop šumadijski Jovan koji je, uz sasluženje vladike australijskog Irineja, služio zaupokojenu liturgiju i opelo.

Knez je sahranjen u porti crkve Sv. Đorđa, u okviru Zadužbine kralja Petra Prvog na Oplencu, i prvi je Karađorđević koji će počivati van kripte, gde inače počivaju njegovi roditelji i mlađi brat Nikola. To je bila kneževa izričita želja, kako je za "Vesti" potvrdio njegov dugogodišnji lični sekretar Srđan Stanišić.

- Kada je birao mesto za večni počinak rekao je da je baš ono što je hteo, jer sa tog mesta može da vidi svoju Šumadiju - kaže Stanišić.

Dostojanstveni knez se celog života upravo tako i osećao - kao Srbin-Šumadinac, iako je rođen van otadžbine, u britanskom Vajtlodžu, a najveći deo 92 godine dugog života proveo u nametnutoj emigraciji - od Grčke, Egipta, Kenije, Francuske, u čijem glavnom gradu je i preminuo 12. maja.

Za sebe je govorio da je pre svega Šumadinac, pilot, pa tek onda knez. Pilotiranjem se bavio kao dobrovoljac britanskog RAF-a, da bi iz Drugog svetskog rata izašao sa 1.000 sati borbenog leta.

Značku sa krilima RAF nije skidao sve dok 2001. nije dobio srpska. Sa srpskim kolegama pilotima u par navrata je i nadletao Šumadiju, a iz dubokog pijeteta prema pokojnom knezu, skromni drveni kovčeg prekriven državnom zastavom Srbije, u oplenačku crkvu su uneli pripadnici 98. vazduhoplovne brigade u Lađevcima. Do grobnog mesta, po kneževoj želji, kovčeg su nosili njegovi seljaci - Šumadinci, u prepoznatljivim narodnim nošnjama.

Sin Dušan oprostio se nad grobnim mestom stihovima koje je izgovorio na engleskom, na kojem se služio i jedan deo liturgije u crkvi.

Knez Aleksandar je dobro govorio srpski, pisao na ćirilici, bio aktivan u crkvenim odborima SPC u inostranstvu, osuđivao bombardovanje Srbije i otcepljenje Kosova. Kada se 2000. godine vratio u Srbiju kao slobodni građanin, bez etikete da pripada izdajničkoj porodici, on se svojim Srbima izvinio za zabludu jugoslovenstva u koju su ih uveli Karađorđevići.

Direkatan potomak Karađorđa

Sa suprugom Barbarom sklopio je i crkveni brak i to kao prvi Karađorđević koji je to učinio u Srbiji, u crkvi u Topoli, staroj crkvi smeštenoj na imanju Karađorđa - njegovog čukundede. Osim što je bio direktan potomak vođe prvog Srpskog ustanka, knez je imao i krvi ruske carske loze Romanovih, kneževske Demidova, kao i grčkih i danskih kraljeva i kneževa.

 

Dva puta se ženio

Na poslednji ispraćaj došla je njegova supruga Barbara, princeza od Lihtenštajna, kojoj je i predata državna zastava sa kovčega. Knez se dva puta ženio. Iz prvog braka sa italijanskom princezom Marijom Pijom od Savoje ima sinove Dimitrija, Mihajla, Sergeja i Jelenu. U drugom braku je dobio sina Dušana koji je sa polubratom Sergejom, juče i jedini od dece prisustvovao poslednjem ispraćaju oca.

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online