Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.05.2016.
18:18
J. Arsenović - Vesti A

Dinastija u svađi i zbog grobnica

Jelisaveta Karađorđević, rođena sestra nedavno preminulog kneza Aleksandra, optužila je prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića da nije dozvolio da se njen brat sahrani u kripti crkve Sv. Đorđa na Oplencu, gde počivaju i njeni roditelji knez Pavle i kneginja Olga.

A. Čukić
Grupni portret nesloge: Karađorđevići

- Mesta verovatno čuva samo za svoju porodicu, odnosno njegov ogranak, pa će tako moj pokojni brat umesto u kripti biti sahranjen u porti, iza crkve, i što je najgore, odvojen od svojih roditelja - prozvala je kneginja prestolonaslednika Aleksandra.

Na dvoru je "Vestima" rečeno da "ništa nije do njih" i uputili nas na ličnog sekretara počivšeg kneza.

- Razumem snažne emocije kneginje Jelisavete, potrešena je zbog smrti brata i volela bi da on počiva pored roditelja, ali je lična želja kneza Aleksandra bila da bude sahranjen u porti crkve Sv. Đorđa. To je takođe osvećeno mesto i knez ga je sam izabrao - potvrdio nam je Srđan Stanišić, dugogodišnji šef kneževog kabineta u Beogradu.

On navodi da se još 2009. godine knez Aleksandar obratio s tom željom Zadužbini, da je dobio blagoslov od vladike šumadijskog Jovana, a da je aprila 2011. i Zavod za zaštitu spomenika kulture izdao neophodnu dokumentaciju za kneževu porodičnu grobnicu u porti crkve. O svojoj želji knez je u dva navrata obavestio i patrijarha Irineja.

Zašto je onda Jelisaveta pokrenula ovu priču, ako demanti dolazi od kneževog ličnog saradnika?

- Pre nekoliko godina prestolonaslednik je zabranio da knez Aleksandar bude sahranjen u kripti, pa je knez bio primoran da zatraži da se sahrani u porti, a za mesto svoje grobnice platio je 5.000 evra. Kakav pravilnik o sahranjivanju, sve su to ujdurme Aleksandra i Krunskog saveta - tvrdi Dragan Babić, dugogodišnji Jelisavetin životni saputnik, koji se javlja na kneginjin mobilni telefon.

5.000 evra za grobno mesto?

Srđan Stanišić s gnušanjem je odbio da komentariše Babićeve navode da je knez morao da plati 5.000 evra za svoju porodičnu grobnicu u porti crkve na Oplencu.
- To nije tačno, dajte da kneza koji je ceo život proživeo dostojanstveno i u skladu sa svojim poreklom, sahranimo kako dolikuje - kaže Stanišić.
Knez Aleksandar, sin kneza namesnika Pavla i kneginje Olge Karađorđević, preminuo je 12. maja u Parizu, u 92. godini, a sahrana će biti obavljena na Oplencu 20. maja.

Član Krunskog saveta Dragomir Acović kaže da je pre desetak godina Upravni odbor Zadužbine usvojio Pravilnik o sahranjivanju koji predviđa ko se sahranjuje u kripti, a ko u porti, i da se pritom poštovala volja kralja Petra Prvog, osnivača Zadužbine, da se u kripti sahranjuju njegovi direktni potomci.

- Sa tim je knez Aleksandar bio upoznat i po njegovoj sopstvenoj želji biće sahranjen u porti gornje crkve. Ta volja ne može biti prenebregnuta voljom bližeg rođaka, osim ukoliko njegova udovica i deca ne budu imali neku drugu želju - objašnjava za "Vesti" Acović, član UO Zadužbine.

Takmičenje ko će prvi da umre

Činjenicu da mlađi sin kneza Pavla Nikola, koji je preminuo u saobraćajnoj nesreći davne 1954, počiva u kripti sa posmrtnim ostacima roditelja, Acović objašnjava isključivom odlukom države, kada su 2012. njihovi ostaci zajedno preneti iz Lozane na Oplenac.
- Država silom može da sahrani u kriptu i Dušana Petrovića Šaneta (narodni heroj prim. aut.) i Dragana Babića. Mesta u kripti su ograničena, a ni u jednoj doličnoj porodici nije otvoreno "takmičenje" ko će prvi da umre da bi zauzeo mesto u kripti - kaže Acović, naglašavajući da govori u lično ime.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online